Odmieni smak krupniku. Będziesz marzyć o kolejnych dokładkach

Krupnik to klasyka polskich zup. Na nasze stoły trafia prawie tak samo często, jak rosół, pomidorowa czy żurek. Dla wielu osób nie ma lepszego dania. Każdy ma swój własny przepis, ale warto dorzucić pewien dodatek, dzięki któremu wyciągniemy pełnię smaku.

KrupnikKrupnik w miseczce z łyżką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Joanna Jablonska
Paulina Hermann

Krupnik to idealna propozycja na obiad. Podczas zimniejszych, jesiennych popołudni będziemy mogli się dzięki niej nieco rozgrzać. Poza tym dobrze się nią nasycimy, gdyż zawiera ziemniaki i kaszę. Możemy też zastąpić te dwa składniki ryżem. Wszystko zależy od tego, co lubimy. Niektóre osoby uwielbiają dodatek z suszonych grzybów. Dzięki nim zupa staje się aromatyczna, zyskuję ciemną barwę, a także grzybowy smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Jak zrobić krupnik z suszonymi grzybami? Przepis krok po kroku

Przede wszystkim przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Na liście znalazły się:

  • kawałek kurczaka lub porcja rosołowa kury,
  • 2 marchewki,
  • pół korzenia pietruszki,
  • mały kawałek selera,
  • cebula,
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 duże ziemniaki,
  • garść suszonych grzybów,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego.
Suszone grzyby
Do krupnika dodaj suszone grzyby © Wikimedia Commons

Sposób przygotowania

Jeśli już masz wszystkie składniki, możesz przystąpić do przygotowywania zupy. Jest to banalnie proste. Oto instrukcja, która pomoże ci ugotować najlepszy krupnik na świecie:

  1. Mięso opłucz, a następnie zalej dwoma litrami wody. Całość zagotuj, a potem zbieraj szumy. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj jeszcze przez półtorej godziny.
  2. W międzyczasie możesz przygotować resztę składników. Pietruszkę, marchewkę i seler obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój na malutkie kawałki, grzyby zaś zalej wodą. Obierz też ziemniaki.
  3. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju.
  4. Po 90 minutach wyciągnij mięso z zupy i włóż starte warzywa, grzyby z wodą oraz ziemniaki. Dodaj też kaszę oraz posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  5. Gotuj do momentu, w którym kasza i ziemniaki będą odpowiednio miękkie. W razie potrzeby możesz doprawić zupę solą i pieprzem.

Krupnik podawaj od razu po ugotowaniu. Gwarantujemy, że wszystkim bardzo zasmakuje i będą wręcz błagać o dokładkę.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku