Kiedy spróbujesz tych naleśników, dżem i ser i pójdą w odstawkę. Najlepszy farsz

Naleśniki inspirowane kuchnią meksykańską to świetny pomysł na tę porę roku. Dania z tego kraju są sycące i rozgrzewające. Takie właśnie mogą być nawet naleśniki. Świetnie nadają się na obiad czy ciepłą kolację w chłodny jesienny wieczór.

Kiedy spróbujesz tych naleśników, dżem i ser i pójdą w odstawkę. Najlepszy farszTen farsz smakuje obłędnie!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Naleśniki dają mnóstwo możliwości. Wciąż najczęściej kojarzymy je z deserami albo lekkim daniem, jednak wszystko zależy od farszu. Gdy sięgniemy po mięso i warzywa, a zwłaszcza te strączkowe, naleśniki świetnie zdadzą egzamin jako potrawa obiadowa czy kolacyjna. Za ich sukcesem stoi na pewno też to, że do ich przygotowania wystarczy dosłownie kilka składników. Same placki można też usmażyć wcześniej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Cenna fasola

Z czym kojarzymy kuchnię meksykańską? To dania często na bazie mielonego mięsa, częste dodatki to fasola i kukurydza, dość mocno przyprawione. Wszystko się zgadza, tylko doprawić można je po swojemu. Uwagę przykuwa w liście składników na pewno czerwona fasola. Na niej bazuje jedno z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej, czyli chili con carne.

W potrawach naszej rodzimej kuchni rzadko po nią sięgamy. Warto to zmienić, bo to pożądany element diety. Przede wszystkim jest świetnym źródłem białka, które może być nawet alternatywą dla tego zwierzęcego. Ma też sporo błonnika, witamin, żelaza, magnezu i cynku. To wszystko niezmiernie ważne składniki odżywcze, których potrzebujemy zwłaszcza jesienią i zimą.

Naleśniki po meksykańsku

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • olej lub masło do smażenia.

Na farsz:

  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 600 g mięsa mielonego np. wieprzowego lub wołowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryka słodka i ostra do smaku,
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 100 g kukurydzy konserwowej,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 200 g pomidorów z puszki,
  • przyprawa do potraw meksykańskich do smaku,
  • kolendra do smaku, opcjonalnie,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • 100 g mozzarelli,
  • 100 g żółtego sera,
  • posiekana pietruszka lub kolendra do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, dodaj mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
  2. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni, możesz używać oleju lub masła.
  3. Przygotowanie farszu zacznij od przesmażenia na oleju drobno posiekanej cebuli, potem dodaj startą na tarce marchewkę. Przesmaż warzywa, mieszając od czasu do czasu.
  4. Dodajemy mięso, wymieszaj całość. Przesmażaj przez kilka minut, dopraw do smaku przyprawami.
  5. Do usmażonego mięsa dodaj odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę, wymieszaj.
  6. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki. Przesmażaj jeszcze kilka minut. Spróbuj farszu, może wymagać doprawienia.
  7. Na każdego naleśnika nakładaj po około 2 łyżek farszu, posypujemy startym żółtym serem. Zwijaj naleśniki w rulony i przekładaj do naczynia żaroodpornego.
  8. Wierzch naleśników posyp starta mozzarellą.
  9. Naleśniki zapiekaj 12 minut w 190°C.
  10. Podawaj posypane natką lub kolendra.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia