Nie mizeria i nie surówka z kapusty. Latem do obiadu podaję sałatkę działkowca

Estetyczna, kolorowa, smaczna i bardzo zdrowa. Sałatka działkowca zasługuje na wiele epitetów i mnóstwo argumentów za tym, by to właśnie na nią decydować się tego lata. Ja swoją już zrobiłem do ostatniego obiadu. Teraz czas na ciebie!

Sałatka działkowca - zdrowa kompozycja tanich warzywSałatka działkowca - zdrowa kompozycja tanich warzyw
Źródło zdjęć: © Canva | peredniankina

Udział sałatek w satysfakcjonującym obiedzie zwiększa się latem. Kiedy na zewnątrz panują upały, a promienie słońca wdzierają się do każdego zakamarka domu, mamy ochotę na jakąś formę orzeźwienia na talerzu. Bądźmy szczerzy — kotlet schabowy czy pierś z kurczaka raczej nam tego nie zapewnią. To samo gorące purée ziemniaczane czy makaron. To właśnie w tym momencie wkracza ona — bohaterka, choć bez peleryny — sałatka. Ale nie byle jaka. Ja w tym roku stawiam na sałatkę działkowca - elegancką mieszankę warzyw i kilku prostych przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijam makaron w roladki i zapiekam. Najada się cała rodzina

Co wchodzi w skład sałatki działkowca? Po kolei: rzodkiewki, marchewki, ogórki, cebula i natka pietruszki. Sam przyznaj, że od samego czytania tej receptury doznajesz wrażenia budowania zdrowego potencjału. Sałatka działkowca jest jednak nie tylko potężnym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. To też potrawa zwyczajnie smaczna. Bo przecież nie chodzi tylko o to, by było zdrowo, prawda?

Poniżej przedstawiam przepis na sałatkę działkowca, który mi osobiście spodobał się najbardziej. Pozostali członkowie rodziny to potwierdzają i wszyscy zajadają się tak, że aż im się uszy trzęsą!

Sałatka działkowca

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 1 cebula,
  • 2 ogórki zielone,
  • 2 marchewki,
  • natka pietruszki,
  • 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (lub innego tłuszczu roślinnego),
  • cukier, sól i pieprz do smaku.
Sałatka działkowca to zdrowie i orzeźwienie na talerzu
Sałatka działkowca to zdrowie i orzeźwienie na talerzu © Canva | Revetina01

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieram z łupiny i siekam na cienkie piórka. Rzodkiewki i ogórka kroję w kostkę. Marchewki ścieram na tace.
  2. Wszystkie warzywa przekładam do salaterki.
  3. Wlewam olej, wciskam sok z połowy cytryny. Doprawiam mniej więcej połową łyżeczki cukru, a także solą i pieprzem do smaku.
  4. Mieszam. Kompozycję podaję z natką pietruszki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej