WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Kiedy mam mało czasu, zawsze gotuję ten obiad. Wystarczą trzy składniki i wszyscy się zajadają

Szukasz pomysłu na szybki, nieskomplikowany i przede wszystkim smaczny obiad? Przychodzę z gotową recepturą, która nigdy cię nie zawiedzie!

Szybki obiad dla całej rodziny z patelniSzybki obiad dla całej rodziny z patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | nastyakamysheva
Marzena Pęcak

Czasami chciałabym, żeby doba miała kilka dodatkowych godzin. Może wtedy udałoby mi się ze wszystkim wyrobić. Wychowanie dzieci, praca, gotowanie i codzienne sprawy związane z prowadzeniem domu, to tylko wierzchołek mojej nieskończonej listy zadań. Też tak masz?

Oczywiście nie ma co się poddawać na starcie. Lepiej postawić na skuteczne rozwiązania, które przyśpiesząułatwią codzienne obowiązki. I tak się składa, że mam taką jedną perełkę. Dzięki niej w mgnieniu oka wyczarujesz pyszny obiad dla całej rodziny

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Ten patent nigdy nie zawodzi

Kiedy mam gorszy dzień, albo po prostu mój idealny plan się totalnie rozjechał, stawiam na najprostszy obiad. Nie dość, że jego przygotowanie jest bardzo prosteszybkie, to jeszcze cała rodzina zajada się nim z ogromnym entuzjazmem

I w sumie nie ma w tym nic dziwnego, bo w dzisiejszej recepturze znajdziesz same rarytasy. Tym samym masz pewność, że obiad ze smakiem zje nawet największy niejadek. A coś o tym wiem, bo mam takie towarzystwo w swoim domu.

Ten pomysł na obiad sprawdzi się za każdym razem!
Ten pomysł na obiad sprawdzi się za każdym razem! © Adobe Stock | fkruger

Jak zrobić szybki obiad z patelni?

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest zrobienie ekspresowego placka serowo-ziemniaczanego z patelni. Możesz serwować go solo lub z przeróżnymi dodatkami, dzięki czemu taki obiad szybko się nie znudzi.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 60 g mąki,
  • 200 g żółtego sera,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem zacznij standardowo od obrania ziemniaków. 
  2. Następnie zetrzyj je na tarce, tak aby zachować strukturę cienkich paseczków. To samo zrób z żółtym serem.
  3. Do ziemniaków dodaj mąkę, połowę sera i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  4. Na palniku umieść patelnię. Dobrze ją natłuść i nagrzej. Ułóż na patelni ziemniaki z dodatkami. Zawsze robię duży placek, który potem dzielę na mniejsze kawałki. Też możesz tak zrobić. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić kilka mniejszych placuszków.
  5. Kiedy odwrócisz placek na drugą stronę, na zarumienionym wierzchu rozprowadź dodatkową porcję sera.
  6. I to wszystko, smacznego!

Tak jak wcześniej wspomniałam, tak przygotowane danie możesz serwować z przeróżnymi dodatkami. Sos grzybowy, gulasz mięsno-warzywny, miks sałat w towarzystwie pomidorków koktajlowych, a może trochę śmietany i świeża natka pietruszki? Każda z tych opcji będzie na pewno świetnie smakować!

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki