Purée ziemniaczane wyjdzie gładkie i kremowe. Wystarczy, że zastosujesz sprawdzony patent

Ziemniaki to niezastąpiony element wielu polskich dań. Często serwuje się je w postaci purée. Tylko czy zawsze jest ono przygotowane w odpowiedni sposób? Poznaj sprawdzony trik, aby było kremowe i bez grudek.

Kremowe puree ziemniaczane smakuje wybornieKremowe puree ziemniaczane smakuje wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Marzena Pęcak

Gdybym zapytała cię o podanie przykładu tradycyjnego obiadu, z pewnością byłoby to niezastąpione trio ugotowanych ziemniaków, mięsa oraz surówki. I oczywiście nie ma w tym nic złego, ale prędzej czy później nawet najlepsze danie serwowane na okrągło może się przejeść. 

Dlatego tak ważne jest, aby w kuchni ciągle eksperymentować i nie osiadać na laurach. Nie ma nic gorszego od nudy i monotonii w tym miejscu. W końcu jedzenie nie tylko ma zaspokajać głód. Ma to być też prawdziwa przyjemność, a ciężko o takie doznania, kiedy w kuchni nie dzieje się nic ciekawego. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maluchy wracają do szkoły? Przygotuj dla nich drugie śniadanie w ciekawym wydaniu

Ziemniaki w trochę innym wydaniu

Chciałabym zaznaczyć od razu, że nie każe rezygnować ci z podstaw polskiej kuchni. Zawsze jednak możemy trochę podkręcić ich smak. I nie inaczej jest w przypadku ziemniaków

Zamiast serwowania ich w całości z dodatkiem roztopionego masła i świeżego koperku, od czasu do czasu przygotuj z nich kremowe purée. Taka forma nie tylko zachwyca wyglądem, ale i smakiem. To prawdziwa uczta dla podniebienia, o ile wiesz, jak je dokładnie przygotować. I tym się dzisiaj zajmiemy. Koniec z ziemniaczanym miksem z dużą ilością niepotrzebnych grudek!

Ziemniaki w kremowym wydaniu to prawdziwy rarytas
Ziemniaki w kremowym wydaniu to prawdziwy rarytas © Adobe Stock | Jacek Chabraszewski

Jak zrobić dobre ziemniaczane purée?

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest zadbanie o odpowiednie składniki. I chyba nie zaskoczę cię, że bazą są tu dobrze dobrane ziemniaki. Warto pamiętać, że nie wszystkie typy dostępne na rynku będą się nadawać do tego celu. Najlepiej wybierać ziemniaki z kategorii B lub C. Dlaczego? Otóż zawierają one dużo skrobi, a właśnie na tym powinno ci zależeć. To właśnie dzięki niej przygotowanie idealnie gładkiejkremowej mieszanki ziemniaczanej będzie proste jak bułka z masłem. 

Pracę nad przepisem zacznij od wyboru odpowiednich ziemniaków
Pracę nad przepisem zacznij od wyboru odpowiednich ziemniaków © Adobe Stock | Olo

Ziemniaki to jednak nie wszystko. Oczywiście należy pamiętać, aby dodać do warzyw mleko oraz masło, które pomogą przygotować kremową strukturę dania. Przy pracy nad ziemniaczanym purée warto też pamiętać o odpowiednim sprzęcie. Niezastąpiona będzie tu praska do ziemniaków lub robot kuchenny. Dzięki nim w mgnieniu oka przygotujesz idealne purée bez ani jednej grudki. Z tego samego powodu nie polecam robienia ziemniaczanego dodatku przy pomocy zwykłego tłuczka. Z nim grudki masz jak w banku.

Przepis na kremowe purée ziemniaczane

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 120 ml mleka,
  • 80 g masła,
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
  2. W międzyczasie zagotuj mleko z masłem. Do garnka nie zapomnij dodać też przypraw: gałki muszkatołowej, soli oraz pieprzu.
  3. Kiedy warzywa będą już miękkie, odcedź je, po czym rozbij przy pomocy praski do ziemniaków bądź miksera. 
  4. Następnie zacznij łączyć je z zagotowanym mlekiem. 
  5. Najlepiej zrobić to przy pomocy zwykłej drewnianej łyżki. I to wszystko!

Tak przygotowane purée należy podawać na ciepło. Możesz posypać je dodatkowo posiekaną pietruszką lub koperkiem. Niebo w gębie!

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier