PrzepisSałatkiW upalny dzień poratuj się sałatką z ryżu. Wartościowy i chłodny posiłek w 10 minut

W upalny dzień poratuj się sałatką z ryżu. Wartościowy i chłodny posiłek w 10 minut

Sałatka ryżowa idealna na lato
Sałatka ryżowa idealna na lato
Źródło zdjęć: © canva.com
17.08.2023 13:46

W upalne dni takie receptury to istne kulinarne złoto. Nie wierzysz? Wciel poniższy przepis w życie i sam się przekonaj. Stawiamy dolary przeciwko orzechom, że jeszcze nie raz będziesz wracał do tej sałatki!

Bądźmy szczerzy. Nieważne, jak bardzo kochasz gotować, kiedy temperatury na zewnątrz przekraczają 30 stopni, ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni jest coraz mniej. Ten kij ma oczywiście dwa końce, bo i apetyt domowników jest w takie dni znacznie słabszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To właśnie dlatego uważamy, że przepisy na szybkie (a jednocześnie smaczne i treściwe) przekąski mają latem olbrzymią wartość. W końcu nie chodzi o to, żeby przejść wtedy na dietę zakładającą jedzenie wyłącznie lodów i gazpacho. To, z oczywistych względów, wręcz odpada. I właśnie w tym momencie, niczym bohater w pelerynie, wkracza sałatka ryżowa. Pyszna? Owszem. Szybka w przygotowaniu? Wręcz ekspresowa. Idealna na upały? Tak, jak mało co! Jeśli to do ciebie przemawia, zerknij do poniższego przepisu i do dzieła!

Sałatka ryżowa na lato

Składniki:

  • 200 g ryżu,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 300 g paluszków krabowych, szynki lub tuńczyka z zalewy,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 szczypta curry,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Ta sałatka jest tak pyszna, że warto zrobić jej od razu więcej!
Ta sałatka jest tak pyszna, że warto zrobić jej od razu więcej!© canva.com
  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W przypadku sałatki ryżowej to dosyć istotne, żeby go nie rozgotować, dlatego skrzętnie pilnuj zegarka. Może to być ryż basmati, jaśminowy lub jakikolwiek inny.
  2. Szczypiorek posiekaj, a ogórki konserwowe, paprykę i dodatek mięsny (surimi sprawdzi się tu świetnie) pokrój w drobną kostkę. Przełóż je do miski i dodaj odcedzoną z zalewy kukurydzę.
  3. Teraz wymieszaj te składniki z ugotowanym i przestudzonym ryżem. Dodaj majonez, odrobinę curry i sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 30 minut.

Pamiętaj, że sałatka ryżowa jest wyjątkowo podatna na różnego rodzaju modyfikacje, dlatego możesz się przy niej wykazać nie lada kreatywnością. A jaka jest twoja ulubiona wersja tej przekąski? Koniecznie się nią z nami podziel!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także