Wkładam do słoików i kiszę jak ogórki. Przepis dała mi teściowa i od razu stał się hitem

Wróciłeś z lasu z zapasem kurek i nie wiesz, jak je wykorzystać? Dzięki dzisiejszemu patentowi będziesz mógł cieszyć się ich niesamowitym smakiem nawet w środku zimy. Jak to jest w ogóle możliwe?

Kiszone kurki staną się hitem w każdym domuKiszone kurki staną się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Viktor Iden
Marzena Pęcak

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Wypadom do lasu na pyszne grzyby sprzyja też piękna pogoda, dlatego aż żal nie wykorzystać sprzyjających warunków w 100 proc. Nie wiem, czy wiesz, ale przed nami kolejny ciepły i słoneczny weekend, a wraz z nim chwila wytchnienia

I moim zdaniem nie ma lepszej formy relaksu od spokojnego spaceru po pięknym lesie i powrotu do domu z pełnym koszem dorodnych grzybów. Na pewno takie rarytasy nie zmarnują się w żadnej kuchni. Tym bardziej ze sprawdzonym patentem, z jakim dzisiaj do ciebie przychodzę. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała miska zniknie w kilka chwil. Chrupiąca przekąska z kilku składników

Kurki nawet w środku zimy

Jestem ogromną fanką grzybów, dlatego w mojej kuchni goszczą bardzo często. Najbardziej lubię delikatne kurki. Oczywiście wykorzystuje je na świeżo, czy to do przygotowania domowego sosu, który serwuje potem z makaronem, jajecznicy, pierogów, krokietów oraz kremowej zupy. 

Jednocześnie zawsze mi smutno, że sezon na grzyby prędzej czy później się kończy i trzeba obejść się bez nich przez wiele miesięcy. Ostatnio jednak zmieniłam zdanie w tym temacie. A wszystko to zasługa mojej teściowej, która podzieliła się ze mną genialnym przepisem na kiszone kurki. Dzięki jej recepturze nie trzeba rezygnować z tych fenomenalnych grzybów nawet w środku mroźniej zimy. Zawsze będziesz mieć je pod ręką.

Kurki to idealna baza do przygotowania wielu pysznych dań
Kurki to idealna baza do przygotowania wielu pysznych dań © Adobe Stock | Fanfo

Jak zrobić kiszone kurki?

Myślę, że nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać cię do wykorzystania dzisiejszej receptury. To prawdziwy strzał w 10, który nigdy cię nie zawiedzie.

Składniki:

  • 1,5 kg kurek,
  • 1,5 l wody,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek świeżego kopru,
  • 1 łyżeczka gorczycy. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem musisz rozpocząć od dokładnego oczyszczenia grzybów. Na naszej stronie znajdziesz kilka sprawdzonych patentów, jak zrobić to w szybki i prosty sposób. 
  2. To jednak nie koniec. Grzyby przed kiszeniem należy też podgotować przez 5 minut we wrzącej wodzie. 
  3. W międzyczasie przygotuj również domową solankę. W tym celu zagotuj wodę z solą. 
  4. Teraz czas wypełnić słoiki. Pamiętaj, muszą być one dobrze wyparzone przed kiszeniem. 
  5. Na dnie każdego słoika umieść obrane i posiekane ząbki czosnku oraz gorczycę. Następnie wypełnij szczelnie każdy słoik wcześniej przygotowanymi grzybami
  6. Dodaj ostudzoną solankę i na wierzchu ułóż po świeżej gałązce kopru
  7. Słoiki dobrze zakręć i odstaw w ciemnie i chłodne miejsce na ok. 10 dni. I to wszystko!

Dzięki domowym przetworom w twoim domu nigdy nie zabraknie genialnych kurek. W razie potrzeby wystarczy sięgnąć po słoik z kiszonymi grzybami i zacząć pracować nad przyszłym obiadem. Bliscy na pewno będą pod wrażeniem!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇