Przesmaż brzoskwinie i dodaj do naleśników. Tak robi znana w sieci blogerka
Basia Starecka, znana w internecie jako Nakarmiona Starecka, znalazła sposób, by tradycyjne naleśniki z serem smakowały jak danie z modnej restauracji. Przesmażyła do nich słodkie brzoskwinie. Wypróbuj ten przepis, bo jest fantastyczny!
10.08.2024 16:41
Latem naleśniki mogą łatwo przemienić się w super danie. Wszystko dzięki sezonowym owocom. Basia Starecka sięgnęła po słodkie brzoskwinie. Jednak nie użyła ich na surowo, tylko przesmażyła, by ich smak był jeszcze głębszy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brzoskwinie wprost z patelni
Brzoskwinie, na które właśnie mamy sezon to niezwykle uniwersalne owoce. Świetnie smakują na surowo jako przekąska lub dodatek do sałatek. Jednak ich smak jeszcze wzmacnia się po przesmażeniu, dlatego nadają się nawet na grilla. W domu oczywiście można je zgrillować na patelni. Drugi sposób to przesmażenie ich na maśle. Tę metodę wykorzystała Basia Starecka. By uzyskać jeszcze głębszy i bardziej wyrazisty smak, dołożyła do nich gałązkę świeżego rozmarynu, o mocnym, leśnym aromacie. Do powstałego sosu dodała sok z cytryny. I jak obiecuje w swoim wpisie:
"Powstanie gęsty, niezwykle aromatyczny i wyrafinowany lepki sos, którym skropicie naleśniki na talerzu. Oraz zapragniecie go wylizać z patelni."
Ciasto musi poczekać
Tak przygotowane brzoskwinie w połączeniu z klasycznymi naleśnikami z twarogiem tworzą pyszne danie. Klasyczne, ale nowoczesne! I do tego mocno sezonowe. Sporo plusów. Blogerka, przy okazji tego przepisu, zdradza swój patent na naleśniki. Przygotowuje je z rozpuszczonym masłem, a gotowe ciasto odstawia na kwadrans, by mąka zaabsorbowała składniki ciasta i całość lekko zgęstniała.
Przepis Basi Stareckiej na naleśniki z brzoskwiniami
Składniki na ok. 15 naleśników:
- 60 g masła,
- 450 g mleka lub wybranego napoju roślinnego,
- 2 jajka "zerówki",
- 200 g mąki,
- szczypta soli,
- szczypta cukru.
Składniki na farsz:
- 250 g twarogu,
- 350 jogurtu,
- 3 brzoskwinie,
- 30 g masła,
- gałązka rozmarynu,
- 50 g muscovado, cukru trzcinowego lub innego słodzika,
- sok z połówki cytryny,
- parę listków świeżej mięty.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść w rondelku, odstaw na bok do lekkiego przestygnięcia. Do misy albo naczynia, w którym będziesz mieszać ciasto trzepaczką lub miksować blenderem, wlej mleko.
- Dodaj jajka oraz mąkę. Dolej rozpuszczone masło oraz wsyp szczyptę soli i cukru. Wymieszaj wszystko lub zblenduj do momentu uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Odstaw na około kwadrans.
- Patelnię przecieraj odrobiną tłuszczu i na rozgrzanej smaż naleśniki. Na jednego naleśnika wystarczy jedna chochla ciasta. Rozprowadzaj je dokładnie po całej patelni. Kiedy na powierzchni naleśnika zrobią się bąbelki, a jego spód się lekko przyrumieni, przewracaj go i podsmażaj z drugiej strony. Układaj jeden na drugim i po usmażeniu całości zabieraj się za dodatki.
- Twaróg połącz z jogurtem w osobnej miseczce — do uzyskania ulubionej konsystencji (można dać mniej jogurtu niż w składnikach powyżej, w zależności od preferencji, i zostawić go trochę do dekoracji naleśników).
- Nakładaj po łyżce twarogu na naleśniki i zwijaj je w rulon lub składaj w chusteczkę.
- Brzoskwinie umyj, pokrój w grubsze plastry. Na patelni rozpuść masło, zmniejsz ogień i podsmaż rozmaryn oraz brzoskwinie. Czekaj, aż się zezłocą z każdej strony. Kiedy będą już rumiane, przełóż je z patelni do miseczki obok.
- Na patelni zostaje rozmaryn, do którego należy dorzucić cukier i sok z cytryny. Mieszaj energicznie, aż z całości powstanie lepki sos. Zdejmuj patelnię z ognia, a sos przelej do dzbanuszka.
- Naleśniki z twarogiem jeszcze raz podsmaż na maśle.
- Podawaj je z przygotowanymi wcześniej brzoskwiniami, kapką jogurtu lub śmietany, polej lepkim rozmarynowym sosem i ozdób listkami świeżej mięty, które swoim orzeźwiającym aromatem doskonale przełamią ich słodycz.