Przesmaż brzoskwinie i dodaj do naleśników. Tak robi znana w sieci blogerka

Basia Starecka, znana w internecie jako Nakarmiona Starecka, znalazła sposób, by tradycyjne naleśniki z serem smakowały jak danie z modnej restauracji. Przesmażyła do nich słodkie brzoskwinie. Wypróbuj ten przepis, bo jest fantastyczny!

Naleśniki i brzoskwinie to dobrana para. Naleśniki i brzoskwinie to dobrana para
Źródło zdjęć: © Getty Images, | Deb Lindsey
Dorota Gepert

Latem naleśniki mogą łatwo przemienić się w super danie. Wszystko dzięki sezonowym owocom. Basia Starecka sięgnęła po słodkie brzoskwinie. Jednak nie użyła ich na surowo, tylko przesmażyła, by ich smak był jeszcze głębszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Brzoskwinie wprost z patelni

Brzoskwinie, na które właśnie mamy sezon to niezwykle uniwersalne owoce. Świetnie smakują na surowo jako przekąska lub dodatek do sałatek. Jednak ich smak jeszcze wzmacnia się po przesmażeniu, dlatego nadają się nawet na grilla. W domu oczywiście można je zgrillować na patelni. Drugi sposób to przesmażenie ich na maśle. Tę metodę wykorzystała Basia Starecka. By uzyskać jeszcze głębszy i bardziej wyrazisty smak, dołożyła do nich gałązkę świeżego rozmarynu, o mocnym, leśnym aromacie. Do powstałego sosu dodała sok z cytryny. I jak obiecuje w swoim wpisie:

"Powstanie gęsty, niezwykle aromatyczny i wyrafinowany lepki sos, którym skropicie naleśniki na talerzu. Oraz zapragniecie go wylizać z patelni."

Ciasto musi poczekać

Tak przygotowane brzoskwinie w połączeniu z klasycznymi naleśnikami z twarogiem tworzą pyszne danie. Klasyczne, ale nowoczesne! I do tego mocno sezonowe. Sporo plusów. Blogerka, przy okazji tego przepisu, zdradza swój patent na naleśniki. Przygotowuje je z rozpuszczonym masłem, a gotowe ciasto odstawia na kwadrans, by mąka zaabsorbowała składniki ciasta i całość lekko zgęstniała.

brzoskwinie
Brzoskwinie świetnie sprawdzą się jako dodatek do naleśników © Adobe Stock

Przepis Basi Stareckiej na naleśniki z brzoskwiniami

Składniki na ok. 15 naleśników:

  • 60 g masła,
  • 450 g mleka lub wybranego napoju roślinnego,
  • 2 jajka "zerówki",
  • 200 g mąki,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

Składniki na farsz:

  • 250 g twarogu,
  • 350 jogurtu,
  • 3 brzoskwinie,
  • 30 g masła,
  • gałązka rozmarynu,
  • 50 g muscovado, cukru trzcinowego lub innego słodzika,
  • sok z połówki cytryny,
  • parę listków świeżej mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść w rondelku, odstaw na bok do lekkiego przestygnięcia. Do misy albo naczynia, w którym będziesz mieszać ciasto trzepaczką lub miksować blenderem, wlej mleko.
  2. Dodaj jajka oraz mąkę. Dolej rozpuszczone masło oraz wsyp szczyptę soli i cukru. Wymieszaj wszystko lub zblenduj do momentu uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Odstaw na około kwadrans.
  3. Patelnię przecieraj odrobiną tłuszczu i na rozgrzanej smaż naleśniki. Na jednego naleśnika wystarczy jedna chochla ciasta. Rozprowadzaj je dokładnie po całej patelni. Kiedy na powierzchni naleśnika zrobią się bąbelki, a jego spód się lekko przyrumieni, przewracaj go i podsmażaj z drugiej strony. Układaj jeden na drugim i po usmażeniu całości zabieraj się za dodatki.
  4. Twaróg połącz z jogurtem w osobnej miseczce — do uzyskania ulubionej konsystencji (można dać mniej jogurtu niż w składnikach powyżej, w zależności od preferencji, i zostawić go trochę do dekoracji naleśników).
  5. Nakładaj po łyżce twarogu na naleśniki i zwijaj je w rulon lub składaj w chusteczkę.
  6. Brzoskwinie umyj, pokrój w grubsze plastry. Na patelni rozpuść masło, zmniejsz ogień i podsmaż rozmaryn oraz brzoskwinie. Czekaj, aż się zezłocą z każdej strony. Kiedy będą już rumiane, przełóż je z patelni do miseczki obok.
  7. Na patelni zostaje rozmaryn, do którego należy dorzucić cukier i sok z cytryny. Mieszaj energicznie, aż z całości powstanie lepki sos. Zdejmuj patelnię z ognia, a sos przelej do dzbanuszka.
  8. Naleśniki z twarogiem jeszcze raz podsmaż na maśle.
  9. Podawaj je z przygotowanymi wcześniej brzoskwiniami, kapką jogurtu lub śmietany, polej lepkim rozmarynowym sosem i ozdób listkami świeżej mięty, które swoim orzeźwiającym aromatem doskonale przełamią ich słodycz.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis