Kiedy nie mam czasu na obiad, robię szybką zapiekankę. Wszystkie składniki zawsze mam w kuchni

Chcesz przygotować rodzinie pyszny obiad, a nie masz czasu na ślęczenie w kuchni? Poznaj przepis na szybką i smaczną zapiekankę, która praktycznie robi się sama. Przygotowanie zajmie ci nie więcej niż... kwadrans.

Zapiekanka ziemniaczana, która robi się sama.Zapiekanka ziemniaczana, która robi się sama.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przygotowywanie posiłków bliskim można uznać za formę okazywania miłości. Zdarza się jednak, że po ciężkim, stresującym dniu, przyrządzanie dwudaniowego obiadu to ostatnia rzecz, na jaką mamy ochotę.

Jeśli nie chcesz sięgać po gotowe dania, przygotuj pyszną zapiekankę, która w zasadzie robi się sama. Samo przygotowanie zajmie ci nie więcej niż kwadrans, a większość składników z pewnością masz już w domu. To jeden z tych przepisów, które mona wykorzystać kiedy chcemy pozbyć się resztek jedzenia z lodówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Zapiekanka, która robi się sama - przepis

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • pierś z kurczaka,
  • 2 pomidory,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • małe opakowanie kremówki (możesz zastąpić śmietaną 18 proc.),
  • 100 g sera żółtego (np. gouda, cheddar),
  • łyżeczka słodkiej papryki i oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa lub olej.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry, najlepiej na mandolinie.
  2. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.
  3. Cebulę obierz, pokrój w pióra i ułóż na ziemniakach. Oprósz całość solą i pieprzem.
  4. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i połącz z łyżką oliwy. Tak przygotowaną marynatą natrzyj kurczaka.
  5. Zamarynowanego kurczaka pokrój w małe kawałki. Mięso posyp solą, pieprzem i resztą przypraw.
  6. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
  7. Teraz czas na sos. Jajka rozkłóć i połącz ze śmietaną. Gotową masę dosól i dopieprz, a następnie, polej nią kurczaka.
  8. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. i włóż do niego zapiekankę. Piecz przez 40 minut.
  9. Po 40 minutach wyjmij naczynie żaroodporne, a na gotowej zapiekance umieść pomidora pokrojonego w plastry. Posyp go serem żółtym i piecz całość przez kolejne 15 minut.

Tak przygotowaną zapiekankę podawaj razem z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Przepis możesz modyfikować wedle własnych upodobań. Jeśli nie jesz mięsa, zamiast kurczaka użyj tofu. Nie przepadasz za pomidorem? Podmień go na paprykę, cukinię, bakłażana czy jakiekolwiek inne warzywo zalegające w lodówce.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser