W upalny dzień poratuj się sałatką z ryżu. Wartościowy i chłodny posiłek w 10 minut
W upalne dni takie receptury to istne kulinarne złoto. Nie wierzysz? Wciel poniższy przepis w życie i sam się przekonaj. Stawiamy dolary przeciwko orzechom, że jeszcze nie raz będziesz wracał do tej sałatki!
17.08.2023 13:46
Bądźmy szczerzy. Nieważne, jak bardzo kochasz gotować, kiedy temperatury na zewnątrz przekraczają 30 stopni, ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni jest coraz mniej. Ten kij ma oczywiście dwa końce, bo i apetyt domowników jest w takie dni znacznie słabszy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To właśnie dlatego uważamy, że przepisy na szybkie (a jednocześnie smaczne i treściwe) przekąski mają latem olbrzymią wartość. W końcu nie chodzi o to, żeby przejść wtedy na dietę zakładającą jedzenie wyłącznie lodów i gazpacho. To, z oczywistych względów, wręcz odpada. I właśnie w tym momencie, niczym bohater w pelerynie, wkracza sałatka ryżowa. Pyszna? Owszem. Szybka w przygotowaniu? Wręcz ekspresowa. Idealna na upały? Tak, jak mało co! Jeśli to do ciebie przemawia, zerknij do poniższego przepisu i do dzieła!
Sałatka ryżowa na lato
Składniki:
- 200 g ryżu,
- 1 czerwona papryka,
- 1 puszka kukurydzy,
- 300 g paluszków krabowych, szynki lub tuńczyka z zalewy,
- 3 ogórki konserwowe,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 szczypta curry,
- pół pęczka szczypiorku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W przypadku sałatki ryżowej to dosyć istotne, żeby go nie rozgotować, dlatego skrzętnie pilnuj zegarka. Może to być ryż basmati, jaśminowy lub jakikolwiek inny.
- Szczypiorek posiekaj, a ogórki konserwowe, paprykę i dodatek mięsny (surimi sprawdzi się tu świetnie) pokrój w drobną kostkę. Przełóż je do miski i dodaj odcedzoną z zalewy kukurydzę.
- Teraz wymieszaj te składniki z ugotowanym i przestudzonym ryżem. Dodaj majonez, odrobinę curry i sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 30 minut.
Pamiętaj, że sałatka ryżowa jest wyjątkowo podatna na różnego rodzaju modyfikacje, dlatego możesz się przy niej wykazać nie lada kreatywnością. A jaka jest twoja ulubiona wersja tej przekąski? Koniecznie się nią z nami podziel!