Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę

Na zupę dyniową, frytki i ciasto - dynia ma wszechstronne zastosowanie. Jej popularność wynika z unikalnego smaku, łatwości przygotowania, a także bogactwa wartości odżywczych. Ale którą odmianę wybrać i jak najlepiej wykorzystać jej potencjał? Zapytałam o to czterech kucharzy. Podpowiedzieli, jaki rodzaj dyni zawsze się sprawdza.

Odmiany dyni na jesiennym stoleOdmiany dyni na jesiennym stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

W ramach festiwalu kulinarnego RestaurantWeek w jesiennej odsłonie nie brakuje akcentów z dynią w roli głównej. Nie tylko jej kolor robi wrażenie na talerzu. W sklepie czy na straganie nie zawsze wiadomo, po który okaz sięgnąć. Do tej pory miałam swój typ, który nie wymaga obierania i jak się okazuje, podobnego zdania są też szefowie kuchni.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Najlepsza dynia? Hokkaido

Cały wachlarz możliwości użycia, ale też podkreślenie charakterystycznego smaku, to coś, co wyróżnia wskazywaną przez kucharzy hokkaido. Ten produkt najczęściej pojawia się w ofercie w dyskontach, więc z zakupem jej w sezonie nie ma problemów.

- Uwielbiam jesień za jej dary, jednym z nich jest właśnie dynia! Według mnie to dynia hokkaido zasługuje na szczególną uwagę. Ma intensywny kolor, głęboki smak i delikatnie orzechowy aromat. Nie trzeba jej obierać, bo skóra po upieczeniu staje się miękka i jadalna, co oszczędza sporo czasu. Świetnie sprawdza się w kremach, risottach, farszach do pierogów, a absolutnym hitem jest sernik z dodatkiem puree z dyni. To właśnie hokkaido smakuje jak jesień w najlepszym wydaniu" - mówi Sebastian Krupiński z KROVA grill&pub z Olsztyna.

Podobnie uważa Jacek Bosiak, Szef Kuchni Restauracji 2pier z Lublina:

- Dla mnie bezkonkurencyjna jest dynia hokkaido – ma intensywny kolor, lekko orzechowy smak i dużo naturalnej skrobi, dzięki czemu po upieczeniu staje się kremowa i zagęszcza dania bez mąki czy śmietany. Świetnie sprawdza się w zupach kremach, daniach mącznych i deserach, np. w serniku dyniowym - mówi ekspert.

Hokkaido w nieoczywistym wydaniu - z miso lub na pączki

Nieco inne preferencje ma Joanna Szymanowska, szefowa kuchni w Boogie Bistro w Krakowie, choć i ona docenia wszechstronność dyni:

- Zdecydowanie dynia piżmowa – ma delikatny, lekko orzechowy smak i gładką strukturę. Idealna do gnocchi z szałwią i masłem palonym albo kremów z chili i pomarańczą. Z mniej oczywistych odmian: hokkaido pieczona z miso i sezamem, a dynia makaronowa zaskakuje włóknistą teksturą przypominającą spaghetti. Dynia daje ogromne pole do kreatywności – od przystawki po deser - wyjaśnia szefowa kuchni.

Na koniec, Michał Kaczmarek z Food&Ball by Arkadiusz Milik w Katowicach, również stawia na dynię hokkaido, sugerując nietypowe zastosowanie:

- Najlepsza odmiana to dynia hokkaido – można ją wykorzystać w całości, a do tego jest pełna witamin. Nieoczywiste zastosowanie? Pączki dyniowe z białą czekoladą – idealne na jesienne wieczory - zachęca szef kuchni.

Jak widać, dynia, a zwłaszcza odmiana hokkaido, króluje w jesiennych kulinariach, oferując niezliczone możliwości wykorzystania – od klasycznych zup, przez innowacyjne dania główne, aż po zaskakujące desery. Warto więc pozwolić jej zagościć na naszych stołach i cieszyć się bogactwem jesiennych smaków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki