Najlepszy sposób na naleśniki. Przepis przywiozłam z wycieczki do Budapesztu

Z węgierską kuchnią kojarzą się głównie gulasze i langosze, jednak nie brakuje w niej również słodkich akcentów. Jednym z dań, które skradło szybko moje serce były pyszne naleśniki a'la Gundel. Dawno nie jadłam lepszych naleśników na słodko, więc przepis na dobre rozgościł się w moim domu.

Najlepsze naleśniki - PysznościNajlepsze naleśniki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Swoją nazwę naleśniki zawdzięczają węgierskiemu restauratorowi, Karolowi Gundelowi, który stworzył ten przepis na początku XX wieku. Szybko zyskały one ogromną popularność i stały się wizytówką węgierskiej kuchni. Ich sekret tkwi w pysznym połączeniu mielonych orzechów włoskich, bakalii (np. rodzynki, migdały), śmietany i rumu. Całość polewa się dodatkowo gorącą czekoladą, która apetycznie otula naleśniki. Na samą myśl zaczyna burczeć w brzuchu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Węgierskie naleśniki z czekoladą

Kiedy tylko zobaczyłam tę pozycję w jednej z budapesztańskich restauracji, nie mogłam sobie odmówić tej słodkiej przyjemności. Podaje się je w formie tortu, ale równie popularne są w wersji pojedynczych naleśników. Charakterystyczne dla nich jest bogate nadzienie z mielonych orzechów, rodzynek oraz słodki sos czekoladowy. Dla efektownej prezentacji często są flambirowane.

Naleśniki Gundel podawać można na różne sposoby - Pyszności
Naleśniki Gundel podawać można na różne sposoby - Pyszności © Adobe Stock

Mogłoby się wydawać, że o naleśnikach wiemy już wszystko, jednak te węgierskie wciąż nie zdobyły w naszym kraju takiej popularności, na jaką zasługują. Pora to zmienić i przygotować słodką ucztę w swoim własnym domu.

Składniki:

Nadzienie:

  • 150 g orzechów włoskich,
  • 50 g migdałów,
  • 100 g rodzynek,
  • 2-3 łyżki startej skórki pomarańczowej,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • kilka łyżek cukru (do smaku),
  • śmietana kremówka,
  • Rum.

Sos czekoladowy:

  • 240 ml mleka,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka cukru.

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze lub młynku do kawy zmiel orzechy włoskie i migdały na drobno.
  2. Do zmielonych orzechów dodaj rodzynki, startą skórkę pomarańczową, cynamon i cukier. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Stopniowo dodawaj śmietanę kremówkę i rum, mieszając do uzyskania gęstej, ale jednocześnie kremowej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj jeszcze trochę śmietany.
  4. Przygotuj sos czekoladowy. Podgrzej mleko w rondelku. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia.
  5. W misce ubij żółtka z cukrem na puszystą masę.
  6. Stopniowo dodawaj ciepłą czekoladę do ubitych żółtek, ciągle mieszając.
  7. Na każdy usmażony naleśnik nałóż porcję przygotowanego nadzienia.
  8. Zwiń naleśniki w rulony.
  9. Podsmaż zrolowane naleśniki na suchej patelni, aż będą rumiane.
  10. Gotowe naleśniki polej gorącym sosem czekoladowym.

Pyszne naleśniki a'la Gundel są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm