Jabłecznik na 10 łyżek to banalne ciasto. Uda się każdemu i za każdym razem

Wypieki z jabłkami należą do najprostszych na świecie? Ten przepis to udowadnia. Rzeczywiście, wcale nie wiele trzeba, by ciasto z tymi owocami było pyszne i aromatyczne. Tu nie ma wymówek, że nie potrafię piec. To ciasto po prostu wychodzi zawsze.

Jabłecznik na 10 łyżekJabłecznik na 10 łyżek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yulia Vinogradova
Dorota Gepert

Kiedy jesienią mamy ochotę na ciasto, pierwsza myśl to jabłecznik. Wypieki z jabłkami o tej porze roku są najpopularniejsze. Pyszne i aromatyczne, świetnie wpisują się w jesienną aurę. W dodatku niektóre z nich mogą być gotowe szybciej niż można by się było spodziewać. Oto jeden z nich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Najlepsze kwaśne

Wypieki z jabłkami kochają absolutnie wszyscy i mało kto odmawia dokładki, najlepiej jeszcze ciepłej porcji. Ale poprawiają humor, gdy jeszcze są w piekarniku. Przyjemny zapach jabłek i przypraw sprawia, że jesień jest przyjemniejsza. Do takich wypieków najlepiej nadają się kwaśne owoce, np. renety, antonówki czy glostery. Ze słodszych sprawdzą się championy i ligole. Do tego przepisu wystarczy dosłownie kilka owoców i typowe składniki do ciasta.

Ale to proste

Z tym wypiekiem poradzą sobie nawet osoby, które nigdy nie upiekły ciasta. Składniki odmierza się po prostu łyżką, potem wystarczy je wymieszać za pomocą miksera. Dlatego często nazywa się go "Jabłecznik 10 łyżek". Z kolei jabłka wystarczy obrać i pokroić w cienkie plasterki, nie trzeba ich przesmażać. Można je tylko doprawić cynamonem.

Jabłecznik 10 łyżek

Składniki:

  • 10 łyżek mąki pszennej,
  • 10 łyżek oleju,
  • 10 łyżek cukru,
  • 3 jabłka,
  • 4 jajka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • cynamon do smaku.

Sposób przygotowywania:

  1. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem, wymieszaj.
  2. Jabłka możesz ułożyć na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21 cm lub ułożyć je na cieście.
  3. Do miski wsyp mąkę pszenną, olej, obydwa cukry, jajka oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj wszystko tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być dość gęste i jednolite.
  4. Ciastem zalej przygotowane jabłka. Jeśli wolisz ułożyć owoce na cieście, to teraz jest ten krok.
  5. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piecz przez około 45 minut.
  6. Wyciągnij jabłecznik z piekarnika. Jeśli chcesz, aby jabłka były na wierzchu, to odwróć ciasto jak jeszcze będzie ciepłe, ale nie gorące.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej