Tak elastycznych naleśników, jeszcze nie usmażyłam. To zasługa 1 dodatku do ciasta
04.10.2024 11:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dobre ciasto naleśnikowe to gwarancja sukcesu tej potrawy. Zanim zaczniesz smażyć, upewnij się, że zgadzają się proporcje, a ciasto ma odpowiednią konsystencję. I najlepiej wypróbuj mój patent z dodatkiem jesiennego składnika, który sprawia, że gotowe naleśniki z patelni są elastyczna, mięciutkie i pysznie słodkie.
Chłodne jesienne dni to idealny czas, by wzbogacić nasze menu o potrawy pełne ciepła i aromatów. Jednocześnie to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych składników i cieszenie się bogactwem smaków tej pory roku. Jeśli marzysz o bardzo miękkich, elastycznych i prostych naleśnikach, zrób takie z dodatkiem puree z dyni.
Jakie dodatki do naleśników dyniowych?
Naleśniki to danie, które z łatwością możemy dostosować do sezonowych składników, takich jak dynia, jabłka i cynamon. Dynia znajdzie się w cieście, a wśród dodatków pyszne będą prażone z cynamonem jabłka z patelni. Można je też karmelizować z dodatkiem cukru trzcinowego - wtedy będą miękkie w środku, ale z wierzchu zyskają chrupiącą powłoczkę. Usmażone naleśniki dyniowe w wersji na słodko możesz podać też z dodatkiem miodu lub syropu klonowego, co dodaje im wyjątkowej słodyczy i głębi smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki z puree dyniowym
Naleśniki dyniowe można podać zarówno na słodko, jak i wytrawnie. W słodkiej wersji pasuje do nich waniliowy twarożek z dodatkiem cynamonu, a na wytrawnie serek śmietankowy z pieprzem ziołowym, buraki i rukola. Poniżej składniki na naleśniki z puree dyniowym dodanym przed smażeniem do masy.
Składniki:
- 3 jajka,
- 250 ml mleka,
- 125 ml wody gazowanej,
- 100 g puree dyniowego,
- 150 g mąki pszennej,
- mała szczypta soli,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Jajka ubij w misce.
- Dolej mleko i dodaj puree dyniowe.
- Wymieszaj z mąką i solą.
- Odstaw na 10-15 minut. Ciasto na naleśniki dyniowe powinno mieć konsystencję gęstej śmietanki, ale powinno spływać z łyżki.
- Smaż porcjami na rozgrzanej patelni do naleśników, wysmarowanej olejem (wygodnie to zrobić za pomocą pędzelka kuchennego lub ręcznika papierowego).
- Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami.