Naleśniki z 2 składników i bez grama mąki czy cukru. Są pysze, elastyczne i mięciutkie

Co można zmienić w przepisie na naleśniki? Wydaje się, że wszystkie składniki są wprost niezbędne. Otóż nie. Blogerka, która nie je cukru ani glutenu, znacznie skróciła recepturę. Przygotowała naleśniki używając tylko dwóch produktów. Na pewno masz je w kuchni.

Talerz z naleśnikami bez mąki i cukruTalerz z naleśnikami bez mąki i cukru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dariia Belkina
Dorota Gepert

Klasycznego przepisu na naleśniki nawet nie trzeba podawać. Z reguły przygotowujemy je intuicyjnie, po prostu mieszając mąkę z mlekiem, jajkami, czasami odrobiną cukru lub tłuszczu. Wydaje się, że prościej się nie da? A jednak to możliwe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dutch baby w wytrawnym wydaniu stał się ulubionym pomysłem na pyszne śniadanie

Jak przygotować najzdrowsze naleśniki?

Klasyczne naleśniki francuskie mają sporą konkurencję. Choć wydawałoby się, że przepis jest prosty i absolutnie doskonały, to jednak nie zawsze odpowiada nowoczesnym stylom odżywiania. Na pierwszy rzut poszło mleko. Weganie zaczęli zastępować je wodą lub napojami roślinnymi. Potem zaczęto szukać alternatywy dla jajek, które wiążą ciasto. Okazało się, że w tej roli mogą sprawdzić się musy owocowe, na przykład z bananów czy jabłek. Kolejny filar naleśników to mąką. Tutaj modyfikacji podlegał jej rodzaj, zaczęto stosować nie tylko tą najpopularniejszą, czyli pszenną. Teraz przyszedł czas na gruntowne pożegnanie z tym składnikiem.

Naleśniki bez grama mąki

Mąka to nieodłączny składnik tradycyjnych wypieków. Jednak osoby, które unikają glutenu, mają swoje sposoby, by ją zastąpić. Podobnie jest w przypadku popularnej ostatnio diety keto, tam też mąka nie jest polecana. Dlatego pojawiły się sporo przepisów alternatywnych, bez mąki. Jednym z nich jest właśnie receptura na naleśniki, która pojawiła się na Instagramie blogerki prowadzącej profil nieliczekalorii. Polubiło ten przepis już ponad 15 tysięcy osób.

Naleśniki tylko z dwóch składników? Blogerka przekonuje, że są pyszne i puszyste i bardzo fit. Co w tym przepisie można zmienić? Zamiast jogurtu do ciasta dodać śmietankę, co będzie w stylu diety keto. A gdy ktoś lubi bardziej słodkie placki, sprawdzi się erytrytol i odrobina esencji waniliowej. Na filmiku widać, że naleśniki są bardzo elastyczne, wcale nie łatwo je rozerwać. Blogerka podaje je z z jogurtem i borówkami.

- Zapisz ten przepis od razu, bo potem będziesz szukać, a jeśli zrobisz je raz będziesz robić non stop! - zachwala Sabina z profilu nieliczekalorii.

Przepis na naleśniki z dwóch składników

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 100g gęstego jogurtu,
  • szczypta soli,
  • masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto przełóż do wysokiego naczynia, zblenduj.
  2. Na dobrze rozgrzanej patelni rozpuść odrobinę masła i wlewaj dużą chochlą masę naleśnikową (warstwa ma być grubsza niż w klasycznych naleśnikach).
  3. Smaż naleśniki z obu stron.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa