PrzepisSałatkiW upalny dzień poratuj się sałatką z ryżu. Wartościowy i chłodny posiłek w 10 minut

W upalny dzień poratuj się sałatką z ryżu. Wartościowy i chłodny posiłek w 10 minut

W upalne dni takie receptury to istne kulinarne złoto. Nie wierzysz? Wciel poniższy przepis w życie i sam się przekonaj. Stawiamy dolary przeciwko orzechom, że jeszcze nie raz będziesz wracał do tej sałatki!

Sałatka ryżowa idealna na lato
Sałatka ryżowa idealna na lato
Źródło zdjęć: © canva.com

17.08.2023 13:46

Bądźmy szczerzy. Nieważne, jak bardzo kochasz gotować, kiedy temperatury na zewnątrz przekraczają 30 stopni, ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni jest coraz mniej. Ten kij ma oczywiście dwa końce, bo i apetyt domowników jest w takie dni znacznie słabszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To właśnie dlatego uważamy, że przepisy na szybkie (a jednocześnie smaczne i treściwe) przekąski mają latem olbrzymią wartość. W końcu nie chodzi o to, żeby przejść wtedy na dietę zakładającą jedzenie wyłącznie lodów i gazpacho. To, z oczywistych względów, wręcz odpada. I właśnie w tym momencie, niczym bohater w pelerynie, wkracza sałatka ryżowa. Pyszna? Owszem. Szybka w przygotowaniu? Wręcz ekspresowa. Idealna na upały? Tak, jak mało co! Jeśli to do ciebie przemawia, zerknij do poniższego przepisu i do dzieła!

Sałatka ryżowa na lato

Składniki:

  • 200 g ryżu,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 300 g paluszków krabowych, szynki lub tuńczyka z zalewy,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 szczypta curry,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Ta sałatka jest tak pyszna, że warto zrobić jej od razu więcej!
Ta sałatka jest tak pyszna, że warto zrobić jej od razu więcej!© canva.com
  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W przypadku sałatki ryżowej to dosyć istotne, żeby go nie rozgotować, dlatego skrzętnie pilnuj zegarka. Może to być ryż basmati, jaśminowy lub jakikolwiek inny.
  2. Szczypiorek posiekaj, a ogórki konserwowe, paprykę i dodatek mięsny (surimi sprawdzi się tu świetnie) pokrój w drobną kostkę. Przełóż je do miski i dodaj odcedzoną z zalewy kukurydzę.
  3. Teraz wymieszaj te składniki z ugotowanym i przestudzonym ryżem. Dodaj majonez, odrobinę curry i sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 30 minut.

Pamiętaj, że sałatka ryżowa jest wyjątkowo podatna na różnego rodzaju modyfikacje, dlatego możesz się przy niej wykazać nie lada kreatywnością. A jaka jest twoja ulubiona wersja tej przekąski? Koniecznie się nią z nami podziel!

Wybrane dla Ciebie