Ewa Wachowicz ma najlepszy przepis na sernik. Jest lekki i bardzo smaczny
Ewa Wachowicz uwielbia wykorzystywać w swoich przepisach owoce sezonowe. I tak jest tym razem również. Do sernika na zimno świetnie pasują truskawki, maliny, jagody czy borówki. Ponieważ ten deser jest w pucharkach, dla każdego członka rodziny można zrobić porcję z jego ulubionymi owocami lub je pomieszać. Za każdym razem będzie pysznie!
24.06.2024 18:57
Latem można jeść desery codziennie, bo są z owocami i bazują na nabiale? Dietetycy, by się pewnie z tym nie do końca zgodzili. Jednak sernik na zimno z przepisu Ewy Wachowicz jest naprawdę lekki. W dodatku można zjeść tylko jedną porcję, bo jest w pucharku.
Deser, ale zdrowy
Lista składników na ten deser jest krótka. Bazuje on na serku homogenizowanym, który zalicza się do produktów dietetycznych. Nie ma zbyt dużo kalorii, za to sporo wartości odżywczych. W składzie serka homogenizowanego powinno znaleźć się mleko, śmietanka oraz kultury bakterii mlekowych. Jest cennym źródłem białka. A w dodatku białko pochodzące z przetworów mlecznych jest nawet 2–3 razy lepiej przyswajalne niż to znajdujące się w mleku. Podobnie jest z wapniem, organizm korzysta z niego w pełni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z nutą wanilii
Serek homogenizowany to popularna przekąska na drugie śniadanie. Na jego bazie można też przygotować lekki sernik na zimno z owocami, taki jak proponuje Ewa Wachowicz. Przy wyborze serka kieruj się tym, by jego skład był jak najkrótszy. Do sernika restauratorka poleca ten o smaku waniliowym, a takie są często dosładzane. Zwracaj uwagę, by na etykiecie nie było syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych aromatów czy barwników. Z serkiem z nutą wanilii świetnie komponuje się większość owoców, ale Ewa Wachowicz szczególnie poleca maliny, porzeczki, borówki, jagody czy truskawki. Do dekoracji zaś odświeżające listki mięty.
Prosty sernik na zimno Ewy Wachowicz
Składniki:
- 500 g waniliowego serka homogenizowanego,
- pół łyżeczki żelatyny,
- 100 ml wody,
- garść borówek czy jagód,
- kilka truskawek.
Dekoracja:
- ulubione owoce: borówki amerykańskie, maliny, porzeczki, jagody,
- glazura do owoców opcjonalnie,
- listki mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawi do przestudzenia.
- Serek przełóż do miski, dodaj żelatynę i wymieszaj.
- Truskawki pokrój na kawałki i wraz z borówkami czy jagodami wmieszaj w masę serową.
- Do pucharków nakładaj masę serową. Na wierzchu układaj owoce jako dekorację. Pokryj je glazurą (z żelatyny rozpuszczonej w wodzie z dodatkiem cukru). Użyj do tego łyżeczki lub pędzelka.
- Pucharki wstaw do lodówki, by deser stężał. Przed podaniem udekoruj serniki listkami mięty.