Moja mama zawsze moczy orzechy włoskie przed jedzeniem. Mówi, że to bardzo ważne

Wiele osób, szczególnie tych dbających o zdrowie, słyszało o korzystnych właściwościach moczenia orzechów. Czy jednak ten zabieg rzeczywiście przynosi oczekiwane efekty? Zastanówmy się, jakie są argumenty za i przeciw moczeniu orzechów, a zwłaszcza popularnych orzechów włoskich.

Moja mama zawsze moczy orzechy włoskie przed jedzeniem.Moja mama zawsze moczy orzechy włoskie przed jedzeniem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Moczenie orzechów włoskich to praktyka, która zyskuje na popularności, zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowie. Wielu ludzi, w tym moja mama, przekonuje, że namaczanie tych orzechów przynosi liczne korzyści zdrowotne. Zastanówmy się, jakie są argumenty za tą metodą oraz czy rzeczywiście ma ona sens.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron faszerowany ricottą i szpinakiem

Dlaczego warto moczyć orzechy?

Głównym argumentem przemawiającym za moczeniem orzechów jest obecność w nich kwasu fitynowego. To związek, który może ograniczać wchłanianie niektórych minerałów, takich jak żelazo czy cynk. Dlatego też, często zaleca się moczenie zbóż i roślin strączkowych, które są bogatsze w ten związek niż orzechy.

Moczenie orzechów w wodzie ułatwia ich obieranie, ponieważ wilgoć powoduje, że skorupki stają się bardziej elastyczne i mniej przyczepne do orzechów. Po namoczeniu, orzechy łatwiej się łuszczy, co pozwala na szybsze i wygodniejsze usunięcie skorupek. Dodatkowo, jeśli orzechy są moczone z dodatkiem soli, to proces ten może jeszcze bardziej zmiękczyć skorupki, ułatwiając ich oddzielanie.

Badania nad moczeniem orzechów – co mówią naukowcy?

Choć intuicja podpowiada, że skoro moczenie pomaga w przypadku innych produktów, to powinno działać również w przypadku orzechów, badania naukowe nie potwierdzają w pełni tej tezy.

  • Zmniejszona zawartość fitynianów: W niektórych badaniach zaobserwowano niewielki spadek poziomu kwasu fitynowego w orzechach po moczeniu. Jednakże, redukcja ta była na tyle niewielka, że nie miała istotnego wpływu na biodostępność minerałów.
  • Utrata innych składników odżywczych: Podczas moczenia część witamin rozpuszczalnych w wodzie oraz niektórych minerałów może przejść do wody, co obniża wartość odżywczą orzechów.
  • Brak wpływu na tolerancję: Badania nie wykazały, aby moczenie poprawiało tolerancję orzechów przez układ pokarmowy. Osoby, które mają problemy z trawieniem orzechów, mogą odczuwać dyskomfort niezależnie od tego, czy zostały one wcześniej namoczone.

Dlaczego warto jeść orzechy, nawet jeśli nie są moczone?

Orzechy włoskie, podobnie jak inne orzechy, są bogatym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych, białka, błonnika oraz wielu witamin i minerałów. Regularne spożywanie orzechów wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak obniżenie ryzyka chorób serca, poprawienie profilu lipidowego oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.

Wybrane dla Ciebie
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟