Najlepszy sposób na naleśniki. Przepis przywiozłam z wycieczki do Budapesztu
Z węgierską kuchnią kojarzą się głównie gulasze i langosze, jednak nie brakuje w niej również słodkich akcentów. Jednym z dań, które skradło szybko moje serce były pyszne naleśniki a'la Gundel. Dawno nie jadłam lepszych naleśników na słodko, więc przepis na dobre rozgościł się w moim domu.
08.10.2024 11:09
Swoją nazwę naleśniki zawdzięczają węgierskiemu restauratorowi, Karolowi Gundelowi, który stworzył ten przepis na początku XX wieku. Szybko zyskały one ogromną popularność i stały się wizytówką węgierskiej kuchni. Ich sekret tkwi w pysznym połączeniu mielonych orzechów włoskich, bakalii (np. rodzynki, migdały), śmietany i rumu. Całość polewa się dodatkowo gorącą czekoladą, która apetycznie otula naleśniki. Na samą myśl zaczyna burczeć w brzuchu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Węgierskie naleśniki z czekoladą
Kiedy tylko zobaczyłam tę pozycję w jednej z budapesztańskich restauracji, nie mogłam sobie odmówić tej słodkiej przyjemności. Podaje się je w formie tortu, ale równie popularne są w wersji pojedynczych naleśników. Charakterystyczne dla nich jest bogate nadzienie z mielonych orzechów, rodzynek oraz słodki sos czekoladowy. Dla efektownej prezentacji często są flambirowane.
Mogłoby się wydawać, że o naleśnikach wiemy już wszystko, jednak te węgierskie wciąż nie zdobyły w naszym kraju takiej popularności, na jaką zasługują. Pora to zmienić i przygotować słodką ucztę w swoim własnym domu.
Składniki:
Nadzienie:
- 150 g orzechów włoskich,
- 50 g migdałów,
- 100 g rodzynek,
- 2-3 łyżki startej skórki pomarańczowej,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- kilka łyżek cukru (do smaku),
- śmietana kremówka,
- Rum.
Sos czekoladowy:
- 240 ml mleka,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka cukru.
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
- W blenderze lub młynku do kawy zmiel orzechy włoskie i migdały na drobno.
- Do zmielonych orzechów dodaj rodzynki, startą skórkę pomarańczową, cynamon i cukier. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Stopniowo dodawaj śmietanę kremówkę i rum, mieszając do uzyskania gęstej, ale jednocześnie kremowej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj jeszcze trochę śmietany.
- Przygotuj sos czekoladowy. Podgrzej mleko w rondelku. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia.
- W misce ubij żółtka z cukrem na puszystą masę.
- Stopniowo dodawaj ciepłą czekoladę do ubitych żółtek, ciągle mieszając.
- Na każdy usmażony naleśnik nałóż porcję przygotowanego nadzienia.
- Zwiń naleśniki w rulony.
- Podsmaż zrolowane naleśniki na suchej patelni, aż będą rumiane.
- Gotowe naleśniki polej gorącym sosem czekoladowym.
Pyszne naleśniki a'la Gundel są już gotowe. Smacznego!