Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Są przyjemnie chrupiące na zewnątrz, a w środku skrywają przyjemną warstwę farszu. Idealnie sprawdzają się na przekąskę, do maczania w sosie jogurtowym lub jako dodatek do zup kremów. Przepis na kutaby jest banalnie prosty i można nadziewać je wszystkim tym, co lubisz najbardziej.
Kutaby to tradycyjna potrawa z Azerbejdżanu i Turkmenistanu, która wyglądem przypomina kaukaskie czebureki, ale jednak pierogi są smażone zupełnie inaczej. Zamiast głębokiego tłuszczu lądują na suchej patelni, podobnie jak włoskie tortille. Dlatego tak przyjemnie chrupią.
Futomski bulwiok, przy którym nawet pierogi nie mają szans
Przysmak kuchni azerbejdżańskiej
Oryginalnie kutaby są podawane na przystawkę bądź w charakterze lekkiej przekąski. Nie mają stanowić głównego posiłku, dlatego w środku znajduje się jedynie cienka warstewka farszu. Najlepiej smakują z sosem ziołowym na bazie gęstego jogurtu. Często spożywane są podczas ważnych uroczystości i spotkań rodzinnych.
Duże i płaskie pierogi w kształcie półksiężyców mogą zawierać różne farsze. Do najpopularniejszych należą nadzienia z pieczonej dyni i zielonych warzyw, często w środku znajduje się także mięso, na przykład mielona jagnięcina lub wołowina wymieszana z cebulą i ziołami. Ciekawostką jest kutab z farszem z mielonych jelit baranich lub mięsa wielbłąda.
Przepis na kutaby z farszem szpinakowym
Kluczem do sukcesu jest rozwałkowanie ciasta na bardzo cienki placek. Żeby wyszło elastyczne i nie rozrywało się podczas lepienia, trzeba je dobrze wyrobić, a następnie odstawić na ok. 30 minut do leżakowania.
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 250 ml letniej wody,
- 1 łyżka oleju.
Farsz:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 250 g świeżego szpinaku,
- 200 g sera feta,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki masła do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z łyżeczką soli. Dodaj wodę i olej. Zagnieć ciasto jak na pierogi. Przykryj ściereczką i odstaw w na 30 minut.
- W tym czasie na patelni z łyżką masła podsmaż pokrojoną w pióra cebulę, a po chwili dodaj również czosnek, pokrojony w cienkie plasterki. Następnie dodaj szpinak i smaż przez ok. 5–7 minut, aż będzie miękki.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz wymieszaj z serem fetą.
- Z ciasta odrywaj po kolei niewielkie kawałki i każdy rozwałkuj na cienki placek o wielkości stołowego talerza.
- Na środek nałóż farsz, złóż na pół i mocno sklej brzegi.
- Pierogi smaż na mocno rozgrzanej suchej patelni do zarumienienia (jak tortillę).