Jabłecznik na 10 łyżek to banalne ciasto. Uda się każdemu i za każdym razem

Wypieki z jabłkami należą do najprostszych na świecie? Ten przepis to udowadnia. Rzeczywiście, wcale nie wiele trzeba, by ciasto z tymi owocami było pyszne i aromatyczne. Tu nie ma wymówek, że nie potrafię piec. To ciasto po prostu wychodzi zawsze.

Jabłecznik na 10 łyżekJabłecznik na 10 łyżek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yulia Vinogradova
Dorota Gepert

Kiedy jesienią mamy ochotę na ciasto, pierwsza myśl to jabłecznik. Wypieki z jabłkami o tej porze roku są najpopularniejsze. Pyszne i aromatyczne, świetnie wpisują się w jesienną aurę. W dodatku niektóre z nich mogą być gotowe szybciej niż można by się było spodziewać. Oto jeden z nich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Najlepsze kwaśne

Wypieki z jabłkami kochają absolutnie wszyscy i mało kto odmawia dokładki, najlepiej jeszcze ciepłej porcji. Ale poprawiają humor, gdy jeszcze są w piekarniku. Przyjemny zapach jabłek i przypraw sprawia, że jesień jest przyjemniejsza. Do takich wypieków najlepiej nadają się kwaśne owoce, np. renety, antonówki czy glostery. Ze słodszych sprawdzą się championy i ligole. Do tego przepisu wystarczy dosłownie kilka owoców i typowe składniki do ciasta.

Ale to proste

Z tym wypiekiem poradzą sobie nawet osoby, które nigdy nie upiekły ciasta. Składniki odmierza się po prostu łyżką, potem wystarczy je wymieszać za pomocą miksera. Dlatego często nazywa się go "Jabłecznik 10 łyżek". Z kolei jabłka wystarczy obrać i pokroić w cienkie plasterki, nie trzeba ich przesmażać. Można je tylko doprawić cynamonem.

Jabłecznik 10 łyżek

Składniki:

  • 10 łyżek mąki pszennej,
  • 10 łyżek oleju,
  • 10 łyżek cukru,
  • 3 jabłka,
  • 4 jajka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • cynamon do smaku.

Sposób przygotowywania:

  1. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem, wymieszaj.
  2. Jabłka możesz ułożyć na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21 cm lub ułożyć je na cieście.
  3. Do miski wsyp mąkę pszenną, olej, obydwa cukry, jajka oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj wszystko tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być dość gęste i jednolite.
  4. Ciastem zalej przygotowane jabłka. Jeśli wolisz ułożyć owoce na cieście, to teraz jest ten krok.
  5. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piecz przez około 45 minut.
  6. Wyciągnij jabłecznik z piekarnika. Jeśli chcesz, aby jabłka były na wierzchu, to odwróć ciasto jak jeszcze będzie ciepłe, ale nie gorące.

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Na deser zrób kawowe ptasie mleczko. Goście nie będą szczędzić komplementów
Na deser zrób kawowe ptasie mleczko. Goście nie będą szczędzić komplementów
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka