Kolejne ciasto, którego nazwa wywołuje uśmiech. Dla miłośników kawy idealne
Kto je wymyśla? Nazwy ciast potrafią nieźle rozbawić. W tej jest wyraźny włoski akcent. Nic dziwnego, bo w deserze jest warstwa o smaku kawy cappuccino, ale to dopiero początek. Finalnie warstw jest kilka. A razem dają obłędnie pyszny efekt.
28.07.2024 12:52
Ostatnio znajoma spytała mnie, czy znam ciasto "włoski narzeczony". Oczywiście i zaliczam je do wypieków, których nazw się nie zapomina. Podobnie jak proboszcz na pielgrzymce, zemsta teściowej, zad pawiana, Balladyna, salceson, dziad podlaski, pijana zakonnica... to wszystko słodkie wypieki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Powiązania z Italią
W przypadku włoskiego narzeczonego jest wyraźne nawiązanie do smaku ciasta - chodzi o warstwę cappuccino. To ulubiona śniadaniowa kawa Włochów. Charakteryzuje się pianką z ubitego mleka i delikatnym smakiem. Jest on dość często odtwarzany w deserach. Podobnie jak wszystkie inne kawowe smaki uchodzi za dobry nawet w upały.
Nie tylko tiramisu
Kawa i jej subtelna gorycz sprawiają, że desery mocno się wyróżniają. Najbardziej znanym słodkim rarytasem z nutą kawową jest włoskie tiramisu. Nazwa deseru oznacza "podnieś mnie", co doskonale oddaje jego moc – po zjedzeniu masz więcej energii. Smak kawy dobrze komponuje z mlekiem i jego przetworami – twarogiem, serkiem śmietankowym czy śmietaną. Tworzy też zgrany duet z kajmakiem i czekoladą. Jak jest w przypadku włoskiego narzeczonego? Przekonajcie się koniecznie.
Ciasto włoski narzeczony
Składniki:
Na biszkopt:
- 5 jajek,
- 150 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 180 g cukru,
- łyżka oleju,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- płaska łyżka kakao.
Warstwa cappuccino:
- 3 łyżki żelatyny,
- 150 ml wody,
- 500 ml śmietany 30 proc.,
- 500 ml jogurtu naturalnego,
- 5 łyżek cappuccino w proszku,
- 3 łyżki cukru.
Do nasączenia:
- 2 łyżki cappuccino rozpuszczone w pół szklanki gorącej wody.
Dodatkowo:
- puszka kajmaku,
- 100 g okrągłych biszkoptów,
- 100 g chałwy waniliowej.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od biszkoptu. Jajka wbij do miski i ubij na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj cukier.
- Następnie, cały czas ubijając już na mniejszych obrotach, dodaj olej oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Masę wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Piecz biszkopt około 30 minut. Potem je wystudź. Zimne ciasto przekrój na dwa równe blaty.
- Przygotuj krem cappuccino. Żelatynę rozpuść w 150 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubij na sztywno. Następnie zmniejsz obroty i cały czas ubijając dodaj jogurt, cukier, proszek cappuccino, a na końcu powoli wlej przestudzoną, ale nie stężałą żelatynę.
- Oba blaty biszkoptu nasącz. Następnie wewnętrzne części blatów posmaruj kajmakiem. Spód ciasta najlepiej włóż z powrotem do blaszki. Na niego wyłóż 1/3 kremu cappuccino.
- Na kremie ułóż biszkopty. Resztę kremu cappuccino wyłóż na biszkoptach i wyrównaj. Masę przykryj drugim blatem ciasta.
- Na wierzchu biszkoptu również rozprowadź kajmak i posyp drobno pokruszoną chałwą.
- Ciasto odstaw na 3-4 godziny do lodówki, aby krem dobrze stężał.