Po pięćdziesiątce włącz te składniki do diety. Inaczej nie zachowasz młodości na długo

Jak powinna wyglądać dieta po pięćdziesiątce? W wyniku procesu starzenia spada kondycja wielu tkanek i narządów, dlatego tak ważne jest, by dobrze odżywiać organizm. Dr Bartek Kulczyński wyjaśnia, na jakie składniki pokarmowe powinny zwrócić uwagę osoby po 50. r.ż.

Wątróbka jest źródłem choliny, o której wspominał dr Kulczyński w swoim materiale na YouTubie
Wątróbka jest źródłem choliny, o której wspominał dr Kulczyński w swoim materiale na YouTubie
Źródło zdjęć: © (Adobe Stock, YouTube: Dr Bartek Kulczyński (screenshot))

Dr Bartek Kulczyński, dietetyk i technolog żywienia, publikuje na YouTube materiały, w których wyjaśnia, jak to, co spożywamy, wpływa na nasze zdrowie. W jednym z ostatnio udostępnionych filmików podpowiedział, jakie produkty powinny znaleźć się w diecie osób po pięćdziesiątce, a wszystko to podparł wiedzą zawartą w fachowej literaturze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z bobem i młodymi ziemniakami. Poznaj prawdziwy smak lata

Dieta po pięćdziesiątce. Jakie produkty włączyć do diety?

Chuda wołowina i wieprzowina, śledź, łosoś i tuńczyk oraz w mniejszych ilościach dorsz to produkty bogate w kreatynę. Składnik ten zwiększa masę i siłę mięśni, a także poprawia wydolność fizyczną. Hamuje też postępujący wraz z wiekiem spadek siły i masy mięśniowej, co jest szczególnie istotne w przypadku osób po pięćdziesiątce. Ponadto kreatyna wpływa korzystnie na funkcjonowanie starzejącego się mózgu.

Z kolei żółtka jaj, wątróbka, chuda wołowina, mięso z kurczaka oraz ryby, takie jak dorsz czy łosoś, to źródła choliny. Dostarczanie choliny jest bezpiecznym sposobem na spowolnienie utraty pamięci (związanej z wiekiem). Dr Kulczyński dodaje, że niedobór choliny w przypadku osób po 50. r.ż. może powodować trudności w utrzymaniu masy mięśniowej.

Tłuste ryby, takie jak śledź czy makrela atlantycka, łosoś, pstrąg tęczowy i sardynki lub olej alg są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Wykazują one wiele właściwości prozdrowotnych. Dr Kulczyński zaznaczył, że m.in. łagodzą ból oraz zmniejszają tkliwość i obrzęk stawów u osób starszych zmagających się z chorymi stawami, a także sprzyjają zwiększeniu siły mięśni szkieletowych oraz pozytywnie wpływają na pracę mózgu.

Ryba
Ryby to istotny składnik diety po 50 r.ż. © Pixabay

Co jeść po pięćdziesiątce, by cieszyć się zdrowiem?

Galaretki na bazie żelatyny, mocne wywary kostne gotowane co najmniej kilkanaście godzin, ryby, drób ze skórką, chude mięso czerwone, jajka, przetwory mleczne i pestki słonecznika dostarczają kolagen, czyli białko, które działa przeciwstarzeniowo na skórę, poprawia jej nawilżenie i elastyczność, spowalniając tworzenie się zmarszczek. Kolagen jest również ważny dla starzejących się stawów.

Mięso drobiowe, chuda wołowina, ryby, jajka, fermentowane produkty mleczne, soczewica, ciecierzyca, fasola, orzechy i pestki to źródła białka. Jak wyjaśnia dietetyk, białko to niezbędny składnik diety, a dostarczanie go w zbyt małych ilościach zwiększa ryzyko tzw. zespołu kruchości u osób starszych. Z kolei świeże warzywa i owoce, strączki, produkty zbożowe pełnoziarniste, orzechy, nasiona, pestki zawierają niezbędny błonnik pokarmowy, który zapewnia prawidłową pracę jelit, zapobiega zaparciom, wspiera zdrową mikrobiotę jelitową, zmniejsza ryzyko wielu chorób metabolicznych.

Dr Bartek Kulczyński przypomina również o tym, by w diecie osób po pięćdziesiątce znalazł się cynk, witamina D i witamina B12. Za małe spożycie cynku osłabia odporność u osób starszych i zwiększa ich podatność na infekcje wirusowe. Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko osteoporozy i osłabienia mięśni, a brak witaminy B12 w diecie prowadzić może do pojawienia się objawów neuropsychiatrycznych u osób starszych.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki