Kiedy chcę zadbać o jelita, gotuję tę zupę. Smakuje wybornie i wymiata złogi jak szczoteczka

Lubisz zupy? Jeśli tak, to w twoim menu nie może zabraknąć dzisiejszej propozycji. Nie dość, że genialne smakuje, to jeszcze ma właściwości prozdrowotne. Czego chcieć więcej?

Krupnik to jedna z najbardziej wartościowych zupKrupnik to jedna z najbardziej wartościowych zup
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Vanderbeck
Marzena Pęcak

Wrzesień to swego rodzaju miesiąc przejścia. Powoli żegnamy się z latem i jednocześnie witamy jesień. W tym wyjątkowym okresie nie zmienia się tylko przyroda dookoła i nasza garderoba. Spore zmiany zachodzą również w naszej kuchni.

Chyba zgodzisz się ze mną, że jesienią na naszych stołach pojawiają się znowu pyszne, aromatycznerozgrzewające zupy. I muszę przyznać, że mam do nich ogromną słabość. Kocham wręcz wszystkie zupy i mogłabym jeść je na okrągło. A ty?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Postaw na wyjątkową zupę

A skoro wspomniałam już o zupach, to dzisiaj chciałabym skupić się na konkretnym przepisie. Dlaczego? Otóż bohaterka dzisiejszego artykułu nie dość, że jest prosta w przygotowaniu świetnie smakuje, to jeszcze ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. 

Krupnik, bo to o nim mowa, nie tylko skutecznie rozgrzewa, ale i wzmacnia odporność. Ponadto jest niskokaloryczny, dlatego też świetnie sprawdzi się nawet jeśli jesteś na diecie. Jest też mega sycący, tym samym nie musisz obawiać się, że będziesz chciał podjadać pomiędzy posiłkami. Raz na zawsze skończysz z tym złym nawykiem

W krupniku drzemie ogromny potencjał, wiedziałeś o tym?
W krupniku drzemie ogromny potencjał, wiedziałeś o tym? © Adobe Stock | czarny_bez

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości. Krupnik to także cenne źródło błonnika, który odkrywa ogromną rolę w pracy naszego układu pokarmowego. Koniec z zaparciami z zalegającymi złogami w jelitach. Domowa zupa to najlepsza receptura na tego typu kłopoty. 

Jak zrobić pyszny krupnik?

Skoro wiesz już, jak wiele cennych zalet ma krupnik, czas przejść do sprawdzonego przepisu. 

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka,
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 6 ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • ⅓ szkl. kaszy jęczmiennej,
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskiego, pieprz i sól,
  • ½ natki koperku.

Sposób przygotowania: 

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od umyciaoczyszczenia kawałków kurczaka. 
  2. Następnie przełóż mięso do garnka i zalej je domowej roboty bulionem, po czym zacznij gotować. 
  3. Po zebraniu szumowin dodaj do garnka cebulę, ziele angielskie oraz liść laurowy. 
  4. Po 30 minutach gotowania dodaj do garnka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę oraz marchewki. 
  5. To też dobrym moment, aby dodać kaszę oraz resztę przypraw
  6. Mieszankę gotuj przez kolejne 30 minut. I to wszystko, smacznego!

Gotową zupę serwuj ze świeżym koperkiemmięsem z garnka. Jak już wspomniałam wcześniej, zupa jest bardzo sycąca, dlatego spokojnie możesz podawać ją solo. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby serwować ją z grzankami lub zwykłym chlebem. Wybierz taką opcję, która najbardziej ci odpowiada!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟