Purée ziemniaczane wyjdzie gładkie i kremowe. Wystarczy, że zastosujesz sprawdzony patent
Ziemniaki to niezastąpiony element wielu polskich dań. Często serwuje się je w postaci purée. Tylko czy zawsze jest ono przygotowane w odpowiedni sposób? Poznaj sprawdzony trik, aby było kremowe i bez grudek.
16.09.2023 19:08
Gdybym zapytała cię o podanie przykładu tradycyjnego obiadu, z pewnością byłoby to niezastąpione trio ugotowanych ziemniaków, mięsa oraz surówki. I oczywiście nie ma w tym nic złego, ale prędzej czy później nawet najlepsze danie serwowane na okrągło może się przejeść.
Dlatego tak ważne jest, aby w kuchni ciągle eksperymentować i nie osiadać na laurach. Nie ma nic gorszego od nudy i monotonii w tym miejscu. W końcu jedzenie nie tylko ma zaspokajać głód. Ma to być też prawdziwa przyjemność, a ciężko o takie doznania, kiedy w kuchni nie dzieje się nic ciekawego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaki w trochę innym wydaniu
Chciałabym zaznaczyć od razu, że nie każe rezygnować ci z podstaw polskiej kuchni. Zawsze jednak możemy trochę podkręcić ich smak. I nie inaczej jest w przypadku ziemniaków.
Zamiast serwowania ich w całości z dodatkiem roztopionego masła i świeżego koperku, od czasu do czasu przygotuj z nich kremowe purée. Taka forma nie tylko zachwyca wyglądem, ale i smakiem. To prawdziwa uczta dla podniebienia, o ile wiesz, jak je dokładnie przygotować. I tym się dzisiaj zajmiemy. Koniec z ziemniaczanym miksem z dużą ilością niepotrzebnych grudek!
Jak zrobić dobre ziemniaczane purée?
Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest zadbanie o odpowiednie składniki. I chyba nie zaskoczę cię, że bazą są tu dobrze dobrane ziemniaki. Warto pamiętać, że nie wszystkie typy dostępne na rynku będą się nadawać do tego celu. Najlepiej wybierać ziemniaki z kategorii B lub C. Dlaczego? Otóż zawierają one dużo skrobi, a właśnie na tym powinno ci zależeć. To właśnie dzięki niej przygotowanie idealnie gładkiej i kremowej mieszanki ziemniaczanej będzie proste jak bułka z masłem.
Ziemniaki to jednak nie wszystko. Oczywiście należy pamiętać, aby dodać do warzyw mleko oraz masło, które pomogą przygotować kremową strukturę dania. Przy pracy nad ziemniaczanym purée warto też pamiętać o odpowiednim sprzęcie. Niezastąpiona będzie tu praska do ziemniaków lub robot kuchenny. Dzięki nim w mgnieniu oka przygotujesz idealne purée bez ani jednej grudki. Z tego samego powodu nie polecam robienia ziemniaczanego dodatku przy pomocy zwykłego tłuczka. Z nim grudki masz jak w banku.
Zobacz także
Przepis na kremowe purée ziemniaczane
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 120 ml mleka,
- 80 g masła,
- przyprawy: gałka muszkatołowa, sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
- W międzyczasie zagotuj mleko z masłem. Do garnka nie zapomnij dodać też przypraw: gałki muszkatołowej, soli oraz pieprzu.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, odcedź je, po czym rozbij przy pomocy praski do ziemniaków bądź miksera.
- Następnie zacznij łączyć je z zagotowanym mlekiem.
- Najlepiej zrobić to przy pomocy zwykłej drewnianej łyżki. I to wszystko!
Tak przygotowane purée należy podawać na ciepło. Możesz posypać je dodatkowo posiekaną pietruszką lub koperkiem. Niebo w gębie!