Kiedy mam mało czasu, zawsze gotuję ten obiad. Wystarczą trzy składniki i wszyscy się zajadają
Szukasz pomysłu na szybki, nieskomplikowany i przede wszystkim smaczny obiad? Przychodzę z gotową recepturą, która nigdy cię nie zawiedzie!
09.09.2023 12:30
Czasami chciałabym, żeby doba miała kilka dodatkowych godzin. Może wtedy udałoby mi się ze wszystkim wyrobić. Wychowanie dzieci, praca, gotowanie i codzienne sprawy związane z prowadzeniem domu, to tylko wierzchołek mojej nieskończonej listy zadań. Też tak masz?
Oczywiście nie ma co się poddawać na starcie. Lepiej postawić na skuteczne rozwiązania, które przyśpieszą i ułatwią codzienne obowiązki. I tak się składa, że mam taką jedną perełkę. Dzięki niej w mgnieniu oka wyczarujesz pyszny obiad dla całej rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten patent nigdy nie zawodzi
Kiedy mam gorszy dzień, albo po prostu mój idealny plan się totalnie rozjechał, stawiam na najprostszy obiad. Nie dość, że jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, to jeszcze cała rodzina zajada się nim z ogromnym entuzjazmem.
I w sumie nie ma w tym nic dziwnego, bo w dzisiejszej recepturze znajdziesz same rarytasy. Tym samym masz pewność, że obiad ze smakiem zje nawet największy niejadek. A coś o tym wiem, bo mam takie towarzystwo w swoim domu.
Jak zrobić szybki obiad z patelni?
Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest zrobienie ekspresowego placka serowo-ziemniaczanego z patelni. Możesz serwować go solo lub z przeróżnymi dodatkami, dzięki czemu taki obiad szybko się nie znudzi.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 60 g mąki,
- 200 g żółtego sera,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem zacznij standardowo od obrania ziemniaków.
- Następnie zetrzyj je na tarce, tak aby zachować strukturę cienkich paseczków. To samo zrób z żółtym serem.
- Do ziemniaków dodaj mąkę, połowę sera i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Na palniku umieść patelnię. Dobrze ją natłuść i nagrzej. Ułóż na patelni ziemniaki z dodatkami. Zawsze robię duży placek, który potem dzielę na mniejsze kawałki. Też możesz tak zrobić. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić kilka mniejszych placuszków.
- Kiedy odwrócisz placek na drugą stronę, na zarumienionym wierzchu rozprowadź dodatkową porcję sera.
- I to wszystko, smacznego!
Tak jak wcześniej wspomniałam, tak przygotowane danie możesz serwować z przeróżnymi dodatkami. Sos grzybowy, gulasz mięsno-warzywny, miks sałat w towarzystwie pomidorków koktajlowych, a może trochę śmietany i świeża natka pietruszki? Każda z tych opcji będzie na pewno świetnie smakować!