Zalej śmietanką i zapiecz. Lepszych naleśników nie znajdziesz

Zapiekane naleśniki z serem to jeden z przepisów, który śmiało może posłużyć zarówno za obiad, jak i pyszny podwieczorek. Czasami naprawdę nie trzeba wiele składników ani wyszukanych przepisów, by wzbudzić zachwyt.

Zapiekane naleśniki z seremZapiekane naleśniki z serem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Naleśniki zapiekane z serem to danie, które zna chyba każdy. To prosty sposób na to, by zachwycić dzieci i sprawić przyjemność dorosłym, którzy chętnie wrócą do smaku z dzieciństwa. Wystarczy przygotować naleśniki, nadzienie serowe i śmietankową masę, by stworzyć idealny deser dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Zapiekane naleśniki z serem

Połączenie delikatnych naleśników z kremowym serem i słodką śmietanką to niezawodny przepis na przepyszny deser. Zapiekanie nadaje całości chrupiącej skórki i intensywnego aromatu, zamieniając pozornie zwykłe naleśniki w niezwykłą ucztę. Ten prosty przepis jest doskonały zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Zachwyci również miłośników słodkich obiadów, bo dzięki twarogowej masie naleśniki są nie tylko słodkie, ale i sycące.

W całym domu podczas pieczenia unosi się słodki zapach, który od razu wywołuje burczenie w brzuchu. Za jedzenie najlepiej zabrać się po upieczeniu, chociaż nikogo specjalnie zachęcać do spróbowania nie będzie trzeba.

Składniki:

Farsz: 

  • 500 g twarogu chudego, 
  • 7 g cukru wanilinowego, 
  • 3 łyżki śmietany 18 proc. 

Warstwa śmietankowa: 

  • 400 ml śmietanki 36 proc.,
  • 2 jajka, 
  • 5 łyżek cukru pudru. 

Pozostałe składniki: 

  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż twaróg, dodaj śmietanę, cukier wanilinowy i wymieszaj, rozgniatając dobrze widelcem.

Ser do naleśników
Ser do naleśników © Pyszności

Krok 2. Każdy naleśniki posmaruj twarożkiem, zawiń w rulon i ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Naleśniki z serem
Naleśniki z serem © Pyszności

Krok 3. Do miski przelej śmietankę, dodaj jajka, cukier puder i dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszanką zalej naleśniki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 30 minut.

Naleśniki zapiekane z serem na słodko
Naleśniki zapiekane z serem na słodko © Pyszności

Krok 4. Po upieczeniu udekoruj naleśniki cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!

Zapiekane naleśniki z serem
Zapiekane naleśniki z serem © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie