Zamiast wanilii dodałam inny składnik. Rodzina pokochała wystawne naleśniki z serem

Do tej pory robiłam naleśniki z serem tylko na słodko. I muszę przyznać, że to była jedna z ulubionych wersji tego dania. Nadawała się na deser, ale też na lekki posiłek. Dlatego na początku bez entuzjazmu podchodziłam do wersji naleśników z serem na sposób wytrawny. Jednak szybko zmieniłam zdanie.

Warto spróbować wytrawnych naleśników z serem. Warto spróbować wytrawnych naleśników z serem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Naleśniki z serem na słodko to jedno z ulubionych dań jarskich, które jest popularne od wielu lat. Zjemy je praktycznie w każdym barze mlecznym, często robimy je w domu. Uwielbiają je dzieci, ale miłość do tego dania nigdy się nie kończy. Tak też było u mnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rollsy z nadzieniem pistacjowym i malinami. Lepsze niż z cukierni

Naleśniki jak sernik

Naleśniki z twarogiem na słodko przygotowywałam od lat. Polubiły je moje dzieci. Doprawiałam ser na różne sposoby. Idealnie komponuje się on z przyprawami takimi jak wanilia czy cynamon. Czasami też dodawałam żółtko, które znajduje się w tradycyjnych przepisach na twaróg do naleśników. Stosowały je nasze babcie. Od czasu do czasu dodawałam również do sera rodzynki, skórkę pomarańczową czy żurawinę. Gdy miałam chudy twaróg, doprawiałam go śmietaną czy serkiem homogenizowanym. Starałam się, by farsz był jak najlepszy, a w smaku przypominał sernik.

Wytrawny farsz serowy do naleśników

Byłam dumna z moich naleśników z serem. Dlatego trochę zaskoczył mnie mój syn, kiedy poprosił o to danie, ale w wersji wytrawnej. Bardzo lubi twaróg doprawiony szczypiorkiem i czosnkiem, i pomyślał, że byłby to także dobry farsz do naleśników. Przekonał mnie i teraz często robimy placki właśnie z twarogiem z mocniejszymi akcentami smakowymi. Sprawdzają się na obiad, można je podać z delikatnym sosem. Oczywiście nie zapomniałam o wersji na słodko. W kuchni liczy się przecież różnorodność.

Wytrawne naleśniki z serem. Przepis na pyszny farsz

Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu (z kostki z lokalnego zakładu mleczarskiego),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • posiekany szczypiorek lub koperek do smaku,
  • szczypta papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg rozgnieć widelcem. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i dołóż do masy. Dopraw ją do smaku przyprawami, na koniec dołóż drobno pokrojoną zieleninę.
  3. Całość wymieszaj. Tak przygotowaną masą faszeruj naleśniki.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje