Tomasz Strzelczyk nigdy nie wylewa wody po ziemniakach. Dodaje ją do prażuchów
Często jest tak, że im prostsze danie, tym lepiej. I tak właśnie będzie również dziś. A wszystko to za sprawą genialnego przepisu naszych babć na pyszny obiad, który przypomina znany kucharz.
09.09.2023 11:03
Chyba zgodzisz się ze mną, że przyrządzenie złożonego i długiego obiadu w środku tygodnia jest nie lada wyczynem. Tym bardziej jeśli pracujesz, musisz odebrać maluchy ze szkoły i w domu czeka na ciebie cała lista spraw do ogarnięcia.
W takich wypadkach świetnie spisują się receptury naszych babć, które doskonale wiedziały, jak w mgnieniu oka i to zaledwie z kilku składników wyczarować pyszny obiad dla całej rodziny. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prażuchy, prażoki idealne na obiad
Czy któryś z powyższych terminów coś ci mówi? Moja babcia kiedy robiła to genialne danie, mówiła na nie prażuchy. Wiem jednak, że nazwa ta może trochę się różnić w zależności od regionu. Jak u ciebie mówi się na pyszne ziemniaki zaparzane z dodatkiem mąki, następnie podsmażane na patelni i podawane z omastą?
Jak się okazuje, nie tylko ja mam słabość do dawnych przepisów. Genialny kucharz Tomasz Strzelczyk również postanowił zmierzyć się z tą recepturą. I w tym miejscu należy podkreślić, że poszło mu naprawdę świetnie. Od samego patrzenia na ziemniaczane kluseczki z dodatkami, robię się mega głodna!
Jak robi prażuchy znany kucharz?
Skoro już wiesz, co nieco o prażuchach, czas przejść do przepisu pana Tomka. Lista składników jest naprawdę krótka!
Składniki:
- 320 g mąki,
- 1 kg ziemniaków,
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania i opłukania ziemniaków.
- Następnie wrzuć je do zimnej wody. Oczywiście nie zapomnij też o soli.
- Podczas gotowania warto przy pomocy chochli odlać trochę wody. Zachowaj ją na później, bo jeszcze może się przydać.
- Pod koniec gotowania w garnku z ziemniaki powinno zostać jeszcze trochę wody.
- Do garnka wsyp teraz mąkę.
- Następnie zaparzaj mieszankę przez ok. 10 minut.
- Gdyby okazało się, że masa z garnka jest zbyt gęsta, warto wykorzystać trik z wodą po ugotowanych ziemniakach. Wystarczy, że dolejesz ją do garnka i po kłopocie.
- Zawartość garnka kiedyś mieszano przy pomocy łyżki. Dziś możesz zastąpić ją m.in. robotem kuchennym. Tak właśnie zrobił pan Tomasz.
- Kiedy już uzyskasz odpowiednią konsystencję, powstałą mieszankę dopraw do smaku przy pomocy soli i pieprzu, po czym odstaw do ostudzenia.
- Rozgrzej patelnię i natłuść ją. Następnie przy pomocy łyżki zacznij formować w urządzeniu kuchennym ziemniaczane kluseczki.
- Podawaj je na koniec z omastą. Pan Tomasz wykorzystał tu m.in. smażony boczek z dodatkiem cebuli.
Kartofle i mąka koszt 4 PLN -tym obiadem zachwycisz rodzinę Prażoki / Oddaszfartucha
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, z jaką omastą serwowane są prażuchy u ciebie. Kto wie, może zainspiruję się nowym sposobem podania i wykorzystam go przy najbliższej okazji!