Kiedy spróbujesz tych naleśników, dżem i ser i pójdą w odstawkę. Najlepszy farsz

Ten farsz smakuje obłędnie!
Ten farsz smakuje obłędnie!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.10.2024 05:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Naleśniki inspirowane kuchnią meksykańską to świetny pomysł na tę porę roku. Dania z tego kraju są sycące i rozgrzewające. Takie właśnie mogą być nawet naleśniki. Świetnie nadają się na obiad czy ciepłą kolację w chłodny jesienny wieczór.

Naleśniki dają mnóstwo możliwości. Wciąż najczęściej kojarzymy je z deserami albo lekkim daniem, jednak wszystko zależy od farszu. Gdy sięgniemy po mięso i warzywa, a zwłaszcza te strączkowe, naleśniki świetnie zdadzą egzamin jako potrawa obiadowa czy kolacyjna. Za ich sukcesem stoi na pewno też to, że do ich przygotowania wystarczy dosłownie kilka składników. Same placki można też usmażyć wcześniej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cenna fasola

Z czym kojarzymy kuchnię meksykańską? To dania często na bazie mielonego mięsa, częste dodatki to fasola i kukurydza, dość mocno przyprawione. Wszystko się zgadza, tylko doprawić można je po swojemu. Uwagę przykuwa w liście składników na pewno czerwona fasola. Na niej bazuje jedno z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej, czyli chili con carne.

W potrawach naszej rodzimej kuchni rzadko po nią sięgamy. Warto to zmienić, bo to pożądany element diety. Przede wszystkim jest świetnym źródłem białka, które może być nawet alternatywą dla tego zwierzęcego. Ma też sporo błonnika, witamin, żelaza, magnezu i cynku. To wszystko niezmiernie ważne składniki odżywcze, których potrzebujemy zwłaszcza jesienią i zimą.

Naleśniki po meksykańsku

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • olej lub masło do smażenia.

Na farsz:

  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 600 g mięsa mielonego np. wieprzowego lub wołowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryka słodka i ostra do smaku,
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 100 g kukurydzy konserwowej,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 200 g pomidorów z puszki,
  • przyprawa do potraw meksykańskich do smaku,
  • kolendra do smaku, opcjonalnie,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • 100 g mozzarelli,
  • 100 g żółtego sera,
  • posiekana pietruszka lub kolendra do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, dodaj mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
  2. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni, możesz używać oleju lub masła.
  3. Przygotowanie farszu zacznij od przesmażenia na oleju drobno posiekanej cebuli, potem dodaj startą na tarce marchewkę. Przesmaż warzywa, mieszając od czasu do czasu.
  4. Dodajemy mięso, wymieszaj całość. Przesmażaj przez kilka minut, dopraw do smaku przyprawami.
  5. Do usmażonego mięsa dodaj odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę, wymieszaj.
  6. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki. Przesmażaj jeszcze kilka minut. Spróbuj farszu, może wymagać doprawienia.
  7. Na każdego naleśnika nakładaj po około 2 łyżek farszu, posypujemy startym żółtym serem. Zwijaj naleśniki w rulony i przekładaj do naczynia żaroodpornego.
  8. Wierzch naleśników posyp starta mozzarellą.
  9. Naleśniki zapiekaj 12 minut w 190°C.
  10. Podawaj posypane natką lub kolendra.
naleśnikifasolakuchnia meksykańska