Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie

Są przyjemnie chrupiące na zewnątrz, a w środku skrywają przyjemną warstwę farszu. Idealnie sprawdzają się na przekąskę, do maczania w sosie jogurtowym lub jako dodatek do zup kremów. Przepis na kutaby jest banalnie prosty i można nadziewać je wszystkim tym, co lubisz najbardziej.

Azerbejdżańskie pierogi nabierają rumieńców na suchej patelniAzerbejdżańskie pierogi nabierają rumieńców na suchej patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kutaby to tradycyjna potrawa z Azerbejdżanu i Turkmenistanu, która wyglądem przypomina kaukaskie czebureki, ale jednak pierogi są smażone zupełnie inaczej. Zamiast głębokiego tłuszczu lądują na suchej patelni, podobnie jak włoskie tortille. Dlatego tak przyjemnie chrupią.

Futomski bulwiok, przy którym nawet pierogi nie mają szans

Przysmak kuchni azerbejdżańskiej

Oryginalnie kutaby są podawane na przystawkę bądź w charakterze lekkiej przekąski. Nie mają stanowić głównego posiłku, dlatego w środku znajduje się jedynie cienka warstewka farszu. Najlepiej smakują z sosem ziołowym na bazie gęstego jogurtu. Często spożywane są podczas ważnych uroczystości i spotkań rodzinnych.

Duże i płaskie pierogi w kształcie półksiężyców mogą zawierać różne farsze. Do najpopularniejszych należą nadzienia z pieczonej dyni i zielonych warzyw, często w środku znajduje się także mięso, na przykład mielona jagnięcina lub wołowina wymieszana z cebulą i ziołami. Ciekawostką jest kutab z farszem z mielonych jelit baranich lub mięsa wielbłąda.

Przepis na kutaby z farszem szpinakowym

Kluczem do sukcesu jest rozwałkowanie ciasta na bardzo cienki placek. Żeby wyszło elastyczne i nie rozrywało się podczas lepienia, trzeba je dobrze wyrobić, a następnie odstawić na ok. 30 minut do leżakowania.

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 250 ml letniej wody,
  • 1 łyżka oleju.

Farsz:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 200 g sera feta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki masła do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z łyżeczką soli. Dodaj wodę i olej. Zagnieć ciasto jak na pierogi. Przykryj ściereczką i odstaw w na 30 minut.
  2. W tym czasie na patelni z łyżką masła podsmaż pokrojoną w pióra cebulę, a po chwili dodaj również czosnek, pokrojony w cienkie plasterki. Następnie dodaj szpinak i smaż przez ok. 5–7 minut, aż będzie miękki.
  3. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz wymieszaj z serem fetą.
  4. Z ciasta odrywaj po kolei niewielkie kawałki i każdy rozwałkuj na cienki placek o wielkości stołowego talerza.
  5. Na środek nałóż farsz, złóż na pół i mocno sklej brzegi.
  6. Pierogi smaż na mocno rozgrzanej suchej patelni do zarumienienia (jak tortillę).
Wybrane dla Ciebie
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Kupiłeś wędlinę na święta i zauważyłeś metaliczny połysk. Czy można ją jeść bez obaw?
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇