Zalej śmietanką i zapiecz. Lepszych naleśników nie znajdziesz
Zapiekane naleśniki z serem to jeden z przepisów, który śmiało może posłużyć zarówno za obiad, jak i pyszny podwieczorek. Czasami naprawdę nie trzeba wiele składników ani wyszukanych przepisów, by wzbudzić zachwyt.
05.11.2024 15:35
Naleśniki zapiekane z serem to danie, które zna chyba każdy. To prosty sposób na to, by zachwycić dzieci i sprawić przyjemność dorosłym, którzy chętnie wrócą do smaku z dzieciństwa. Wystarczy przygotować naleśniki, nadzienie serowe i śmietankową masę, by stworzyć idealny deser dla całej rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekane naleśniki z serem
Połączenie delikatnych naleśników z kremowym serem i słodką śmietanką to niezawodny przepis na przepyszny deser. Zapiekanie nadaje całości chrupiącej skórki i intensywnego aromatu, zamieniając pozornie zwykłe naleśniki w niezwykłą ucztę. Ten prosty przepis jest doskonały zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Zachwyci również miłośników słodkich obiadów, bo dzięki twarogowej masie naleśniki są nie tylko słodkie, ale i sycące.
W całym domu podczas pieczenia unosi się słodki zapach, który od razu wywołuje burczenie w brzuchu. Za jedzenie najlepiej zabrać się po upieczeniu, chociaż nikogo specjalnie zachęcać do spróbowania nie będzie trzeba.
Składniki:
- 8 naleśników.
Farsz:
- 500 g twarogu chudego,
- 7 g cukru wanilinowego,
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
Warstwa śmietankowa:
- 400 ml śmietanki 36 proc.,
- 2 jajka,
- 5 łyżek cukru pudru.
Pozostałe składniki:
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przełóż twaróg, dodaj śmietanę, cukier wanilinowy i wymieszaj, rozgniatając dobrze widelcem.
Krok 2. Każdy naleśniki posmaruj twarożkiem, zawiń w rulon i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Krok 3. Do miski przelej śmietankę, dodaj jajka, cukier puder i dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszanką zalej naleśniki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 30 minut.
Krok 4. Po upieczeniu udekoruj naleśniki cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!