Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie

Są przyjemnie chrupiące na zewnątrz, a w środku skrywają przyjemną warstwę farszu. Idealnie sprawdzają się na przekąskę, do maczania w sosie jogurtowym lub jako dodatek do zup kremów. Przepis na kutaby jest banalnie prosty i można nadziewać je wszystkim tym, co lubisz najbardziej.

Azerbejdżańskie pierogi nabierają rumieńców na suchej patelniAzerbejdżańskie pierogi nabierają rumieńców na suchej patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kutaby to tradycyjna potrawa z Azerbejdżanu i Turkmenistanu, która wyglądem przypomina kaukaskie czebureki, ale jednak pierogi są smażone zupełnie inaczej. Zamiast głębokiego tłuszczu lądują na suchej patelni, podobnie jak włoskie tortille. Dlatego tak przyjemnie chrupią.

Futomski bulwiok, przy którym nawet pierogi nie mają szans

Przysmak kuchni azerbejdżańskiej

Oryginalnie kutaby są podawane na przystawkę bądź w charakterze lekkiej przekąski. Nie mają stanowić głównego posiłku, dlatego w środku znajduje się jedynie cienka warstewka farszu. Najlepiej smakują z sosem ziołowym na bazie gęstego jogurtu. Często spożywane są podczas ważnych uroczystości i spotkań rodzinnych.

Duże i płaskie pierogi w kształcie półksiężyców mogą zawierać różne farsze. Do najpopularniejszych należą nadzienia z pieczonej dyni i zielonych warzyw, często w środku znajduje się także mięso, na przykład mielona jagnięcina lub wołowina wymieszana z cebulą i ziołami. Ciekawostką jest kutab z farszem z mielonych jelit baranich lub mięsa wielbłąda.

Przepis na kutaby z farszem szpinakowym

Kluczem do sukcesu jest rozwałkowanie ciasta na bardzo cienki placek. Żeby wyszło elastyczne i nie rozrywało się podczas lepienia, trzeba je dobrze wyrobić, a następnie odstawić na ok. 30 minut do leżakowania.

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 250 ml letniej wody,
  • 1 łyżka oleju.

Farsz:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 200 g sera feta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki masła do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z łyżeczką soli. Dodaj wodę i olej. Zagnieć ciasto jak na pierogi. Przykryj ściereczką i odstaw w na 30 minut.
  2. W tym czasie na patelni z łyżką masła podsmaż pokrojoną w pióra cebulę, a po chwili dodaj również czosnek, pokrojony w cienkie plasterki. Następnie dodaj szpinak i smaż przez ok. 5–7 minut, aż będzie miękki.
  3. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz wymieszaj z serem fetą.
  4. Z ciasta odrywaj po kolei niewielkie kawałki i każdy rozwałkuj na cienki placek o wielkości stołowego talerza.
  5. Na środek nałóż farsz, złóż na pół i mocno sklej brzegi.
  6. Pierogi smaż na mocno rozgrzanej suchej patelni do zarumienienia (jak tortillę).
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki