Purée ziemniaczane wyjdzie gładkie i kremowe. Wystarczy, że zastosujesz sprawdzony patent

Ziemniaki to niezastąpiony element wielu polskich dań. Często serwuje się je w postaci purée. Tylko czy zawsze jest ono przygotowane w odpowiedni sposób? Poznaj sprawdzony trik, aby było kremowe i bez grudek.

Kremowe puree ziemniaczane smakuje wybornieKremowe puree ziemniaczane smakuje wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Marzena Pęcak

Gdybym zapytała cię o podanie przykładu tradycyjnego obiadu, z pewnością byłoby to niezastąpione trio ugotowanych ziemniaków, mięsa oraz surówki. I oczywiście nie ma w tym nic złego, ale prędzej czy później nawet najlepsze danie serwowane na okrągło może się przejeść. 

Dlatego tak ważne jest, aby w kuchni ciągle eksperymentować i nie osiadać na laurach. Nie ma nic gorszego od nudy i monotonii w tym miejscu. W końcu jedzenie nie tylko ma zaspokajać głód. Ma to być też prawdziwa przyjemność, a ciężko o takie doznania, kiedy w kuchni nie dzieje się nic ciekawego. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maluchy wracają do szkoły? Przygotuj dla nich drugie śniadanie w ciekawym wydaniu

Ziemniaki w trochę innym wydaniu

Chciałabym zaznaczyć od razu, że nie każe rezygnować ci z podstaw polskiej kuchni. Zawsze jednak możemy trochę podkręcić ich smak. I nie inaczej jest w przypadku ziemniaków

Zamiast serwowania ich w całości z dodatkiem roztopionego masła i świeżego koperku, od czasu do czasu przygotuj z nich kremowe purée. Taka forma nie tylko zachwyca wyglądem, ale i smakiem. To prawdziwa uczta dla podniebienia, o ile wiesz, jak je dokładnie przygotować. I tym się dzisiaj zajmiemy. Koniec z ziemniaczanym miksem z dużą ilością niepotrzebnych grudek!

Ziemniaki w kremowym wydaniu to prawdziwy rarytas
Ziemniaki w kremowym wydaniu to prawdziwy rarytas © Adobe Stock | Jacek Chabraszewski

Jak zrobić dobre ziemniaczane purée?

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest zadbanie o odpowiednie składniki. I chyba nie zaskoczę cię, że bazą są tu dobrze dobrane ziemniaki. Warto pamiętać, że nie wszystkie typy dostępne na rynku będą się nadawać do tego celu. Najlepiej wybierać ziemniaki z kategorii B lub C. Dlaczego? Otóż zawierają one dużo skrobi, a właśnie na tym powinno ci zależeć. To właśnie dzięki niej przygotowanie idealnie gładkiejkremowej mieszanki ziemniaczanej będzie proste jak bułka z masłem. 

Pracę nad przepisem zacznij od wyboru odpowiednich ziemniaków
Pracę nad przepisem zacznij od wyboru odpowiednich ziemniaków © Adobe Stock | Olo

Ziemniaki to jednak nie wszystko. Oczywiście należy pamiętać, aby dodać do warzyw mleko oraz masło, które pomogą przygotować kremową strukturę dania. Przy pracy nad ziemniaczanym purée warto też pamiętać o odpowiednim sprzęcie. Niezastąpiona będzie tu praska do ziemniaków lub robot kuchenny. Dzięki nim w mgnieniu oka przygotujesz idealne purée bez ani jednej grudki. Z tego samego powodu nie polecam robienia ziemniaczanego dodatku przy pomocy zwykłego tłuczka. Z nim grudki masz jak w banku.

Przepis na kremowe purée ziemniaczane

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 120 ml mleka,
  • 80 g masła,
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
  2. W międzyczasie zagotuj mleko z masłem. Do garnka nie zapomnij dodać też przypraw: gałki muszkatołowej, soli oraz pieprzu.
  3. Kiedy warzywa będą już miękkie, odcedź je, po czym rozbij przy pomocy praski do ziemniaków bądź miksera. 
  4. Następnie zacznij łączyć je z zagotowanym mlekiem. 
  5. Najlepiej zrobić to przy pomocy zwykłej drewnianej łyżki. I to wszystko!

Tak przygotowane purée należy podawać na ciepło. Możesz posypać je dodatkowo posiekaną pietruszką lub koperkiem. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥