Kiedy mam mało czasu, zawsze gotuję ten obiad. Wystarczą trzy składniki i wszyscy się zajadają

Szukasz pomysłu na szybki, nieskomplikowany i przede wszystkim smaczny obiad? Przychodzę z gotową recepturą, która nigdy cię nie zawiedzie!

Szybki obiad dla całej rodziny z patelniSzybki obiad dla całej rodziny z patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | nastyakamysheva
Marzena Pęcak

Czasami chciałabym, żeby doba miała kilka dodatkowych godzin. Może wtedy udałoby mi się ze wszystkim wyrobić. Wychowanie dzieci, praca, gotowanie i codzienne sprawy związane z prowadzeniem domu, to tylko wierzchołek mojej nieskończonej listy zadań. Też tak masz?

Oczywiście nie ma co się poddawać na starcie. Lepiej postawić na skuteczne rozwiązania, które przyśpiesząułatwią codzienne obowiązki. I tak się składa, że mam taką jedną perełkę. Dzięki niej w mgnieniu oka wyczarujesz pyszny obiad dla całej rodziny

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Ten patent nigdy nie zawodzi

Kiedy mam gorszy dzień, albo po prostu mój idealny plan się totalnie rozjechał, stawiam na najprostszy obiad. Nie dość, że jego przygotowanie jest bardzo prosteszybkie, to jeszcze cała rodzina zajada się nim z ogromnym entuzjazmem

I w sumie nie ma w tym nic dziwnego, bo w dzisiejszej recepturze znajdziesz same rarytasy. Tym samym masz pewność, że obiad ze smakiem zje nawet największy niejadek. A coś o tym wiem, bo mam takie towarzystwo w swoim domu.

Ten pomysł na obiad sprawdzi się za każdym razem!
Ten pomysł na obiad sprawdzi się za każdym razem! © Adobe Stock | fkruger

Jak zrobić szybki obiad z patelni?

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest zrobienie ekspresowego placka serowo-ziemniaczanego z patelni. Możesz serwować go solo lub z przeróżnymi dodatkami, dzięki czemu taki obiad szybko się nie znudzi.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 60 g mąki,
  • 200 g żółtego sera,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem zacznij standardowo od obrania ziemniaków. 
  2. Następnie zetrzyj je na tarce, tak aby zachować strukturę cienkich paseczków. To samo zrób z żółtym serem.
  3. Do ziemniaków dodaj mąkę, połowę sera i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  4. Na palniku umieść patelnię. Dobrze ją natłuść i nagrzej. Ułóż na patelni ziemniaki z dodatkami. Zawsze robię duży placek, który potem dzielę na mniejsze kawałki. Też możesz tak zrobić. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić kilka mniejszych placuszków.
  5. Kiedy odwrócisz placek na drugą stronę, na zarumienionym wierzchu rozprowadź dodatkową porcję sera.
  6. I to wszystko, smacznego!

Tak jak wcześniej wspomniałam, tak przygotowane danie możesz serwować z przeróżnymi dodatkami. Sos grzybowy, gulasz mięsno-warzywny, miks sałat w towarzystwie pomidorków koktajlowych, a może trochę śmietany i świeża natka pietruszki? Każda z tych opcji będzie na pewno świetnie smakować!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥