Zalej śmietanką i zapiecz. Lepszych naleśników nie znajdziesz

Zapiekane naleśniki z serem to jeden z przepisów, który śmiało może posłużyć zarówno za obiad, jak i pyszny podwieczorek. Czasami naprawdę nie trzeba wiele składników ani wyszukanych przepisów, by wzbudzić zachwyt.

Zapiekane naleśniki z seremZapiekane naleśniki z serem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Naleśniki zapiekane z serem to danie, które zna chyba każdy. To prosty sposób na to, by zachwycić dzieci i sprawić przyjemność dorosłym, którzy chętnie wrócą do smaku z dzieciństwa. Wystarczy przygotować naleśniki, nadzienie serowe i śmietankową masę, by stworzyć idealny deser dla całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Zapiekane naleśniki z serem

Połączenie delikatnych naleśników z kremowym serem i słodką śmietanką to niezawodny przepis na przepyszny deser. Zapiekanie nadaje całości chrupiącej skórki i intensywnego aromatu, zamieniając pozornie zwykłe naleśniki w niezwykłą ucztę. Ten prosty przepis jest doskonały zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Zachwyci również miłośników słodkich obiadów, bo dzięki twarogowej masie naleśniki są nie tylko słodkie, ale i sycące.

W całym domu podczas pieczenia unosi się słodki zapach, który od razu wywołuje burczenie w brzuchu. Za jedzenie najlepiej zabrać się po upieczeniu, chociaż nikogo specjalnie zachęcać do spróbowania nie będzie trzeba.

Składniki:

Farsz: 

  • 500 g twarogu chudego, 
  • 7 g cukru wanilinowego, 
  • 3 łyżki śmietany 18 proc. 

Warstwa śmietankowa: 

  • 400 ml śmietanki 36 proc.,
  • 2 jajka, 
  • 5 łyżek cukru pudru. 

Pozostałe składniki: 

  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przełóż twaróg, dodaj śmietanę, cukier wanilinowy i wymieszaj, rozgniatając dobrze widelcem.

Ser do naleśników
Ser do naleśników © Pyszności

Krok 2. Każdy naleśniki posmaruj twarożkiem, zawiń w rulon i ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Naleśniki z serem
Naleśniki z serem © Pyszności

Krok 3. Do miski przelej śmietankę, dodaj jajka, cukier puder i dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszanką zalej naleśniki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 30 minut.

Naleśniki zapiekane z serem na słodko
Naleśniki zapiekane z serem na słodko © Pyszności

Krok 4. Po upieczeniu udekoruj naleśniki cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!

Zapiekane naleśniki z serem
Zapiekane naleśniki z serem © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska