Widziałeś taki chleb w sklepie? Śmiało wrzuć go do koszyka

Na półkach sklepowych, w piekarniach, na targach coraz częściej pojawiają się wypieki, których bazą nie jest powszechnie nam znana pszenica zwyczajna. Coraz chętniej skłaniamy się ku pieczywu bogatemu w błonnik, składniki odżywcze, zastępując białe wypieki tymi pełnoziarnistymi. Trudniej robi się wtedy, kiedy przed oczami mamy pieczywo bazujące na samopszy, płaskurce czy choćby nawet orkiszu. Czym są te zboża i czy warto uwzględnić je w swojej diecie?

Po taki chleb możesz sięgać jak najczesciej Po taki chleb możesz sięgać jak najczesciej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chleb z prastarych zbóż, takich jak płaskurka, orkisz i samopsza, to nie tylko kulinarny powrót do korzeni, ale również wybór zdrowotny. Te starodawne odmiany pszenicy, uprawiane już tysiące lat temu, dziś zyskują na popularności dzięki swoim wyjątkowym właściwościom odżywczym i zdrowotnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie na jednej patelni w mgnieniu oka tworzę przepyszny obiad dla całej rodziny

Płaskurka, samopsza, orkisz a pszenica zwyczajna. Czym są zboża pradawne?

Samopsza, płaskurka, orkisz należą do tego samego rodzaju tj. Triticum, z którego pochodzi pszenica zwyczajna. Co jednak różni je od pszenicy, to fakt, że należą do zbóż pradawnych. Zboża pradawne to rośliny uprawiane przez stulecia w taki sam sposób i które pozostały niezmienione do czasów obecnych. Współczesna pszenica zwyczajna nie należy do tej grupy, ponieważ była krzyżowana w celu uzyskania odmian o wyższym plonowaniu, odporności na czynniki zewnętrzne oraz lepszej przydatności do przetwórstwa.

"W przeciwieństwie do pszenicy zwyczajnej pradawne ziarna pszenicy, zanim zostaną zmielone na mąkę lub przetworzone na inne produkty, muszą zostać pozbawione łusek. Niestety ziarna z łuskami mają wyższe koszty przetwarzania, dlatego też w czasach nowożytnych pszenica bezłuskowa prześcignęła uprawę orkiszu, płaskurki i samopszy - czytamy w opracowniu Katarzyny Ostrowskiej z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie opublikowanym w serwisie gov.pl.

Ze względu na to, że pradawne zboża posiadają łuski otaczające ziarno, wykazują większą odporność na warunki klimatyczne oraz choroby, a także nie wymagają stosowania nawozów ani środków ochrony roślin w przeciwieństwie do przemysłowo uprawianej pszenicy.

Czy chleb z płaskurki, orkiszu, samopszy jest zdrowy?
Czy chleb z płaskurki, orkiszu, samopszy jest zdrowy? © Pixabay

Chleb z płaskurki, orkiszu, samopszy - czy jest zdrowy?

Chleb z płaskurki jest bogaty w białko, wapń, fosfor, witaminy B1, PP, E oraz beta-glukany. Beta-glukany znane są z obniżania poziomu cholesterolu i ochrony przed cukrzycą typu 2. Płaskurka zawiera również luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym wpływem światła niebieskiego i wspomaga układ krążenia.

Chleb orkiszowy wyróżnia się wysoką zawartością błonnika, selenu, kwasu foliowego i fitosteroli. Fitosterole pomagają w regulacji poziomu cholesterolu, co przekłada się na lepszą ochronę przed chorobami serca. Orkisz jest również źródłem witamin A, D i E, które są niezbędne dla zdrowia skóry i wzroku.

Samopsza była jedną z pierwszych uprawianych i udomowionych roślin. Jej ziarna mają wyższą zawartość białka w porównaniu do dzisiejszej pszenicy. Pieczywo z samopszy zawiera wysoką zawartość błonnika, witaminy z grupy B, a także magnez, fosfor i żelazo. Jest odpowiedni dla diabetyków i osób z wysokim cholesterolem.

Źródło: gov.pl/web/wijhars-olsztyn/prastare-zboza-czyli-samopsza-plaskurka-orkisz

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀