Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni? Dziwny patent z solą działa

Naleśniki to pyszna potrawa, którą każdy z nas umie przygotować. Niestety nieraz zdarzyło nam się, że podczas smażenia, naleśnik przywarł do patelni. W konsekwencji potrawa się przypaliła i nie wyglądała już apetycznie. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni już nigdy więcej!

Obrazekcanva.com
Agnieszka

Rewelacyjnie proste danie

naleśniki z twarogiem i borówkami

Naleśniki smakują idealnie z serem, owocami, czy czekoladą. Aby zawiną nadzienie w naleśnika, musi on być cały - porozrywany, z dziurami nie prezentuje się dobrze na talerzu. Oprócz tego naleśnik nie powinien być spalony. W przeciwnym razie będzie gorzki i niesmaczny.

Warto znać kilka prostych sposobów, które pozwolą nam przygotować naleśnika bez dziury, czy oznak przypalenia. Poniżej przedstawiamy kilka z nich.

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?

  • Użyj szczypty soli
Obrazek
pixabay.com

Jest to bardzo stara i znana metoda. Wystarczy, że patelnię posypiesz solą kuchenną. Sól powinna znajdować się na całej powierzchni patelni. Następnie zacznij ją podgrzewać. Po chwili, gdy zauważysz, że kryształki soli już nie podskakują, zdejmij patelnię z ognia. Wytrzyj ją ręcznikiem papierowym.

W kolejnym etapie posmaruj patelnię tłuszczem - najlepiej sprawdzi się tutaj kawałek skórki słoniny. Podgrzewaj ją na średnim ogniu. Gdy patelnia będzie rozgrzana, zacznij smażyć naleśniki.

  • Rozsmaruj równomiernie olej
Co zrobić żeby naleśniki nie przywierały do patelni

Czasami zdarza się, że po prostu olej nie został równomiernie rozsmarowany przed smażeniem naleśników. W konsekwencji naleśniki przypalają się i przyklejają do powierzchni patelni. Ażeby tego uniknąć, wystarczy, że rozsmarujesz olej na patelni za pomocą ręcznika kuchennego.

  • Smaż na średnim ogniu
Obrazek
pixabay.com

Naleśniki najlepiej smaż na średnim ogniu. Zbyt mała temperatura sprzyja przywieraniu ciasta do patelni. Natomiast jeśli smażysz naleśniki na wysokim ogniu - wystarczy minuta z każdej strony, by były idealne.

Stosuj te kilka prostych sposobów zapobiegających przywieraniu naleśników do patelni. Dzięki temu twój deser będzie cieszył się rewelacyjnym smakiem i idealną konsystencją.

Wypróbuj również nasz wspaniały przepis na naleśniki z jabłkami. Potrawa ta doskonale sprawdzi się na śniadanie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej