Tomasz Strzelczyk nigdy nie wylewa wody po ziemniakach. Dodaje ją do prażuchów

Często jest tak, że im prostsze danie, tym lepiej. I tak właśnie będzie również dziś. A wszystko to za sprawą genialnego przepisu naszych babć na pyszny obiad, który przypomina znany kucharz.

Tomasz Strzelczyk podzielił się przepisem na prażuchyTomasz Strzelczyk podzielił się przepisem na prażuchy
Źródło zdjęć: © YouTube | @ODDASZFARTUCHA
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że przyrządzenie złożonegodługiego obiadu w środku tygodnia jest nie lada wyczynem. Tym bardziej jeśli pracujesz, musisz odebrać maluchy ze szkoły i w domu czeka na ciebie cała lista spraw do ogarnięcia. 

W takich wypadkach świetnie spisują się receptury naszych babć, które doskonale wiedziały, jak w mgnieniu oka i to zaledwie z kilku składników wyczarować pyszny obiad dla całej rodziny. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takie lody robiły nasze babcie. Bez wzmacniaczy, konserwantów i sztucznych dodatków

Prażuchy, prażoki idealne na obiad

Czy któryś z powyższych terminów coś ci mówi? Moja babcia kiedy robiła to genialne danie, mówiła na nie prażuchy. Wiem jednak, że nazwa ta może trochę się różnić w zależności od regionu. Jak u ciebie mówi się na pyszne ziemniaki zaparzane z dodatkiem mąki, następnie podsmażane na patelni i podawane z omastą

Jak się okazuje, nie tylko ja mam słabość do dawnych przepisów. Genialny kucharz Tomasz Strzelczyk również postanowił zmierzyć się z tą recepturą. I w tym miejscu należy podkreślić, że poszło mu naprawdę świetnie. Od samego patrzenia na ziemniaczane kluseczki z dodatkami, robię się mega głodna!

Regionalne danie w wykonaniu zdolnego kucharza robi wrażenie
Regionalne danie w wykonaniu zdolnego kucharza robi wrażenie © YouTube | @ODDASZFARTUCHA

Jak robi prażuchy znany kucharz?

Skoro już wiesz, co nieco o prażuchach, czas przejść do przepisu pana Tomka. Lista składników jest naprawdę krótka!

Składniki: 

  • 320 g mąki,
  • 1 kg ziemniaków,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania i opłukania ziemniaków. 
  2. Następnie wrzuć je do zimnej wody. Oczywiście nie zapomnij też o soli
  3. Podczas gotowania warto przy pomocy chochli odlać trochę wody. Zachowaj ją na później, bo jeszcze może się przydać.
  4. Pod koniec gotowania w garnku z ziemniaki powinno zostać jeszcze trochę wody. 
  5. Do garnka wsyp teraz mąkę. 
  6. Następnie zaparzaj mieszankę przez ok. 10 minut.
  7. Gdyby okazało się, że masa z garnka jest zbyt gęsta, warto wykorzystać trik z wodą po ugotowanych ziemniakach. Wystarczy, że dolejesz ją do garnka i po kłopocie.
  8. Zawartość garnka kiedyś mieszano przy pomocy łyżki. Dziś możesz zastąpić ją m.in. robotem kuchennym. Tak właśnie zrobił pan Tomasz.
  9. Kiedy już uzyskasz odpowiednią konsystencję, powstałą mieszankę dopraw do smaku przy pomocy soli i pieprzu, po czym odstaw do ostudzenia.
  10. Rozgrzej patelnię i natłuść ją. Następnie przy pomocy łyżki zacznij formować w urządzeniu kuchennym ziemniaczane kluseczki.
  11. Podawaj je na koniec z omastą. Pan Tomasz wykorzystał tu m.in. smażony boczek z dodatkiem cebuli.

Kartofle i mąka koszt 4 PLN -tym obiadem zachwycisz rodzinę Prażoki / Oddaszfartucha

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, z jaką omastą serwowane są prażuchy u ciebie. Kto wie, może zainspiruję się nowym sposobem podania i wykorzystam go przy najbliższej okazji!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯