Odmieni smak krupniku. Będziesz marzyć o kolejnych dokładkach

Krupnik to klasyka polskich zup. Na nasze stoły trafia prawie tak samo często, jak rosół, pomidorowa czy żurek. Dla wielu osób nie ma lepszego dania. Każdy ma swój własny przepis, ale warto dorzucić pewien dodatek, dzięki któremu wyciągniemy pełnię smaku.

KrupnikKrupnik w miseczce z łyżką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Joanna Jablonska
Paulina Hermann

Krupnik to idealna propozycja na obiad. Podczas zimniejszych, jesiennych popołudni będziemy mogli się dzięki niej nieco rozgrzać. Poza tym dobrze się nią nasycimy, gdyż zawiera ziemniaki i kaszę. Możemy też zastąpić te dwa składniki ryżem. Wszystko zależy od tego, co lubimy. Niektóre osoby uwielbiają dodatek z suszonych grzybów. Dzięki nim zupa staje się aromatyczna, zyskuję ciemną barwę, a także grzybowy smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Jak zrobić krupnik z suszonymi grzybami? Przepis krok po kroku

Przede wszystkim przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Na liście znalazły się:

  • kawałek kurczaka lub porcja rosołowa kury,
  • 2 marchewki,
  • pół korzenia pietruszki,
  • mały kawałek selera,
  • cebula,
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 duże ziemniaki,
  • garść suszonych grzybów,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego.
Suszone grzyby
Do krupnika dodaj suszone grzyby © Wikimedia Commons

Sposób przygotowania

Jeśli już masz wszystkie składniki, możesz przystąpić do przygotowywania zupy. Jest to banalnie proste. Oto instrukcja, która pomoże ci ugotować najlepszy krupnik na świecie:

  1. Mięso opłucz, a następnie zalej dwoma litrami wody. Całość zagotuj, a potem zbieraj szumy. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj jeszcze przez półtorej godziny.
  2. W międzyczasie możesz przygotować resztę składników. Pietruszkę, marchewkę i seler obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój na malutkie kawałki, grzyby zaś zalej wodą. Obierz też ziemniaki.
  3. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju.
  4. Po 90 minutach wyciągnij mięso z zupy i włóż starte warzywa, grzyby z wodą oraz ziemniaki. Dodaj też kaszę oraz posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  5. Gotuj do momentu, w którym kasza i ziemniaki będą odpowiednio miękkie. W razie potrzeby możesz doprawić zupę solą i pieprzem.

Krupnik podawaj od razu po ugotowaniu. Gwarantujemy, że wszystkim bardzo zasmakuje i będą wręcz błagać o dokładkę.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥