PoradyPurée ziemniaczane wyjdzie gładkie i kremowe. Wystarczy, że zastosujesz sprawdzony patent

Purée ziemniaczane wyjdzie gładkie i kremowe. Wystarczy, że zastosujesz sprawdzony patent

Ziemniaki to niezastąpiony element wielu polskich dań. Często serwuje się je w postaci purée. Tylko czy zawsze jest ono przygotowane w odpowiedni sposób? Poznaj sprawdzony trik, aby było kremowe i bez grudek.

Kremowe puree ziemniaczane smakuje wybornie
Kremowe puree ziemniaczane smakuje wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

16.09.2023 19:08

Gdybym zapytała cię o podanie przykładu tradycyjnego obiadu, z pewnością byłoby to niezastąpione trio ugotowanych ziemniaków, mięsa oraz surówki. I oczywiście nie ma w tym nic złego, ale prędzej czy później nawet najlepsze danie serwowane na okrągło może się przejeść. 

Dlatego tak ważne jest, aby w kuchni ciągle eksperymentować i nie osiadać na laurach. Nie ma nic gorszego od nudy i monotonii w tym miejscu. W końcu jedzenie nie tylko ma zaspokajać głód. Ma to być też prawdziwa przyjemność, a ciężko o takie doznania, kiedy w kuchni nie dzieje się nic ciekawego. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki w trochę innym wydaniu

Chciałabym zaznaczyć od razu, że nie każe rezygnować ci z podstaw polskiej kuchni. Zawsze jednak możemy trochę podkręcić ich smak. I nie inaczej jest w przypadku ziemniaków

Zamiast serwowania ich w całości z dodatkiem roztopionego masła i świeżego koperku, od czasu do czasu przygotuj z nich kremowe purée. Taka forma nie tylko zachwyca wyglądem, ale i smakiem. To prawdziwa uczta dla podniebienia, o ile wiesz, jak je dokładnie przygotować. I tym się dzisiaj zajmiemy. Koniec z ziemniaczanym miksem z dużą ilością niepotrzebnych grudek!

Ziemniaki w kremowym wydaniu to prawdziwy rarytas
Ziemniaki w kremowym wydaniu to prawdziwy rarytas© Adobe Stock | Jacek Chabraszewski

Jak zrobić dobre ziemniaczane purée?

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest zadbanie o odpowiednie składniki. I chyba nie zaskoczę cię, że bazą są tu dobrze dobrane ziemniaki. Warto pamiętać, że nie wszystkie typy dostępne na rynku będą się nadawać do tego celu. Najlepiej wybierać ziemniaki z kategorii B lub C. Dlaczego? Otóż zawierają one dużo skrobi, a właśnie na tym powinno ci zależeć. To właśnie dzięki niej przygotowanie idealnie gładkiejkremowej mieszanki ziemniaczanej będzie proste jak bułka z masłem. 

Pracę nad przepisem zacznij od wyboru odpowiednich ziemniaków
Pracę nad przepisem zacznij od wyboru odpowiednich ziemniaków© Adobe Stock | Olo

Ziemniaki to jednak nie wszystko. Oczywiście należy pamiętać, aby dodać do warzyw mleko oraz masło, które pomogą przygotować kremową strukturę dania. Przy pracy nad ziemniaczanym purée warto też pamiętać o odpowiednim sprzęcie. Niezastąpiona będzie tu praska do ziemniaków lub robot kuchenny. Dzięki nim w mgnieniu oka przygotujesz idealne purée bez ani jednej grudki. Z tego samego powodu nie polecam robienia ziemniaczanego dodatku przy pomocy zwykłego tłuczka. Z nim grudki masz jak w banku.

Przepis na kremowe purée ziemniaczane

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 120 ml mleka,
  • 80 g masła,
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
  2. W międzyczasie zagotuj mleko z masłem. Do garnka nie zapomnij dodać też przypraw: gałki muszkatołowej, soli oraz pieprzu.
  3. Kiedy warzywa będą już miękkie, odcedź je, po czym rozbij przy pomocy praski do ziemniaków bądź miksera. 
  4. Następnie zacznij łączyć je z zagotowanym mlekiem. 
  5. Najlepiej zrobić to przy pomocy zwykłej drewnianej łyżki. I to wszystko!

Tak przygotowane purée należy podawać na ciepło. Możesz posypać je dodatkowo posiekaną pietruszką lub koperkiem. Niebo w gębie!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
puree ziemniaczaneprzepisporady kulinarne
Wybrane dla Ciebie