Sprawdzony przepis na prażone jabłka na szarlotkę w słoikach

Szarlotka to jedno z ulubionych ciast. Można podawać ją na różne sposoby z lodami i bitą śmietaną, z cukrem pudrem lub solo. Jej podstawą są oczywiście pyszne, prażone jabłka.  Przychodzimy dziś z  przepisem na domowe słodkości w słoiku.. Warto przygotować te jabłka, by zimą cieszyć się smakiem pysznej szarlotki w kilkanaście minut.

Obrazek
Paulina
Obrazek
Jabłka - Pyszności; Foto: Canva.com

Prażone jabłka- składniki

  • 1,5 kg jabłek- antonówka lub szara reneta
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
  • 2 – 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania prażonych jabłek:

Przygotuj owoce. Dokładnie umyj jabłka, obierz je i wykrój gniazda z nasionami. Pokrój w małą kostkę. Następnie umieść garnek na kuchence i wlej do niego sok z cytryny, wodę, wanilie, cukier i cynamon oraz dodaj 1/2 jabłek, które zostały pokrojone. Zawartość garnka dokładnie wymieszaj. Zagotuj składniki w garnku i gotuj przez 15 minut. Jeśli jabłka przez ten czas nie zmiękną, przetrzymaj je dłużej. Nawet do 30 minut. Masa musi być rzadka, a jabłka powinny się rozpadać. W czasie gotowania dodaj 1 łyżę masła. Bardzo twarde jabłka możesz przykryć pokrywkę, wtedy szybciej zmiękną. Drugą połowę jabłek dodaj w międzyczasie do tych, które znajdują się w garnku i krótko wszytko razem podgotuj. Gotowe!

Obrazek

Pasteryzacja słoików:

W międzyczasie przygotuj słoiki do pasteryzacji. Na początek należy je wyparzyć, potem przełożyć do nich jabłka i szczelnie je zamknąć. Przygotuj duży garnek, wyłóż jego dno ręcznikiem i umieść na nim słoiki. Tak by jeden stał obok drugiego. Zalej je wrzątkiem do 3/4 wysokości i wszystko doprowadź do wrzenia. Lepiej robić to na mniejszym ogniu, by nasze słoiki nie pękły. Gotuj całość ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmij słoiki i postaw je do góry dnem, aby się wystudziły. Najlepiej trzyamj je tak przez całą noc.

Jeśli masz ochotę na deser z jabłkiem, przygotuj ten przepis:

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty