Uczestnik "MasterChefa" chciał zrobić purée. Gdy Magda Gessler zobaczyła, myślała, że to odchody

Nie każde danie musi pięknie wyglądać, żeby doskonale smakować. A jednak kwestia estetyki jest tu bardzo ważna — przecież je się również oczami. Temu uczestnikowi "MasterChefa" ewidentnie poszło coś nie tak. Stworzone przez niego purée wyglądało... źle. Magda Gessler nie gryzła się w język.

Magda Gessler ostro skomentowała danie jednego z uczestników programu "MasterChef"Magda Gessler ostro skomentowała danie jednego z uczestników programu "MasterChef"
Źródło zdjęć: © fot. Instagram

3 sierpnia 2023 roku wystartowała dwunasta już seria popularnego show TVN-u "MasterChef". Czternastu kucharzy stanęło w kulinarne szranki, a gra jest warta świeczki. Zwycięzca zabierze ze sobą 100 tysięcy złotych i otwarte na oścież drzwi do kariery.

W jury "MasterChefa" zasiedli standardowo już Michel Morone, Anna Starmach i Magda Gessler. Przy okazji dwunastego sezonu show do tej zacnej obsady dołączył również Tomasz Jakubiak — zdolny kucharz, o którym już nieraz tu pisaliśmy. A jednak to nie jemu, tylko Magdzie Gessler przyszło zmierzyć się z niełatwą oceną przyrządzonego przez jednego z uczestników purée. Słynna restauratorka nie przebierała w słowach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona karkówka z owocowym dodatkiem. Rozpływa się w ustach

Przykre, ale oczywiste skojarzenie

Do pewnego momentu drugi odcinek "MasterChefa" przebiegał zupełnie normalnie. Uczestnicy dwoili się i troili, by olśnić swoimi daniami członków jury. Ci tymczasem, jak to mają w zwyczaju, przechadzali się po studyjnej kuchni, śledząc poczynania zawodników i w razie potrzeby racząc ich mądrymi podpowiedziami.

W pewnym momencie do jednego z pretendentów do tytułu "Master Chefa" podeszła Magda Gessler. Maciej, bo tak brzmi imię tego śmiałka, przygotowywał akurat swoje popisowe danie. Jednym z jego elementów było purée szczawiowo-szparagowe. Kiedy Magda Gessler je zobaczyła, zaniemówiła. Ale tylko na chwilę.

"Jesteś przekonany, że ono jest szczawiowo-szparagowe?" - zapytała Macieja restauratorka. Ten na chwilę zamilkł, ewidentnie zastanawiając się, jak ustosunkować się do słów członkini jury. Przyglądał się swojemu purée, kiedy Gessler, nie czekając na odpowiedź, dodała: to wygląda jak g*wno.

Słysząc to, Maciej roześmiał się nerwowo, ale jedno musimy mu przyznać — zachował w tym wszystkim twarz. "Jeszcze zastanowię się, czy będę to podawał" - powiedział z humorem. Przyznał jednak, że nie wie, dlaczego jego purée nabrało tego nieapetycznego koloru. Wbrew wszystkiemu wziął jednak trochę na palec i spróbował, po czym ostatecznie zdecydował się wyrzucić potrawę.

Czyżby smakowała równie źle, jak wyglądała?

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione