PoradyTak elastycznych naleśników, jeszcze nie usmażyłam. To zasługa 1 dodatku do ciasta

Tak elastycznych naleśników, jeszcze nie usmażyłam. To zasługa 1 dodatku do ciasta

Dobre ciasto naleśnikowe to gwarancja sukcesu tej potrawy. Zanim zaczniesz smażyć, upewnij się, że zgadzają się proporcje, a ciasto ma odpowiednią konsystencję. I najlepiej wypróbuj mój patent z dodatkiem jesiennego składnika, który sprawia, że gotowe naleśniki z patelni są elastyczna, mięciutkie i pysznie słodkie.

Naleśniki z puree z dyni w cieście to pyszne jesienne danie
Naleśniki z puree z dyni w cieście to pyszne jesienne danie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

04.10.2024 11:32

Chłodne jesienne dni to idealny czas, by wzbogacić nasze menu o potrawy pełne ciepła i aromatów. Jednocześnie to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych składników i cieszenie się bogactwem smaków tej pory roku. Jeśli marzysz o bardzo miękkich, elastycznych i prostych naleśnikach, zrób takie z dodatkiem puree z dyni.

Jakie dodatki do naleśników dyniowych?

Naleśniki to danie, które z łatwością możemy dostosować do sezonowych składników, takich jak dynia, jabłka i cynamon. Dynia znajdzie się w cieście, a wśród dodatków pyszne będą prażone z cynamonem jabłka z patelni. Można je też karmelizować z dodatkiem cukru trzcinowego - wtedy będą miękkie w środku, ale z wierzchu zyskają chrupiącą powłoczkę. Usmażone naleśniki dyniowe w wersji na słodko możesz podać też z dodatkiem miodu lub syropu klonowego, co dodaje im wyjątkowej słodyczy i głębi smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki z puree dyniowym

Naleśniki dyniowe można podać zarówno na słodko, jak i wytrawnie. W słodkiej wersji pasuje do nich waniliowy twarożek z dodatkiem cynamonu, a na wytrawnie serek śmietankowy z pieprzem ziołowym, buraki i rukola. Poniżej składniki na naleśniki z puree dyniowym dodanym przed smażeniem do masy.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 125 ml wody gazowanej,
  • 100 g puree dyniowego,
  • 150 g mąki pszennej,
  • mała szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij w misce.
  2. Dolej mleko i dodaj puree dyniowe.
  3. Wymieszaj z mąką i solą.
  4. Odstaw na 10-15 minut. Ciasto na naleśniki dyniowe powinno mieć konsystencję gęstej śmietanki, ale powinno spływać z łyżki.
  5. Smaż porcjami na rozgrzanej patelni do naleśników, wysmarowanej olejem (wygodnie to zrobić za pomocą pędzelka kuchennego lub ręcznika papierowego).
  6. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie