Najlepszy sposób na naleśniki. Przepis przywiozłam z wycieczki do Budapesztu

Z węgierską kuchnią kojarzą się głównie gulasze i langosze, jednak nie brakuje w niej również słodkich akcentów. Jednym z dań, które skradło szybko moje serce były pyszne naleśniki a'la Gundel. Dawno nie jadłam lepszych naleśników na słodko, więc przepis na dobre rozgościł się w moim domu.

Najlepsze naleśniki - PysznościNajlepsze naleśniki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Swoją nazwę naleśniki zawdzięczają węgierskiemu restauratorowi, Karolowi Gundelowi, który stworzył ten przepis na początku XX wieku. Szybko zyskały one ogromną popularność i stały się wizytówką węgierskiej kuchni. Ich sekret tkwi w pysznym połączeniu mielonych orzechów włoskich, bakalii (np. rodzynki, migdały), śmietany i rumu. Całość polewa się dodatkowo gorącą czekoladą, która apetycznie otula naleśniki. Na samą myśl zaczyna burczeć w brzuchu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Węgierskie naleśniki z czekoladą

Kiedy tylko zobaczyłam tę pozycję w jednej z budapesztańskich restauracji, nie mogłam sobie odmówić tej słodkiej przyjemności. Podaje się je w formie tortu, ale równie popularne są w wersji pojedynczych naleśników. Charakterystyczne dla nich jest bogate nadzienie z mielonych orzechów, rodzynek oraz słodki sos czekoladowy. Dla efektownej prezentacji często są flambirowane.

Naleśniki Gundel podawać można na różne sposoby - Pyszności
Naleśniki Gundel podawać można na różne sposoby - Pyszności © Adobe Stock

Mogłoby się wydawać, że o naleśnikach wiemy już wszystko, jednak te węgierskie wciąż nie zdobyły w naszym kraju takiej popularności, na jaką zasługują. Pora to zmienić i przygotować słodką ucztę w swoim własnym domu.

Składniki:

Nadzienie:

  • 150 g orzechów włoskich,
  • 50 g migdałów,
  • 100 g rodzynek,
  • 2-3 łyżki startej skórki pomarańczowej,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • kilka łyżek cukru (do smaku),
  • śmietana kremówka,
  • Rum.

Sos czekoladowy:

  • 240 ml mleka,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka cukru.

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze lub młynku do kawy zmiel orzechy włoskie i migdały na drobno.
  2. Do zmielonych orzechów dodaj rodzynki, startą skórkę pomarańczową, cynamon i cukier. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Stopniowo dodawaj śmietanę kremówkę i rum, mieszając do uzyskania gęstej, ale jednocześnie kremowej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj jeszcze trochę śmietany.
  4. Przygotuj sos czekoladowy. Podgrzej mleko w rondelku. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia.
  5. W misce ubij żółtka z cukrem na puszystą masę.
  6. Stopniowo dodawaj ciepłą czekoladę do ubitych żółtek, ciągle mieszając.
  7. Na każdy usmażony naleśnik nałóż porcję przygotowanego nadzienia.
  8. Zwiń naleśniki w rulony.
  9. Podsmaż zrolowane naleśniki na suchej patelni, aż będą rumiane.
  10. Gotowe naleśniki polej gorącym sosem czekoladowym.

Pyszne naleśniki a'la Gundel są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej