Restauracja po rewolucjach Magdy Gessler zamyka się. "Płacę za to zdrowiem"

"Kuchenne rewolucje" na dłuższą metę krakowskiej restauracji "Voila Avignon Bistro". Lokal serwujący kuchnię francuską ogłosił, że zamyka swoje drzwi. Właścicielka tłumaczy, czym spowodowana była ta decyzja.

Magda Gessler- PysznościMagda Gessler- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram.com
Ewa Malinowska

Magda Gessler już od 13 lat rusza w Polskę, aby pomóc restauratorom uratować upadające restauracje. Wprowadza zmiany w menu, proponując autorskie dania, odświeża wystrój oraz stara się zmienić myślenie właścicieli i pracowników na temat pracy w gastronomii. Nie wszystkie metamorfozy kończą się jednak pomyślnie i wielokrotnie odwiedziny znanej restauratorki są wielką klapą. W przypadku "Voila Avignon Bistro" było jednak nieco inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka z chrupiącym żółtkiem. Wypróbuj rewelacyjny przepis

Restauracja po "Kuchennych Rewolucjach" zamknięta

Francuska restauracja "Voila Avignon Bistro" (przed rewolucją "Voila") pozornie miała odnieść sukces. Magda Gessler zwróciła uwagę właścicielce, że niewłaściwie reaguje na niepochlebne opinie, a ceny są za wysokie. Rewolucja przebiegła pomyślnie, a kolejne odwiedziny Magdy Gessler przebiegły bez problemów. Wśród wprowadzonych przez restauratorkę i celebrytkę znaleźć można między innymi sałatę z sosem winegret i grzanką z kozim serem i miodem (35 zł), ratatouille z papryki, pomidora, bakłażana i cukinii (47 zł) czy też crêpes suzette (naleśniki) w sosie pomarańczowym z likierem cointreau (35 zł). Magda Gessler zachowała francuski charakter restauracji, dorzucając do niej charakterystyczne dania.

Niestety pod koniec sierpnia za pośrednictwem mediów społecznościowych ogłoszono, że restauracja zamyka się już na dobre.

Dobiły rosnące koszty

Rosnące koszty utrzymania restauracji przerosły jednak możliwości właścicielki. Podniesienie cen w lokalu nie wchodzi w grę. Wzrost o 20% mocno odczują klienci, podczas gdy restauratorom tylko nieznacznie poprawi sytuację.

Zamknięta restauracja - Pyszności
Zamknięta restauracja - Pyszności © Licencjodawca


Niektóre restauracje zmniejszają porcje, zwiększając ceny. Ja tego nie zrobię, bo czułabym się bardzo źle. Ja redukuję koszty personelu, pracuję praktycznie sama, ale płacę za to zdrowiem

tłumaczy p. Dorota, właścicielka w rozmowie z Faktami TVN

Restauratorka podkreśla, że takich przypadków będzie więcej.

Takich zamknięć będzie w tej chwili po sezonie tysiące, już nie będziemy w setkach liczyć, tylko po prostu w tysiącach

mówi Dorota

Ostatnie posiłki w restauracji "Voila Avignon Bistro" wydano 30 sierpnia 2023 roku. Właścicielka ogłosiła jednak, że 30 września w kameralnym gronie odbędzie się prywatna kolacja, tylko dla zaproszonych gości. To okazja, aby na wesoło zamknąć za sobą ten etap.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej