Zamiast wanilii dodałam inny składnik. Rodzina pokochała wystawne naleśniki z serem
Do tej pory robiłam naleśniki z serem tylko na słodko. I muszę przyznać, że to była jedna z ulubionych wersji tego dania. Nadawała się na deser, ale też na lekki posiłek. Dlatego na początku bez entuzjazmu podchodziłam do wersji naleśników z serem na sposób wytrawny. Jednak szybko zmieniłam zdanie.
30.10.2024 09:41
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Naleśniki z serem na słodko to jedno z ulubionych dań jarskich, które jest popularne od wielu lat. Zjemy je praktycznie w każdym barze mlecznym, często robimy je w domu. Uwielbiają je dzieci, ale miłość do tego dania nigdy się nie kończy. Tak też było u mnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki jak sernik
Naleśniki z twarogiem na słodko przygotowywałam od lat. Polubiły je moje dzieci. Doprawiałam ser na różne sposoby. Idealnie komponuje się on z przyprawami takimi jak wanilia czy cynamon. Czasami też dodawałam żółtko, które znajduje się w tradycyjnych przepisach na twaróg do naleśników. Stosowały je nasze babcie. Od czasu do czasu dodawałam również do sera rodzynki, skórkę pomarańczową czy żurawinę. Gdy miałam chudy twaróg, doprawiałam go śmietaną czy serkiem homogenizowanym. Starałam się, by farsz był jak najlepszy, a w smaku przypominał sernik.
Wytrawny farsz serowy do naleśników
Byłam dumna z moich naleśników z serem. Dlatego trochę zaskoczył mnie mój syn, kiedy poprosił o to danie, ale w wersji wytrawnej. Bardzo lubi twaróg doprawiony szczypiorkiem i czosnkiem, i pomyślał, że byłby to także dobry farsz do naleśników. Przekonał mnie i teraz często robimy placki właśnie z twarogiem z mocniejszymi akcentami smakowymi. Sprawdzają się na obiad, można je podać z delikatnym sosem. Oczywiście nie zapomniałam o wersji na słodko. W kuchni liczy się przecież różnorodność.
Wytrawne naleśniki z serem. Przepis na pyszny farsz
Składniki:
- 500 g półtłustego twarogu (z kostki z lokalnego zakładu mleczarskiego),
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- posiekany szczypiorek lub koperek do smaku,
- szczypta papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Twaróg rozgnieć widelcem. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dołóż do masy. Dopraw ją do smaku przyprawami, na koniec dołóż drobno pokrojoną zieleninę.
- Całość wymieszaj. Tak przygotowaną masą faszeruj naleśniki.