Kiedy nie mam czasu na obiad, robię szybką zapiekankę. Wszystkie składniki zawsze mam w kuchni

Chcesz przygotować rodzinie pyszny obiad, a nie masz czasu na ślęczenie w kuchni? Poznaj przepis na szybką i smaczną zapiekankę, która praktycznie robi się sama. Przygotowanie zajmie ci nie więcej niż... kwadrans.

Zapiekanka ziemniaczana, która robi się sama.Zapiekanka ziemniaczana, która robi się sama.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przygotowywanie posiłków bliskim można uznać za formę okazywania miłości. Zdarza się jednak, że po ciężkim, stresującym dniu, przyrządzanie dwudaniowego obiadu to ostatnia rzecz, na jaką mamy ochotę.

Jeśli nie chcesz sięgać po gotowe dania, przygotuj pyszną zapiekankę, która w zasadzie robi się sama. Samo przygotowanie zajmie ci nie więcej niż kwadrans, a większość składników z pewnością masz już w domu. To jeden z tych przepisów, które mona wykorzystać kiedy chcemy pozbyć się resztek jedzenia z lodówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Zapiekanka, która robi się sama - przepis

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • pierś z kurczaka,
  • 2 pomidory,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • małe opakowanie kremówki (możesz zastąpić śmietaną 18 proc.),
  • 100 g sera żółtego (np. gouda, cheddar),
  • łyżeczka słodkiej papryki i oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa lub olej.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry, najlepiej na mandolinie.
  2. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.
  3. Cebulę obierz, pokrój w pióra i ułóż na ziemniakach. Oprósz całość solą i pieprzem.
  4. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i połącz z łyżką oliwy. Tak przygotowaną marynatą natrzyj kurczaka.
  5. Zamarynowanego kurczaka pokrój w małe kawałki. Mięso posyp solą, pieprzem i resztą przypraw.
  6. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
  7. Teraz czas na sos. Jajka rozkłóć i połącz ze śmietaną. Gotową masę dosól i dopieprz, a następnie, polej nią kurczaka.
  8. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. i włóż do niego zapiekankę. Piecz przez 40 minut.
  9. Po 40 minutach wyjmij naczynie żaroodporne, a na gotowej zapiekance umieść pomidora pokrojonego w plastry. Posyp go serem żółtym i piecz całość przez kolejne 15 minut.

Tak przygotowaną zapiekankę podawaj razem z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Przepis możesz modyfikować wedle własnych upodobań. Jeśli nie jesz mięsa, zamiast kurczaka użyj tofu. Nie przepadasz za pomidorem? Podmień go na paprykę, cukinię, bakłażana czy jakiekolwiek inne warzywo zalegające w lodówce.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują