PrzepisProste przepisyPrzepis na jabłecznik, który przekazała mi babcia. Od razu piekę całą blachę

Przepis na jabłecznik, który przekazała mi babcia. Od razu piekę całą blachę

Jabłecznik na ucieranym cieście biszkoptowym
Jabłecznik na ucieranym cieście biszkoptowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

24.09.2024 09:09, aktual.: 25.09.2024 08:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Puszyste, mięciutkie blaty ciasta i wyśmienite, nie za słodkie jabłka. Wierzch jabłecznika oprószony cukrem pudrem i mogę już zanurzać się w smaczne oblicze jesieni. Duża blacha tego ciasta znika szybciej, niż wyciągam z piekarnika.

Jabłecznik na biszkopcie to jedno z najpopularniejszych ciast, które nie tylko smakuje doskonale, ale jest także proste w przygotowaniu. Jeśli do jego przygotowania mamy gotowe, domowe przetwory jabłkowe, to połowa pracy już za nami. Przepis na idealne ciasto z jabłkami wzięłam z zeszytu babci - to gwarancja cukierniczego sukcesu na podwieczorek.

Idealny biszkopt na jabłecznik

W przeciwieństwie do kruchego ciasta, biszkopt sprawie, że miękkie ciasto rozpływa się w ustach i sprawia, że na chwilę zapominamy o rzeczywistości. To prawdziwy jesienny wypiek, który pasuje zarówno do kawy, jak i herbaty. Większość osób boi się, że biszkopt opadnie lub nie będzie wystarczająco puszysty, ale kierując się określonymi zasadami, uda się nawet amatorom. W tym wypieku liczą się proporcje jajek do ilości mąki i dopasowanie odpowiedniej foremki. Można bowiem piec biszkopt na dwie blaszki lub wybrać jedną formę, a następnie po przestudzeniu wyższe ciasto przekroić na dwa, równe blaty. Wbrew pozorom nie jest to trudne i nie trzeba do tego specjalnych sprzętów. Sprawdzi się ostry nóż i zdecydowane, ale nie za szybkie prowadzenie ostrza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na jabłecznik na biszkopcie

Jak wspomniałam, owoce do jabłecznika warto mieć gotowe już wcześniej. Prażone jabłka najlepiej podgrzać i połączyć z galaretką, aby stanowiły bardziej zwartą masę i nie rozwalały ciasta.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 5 łyżek oleju
  • 190 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek ze słoika
  • 1 galaretka cytrynowa (70 g)

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  4. Stopniowo dodawaj olej i miksuj do jednolitej konsystencji.
  5. Białka ubij na sztywną pianę.
  6. Do masy z żółtkami stopniowo dodawaj mąkę.
  7. Na koniec wmieszaj białka.
  8. Przelej do formy 36 x 25 wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.
  10. Jabłka przełóż do garnka, podgrzej i wymieszaj z galaretką. Odstaw do przestudzenia.
  11. Przestudzony biszkopt przełóż jabłkami.
  12. Posyp cukrem pudrem i podawaj.

Jak udekorować jabłecznik?

Gotowe ciasto możesz dodatkowo udekorować. Najprostsze rozwiązanie to oczywiście cukier puder. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby domowy wypiek udekorować karmelem (sprawdź: sposób na fit karmel bez cukru), polewą czekoladową, a nawet lukrem królewskim. Do ciepłego jabłecznika świetnie będą pasować też lody. Ułóż gałkę bezpośrednio na kawałku ciasta i udekoruj listkiem świeżej mięty. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia.