Kiedy chcę zadbać o jelita, gotuję tę zupę. Smakuje wybornie i wymiata złogi jak szczoteczka

Lubisz zupy? Jeśli tak, to w twoim menu nie może zabraknąć dzisiejszej propozycji. Nie dość, że genialne smakuje, to jeszcze ma właściwości prozdrowotne. Czego chcieć więcej?

Krupnik to jedna z najbardziej wartościowych zupKrupnik to jedna z najbardziej wartościowych zup
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Vanderbeck

Wrzesień to swego rodzaju miesiąc przejścia. Powoli żegnamy się z latem i jednocześnie witamy jesień. W tym wyjątkowym okresie nie zmienia się tylko przyroda dookoła i nasza garderoba. Spore zmiany zachodzą również w naszej kuchni.

Chyba zgodzisz się ze mną, że jesienią na naszych stołach pojawiają się znowu pyszne, aromatycznerozgrzewające zupy. I muszę przyznać, że mam do nich ogromną słabość. Kocham wręcz wszystkie zupy i mogłabym jeść je na okrągło. A ty?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Postaw na wyjątkową zupę

A skoro wspomniałam już o zupach, to dzisiaj chciałabym skupić się na konkretnym przepisie. Dlaczego? Otóż bohaterka dzisiejszego artykułu nie dość, że jest prosta w przygotowaniu świetnie smakuje, to jeszcze ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. 

Krupnik, bo to o nim mowa, nie tylko skutecznie rozgrzewa, ale i wzmacnia odporność. Ponadto jest niskokaloryczny, dlatego też świetnie sprawdzi się nawet jeśli jesteś na diecie. Jest też mega sycący, tym samym nie musisz obawiać się, że będziesz chciał podjadać pomiędzy posiłkami. Raz na zawsze skończysz z tym złym nawykiem

W krupniku drzemie ogromny potencjał, wiedziałeś o tym?
W krupniku drzemie ogromny potencjał, wiedziałeś o tym? © Adobe Stock | czarny_bez

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości. Krupnik to także cenne źródło błonnika, który odkrywa ogromną rolę w pracy naszego układu pokarmowego. Koniec z zaparciami z zalegającymi złogami w jelitach. Domowa zupa to najlepsza receptura na tego typu kłopoty. 

Jak zrobić pyszny krupnik?

Skoro wiesz już, jak wiele cennych zalet ma krupnik, czas przejść do sprawdzonego przepisu. 

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka,
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 6 ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • ⅓ szkl. kaszy jęczmiennej,
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskiego, pieprz i sól,
  • ½ natki koperku.

Sposób przygotowania: 

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od umyciaoczyszczenia kawałków kurczaka. 
  2. Następnie przełóż mięso do garnka i zalej je domowej roboty bulionem, po czym zacznij gotować. 
  3. Po zebraniu szumowin dodaj do garnka cebulę, ziele angielskie oraz liść laurowy. 
  4. Po 30 minutach gotowania dodaj do garnka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę oraz marchewki. 
  5. To też dobrym moment, aby dodać kaszę oraz resztę przypraw
  6. Mieszankę gotuj przez kolejne 30 minut. I to wszystko, smacznego!

Gotową zupę serwuj ze świeżym koperkiemmięsem z garnka. Jak już wspomniałam wcześniej, zupa jest bardzo sycąca, dlatego spokojnie możesz podawać ją solo. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby serwować ją z grzankami lub zwykłym chlebem. Wybierz taką opcję, która najbardziej ci odpowiada!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości