To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje

Wiele osób się nad tym nie zastanawia, a potem walczy z molami kuchennymi. Dlatego warto pamiętać o kilku prostych zasadach od razu po zakupach i przechowywać mąkę tak, aby jak dłużej zachowała świeżość.

Odpowiednio przechowywana mąka poleży nawet 12 miesięcyOdpowiednio przechowywana mąka poleży nawet 12 miesięcy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Mąka jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. Nawet osoby, które nie spożywają glutenu, w kuchennej szafce trzymają zapas mąki migdałowej, kukurydzianej lub kasztanowej. W odpowiednich warunkach mąka, z wyjątkiem pełnoziarnistej, zachowa świeżość nawet do 12 miesięcy.

Knedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwa

Jak najlepiej przechowywać mąkę?

Pozostawienie jej w oryginalnym opakowaniu to nie najlepszy pomysł, zwłaszcza gdy zostało już otwarte. Papierowe torebki mogą chłonąć wilgoć, co prowadzi do zbrylania się mąki i przyspiesza je psucie. Najlepiej od razu po rozpakowaniu zakupów, przesypać mąkę do suchego, zamykanego pojemnika i schować do zamykanej szafki.

Sypkie produkty, takie jak mąka, cukier czy kasze, należy przechowywać z dala od źródeł ciepła. Nie wybieraj szafki przy kuchence lub kaloryferze, ponieważ ciepło również może przyczynić się do rozwoju bakterii i pojawienia się moli. Jeśli zobaczysz w mące małe pajęczynki, nie próbuj jej ratować. Żadne przesiewanie nie pomoże – taką mąkę trzeba wyrzucić do kosza.

Tak przedłużysz trwałość mąki

Jeśli kupujesz mąkę na zapas lub rzadko jej używasz, możesz przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku w piwnicy, lodówce lub zamrażarce. Niska temperatura spowalnia proces jełczenia tłuszczów i skutecznie chroni przed molami spożywczymi. Przed użyciem wystarczy wyjąć mąkę wcześniej, by nabrała temperatury pokojowej i nie tworzyła grudek podczas pieczenia.

Mąkę pełnoziarnistą należy spożyć w krótszym czasie (do 6 miesięcy). Szybciej się psuje ze względu na większą zawartość tłuszczu z zarodków i otrębów, które z czasem jełczeją. Dodatkowo taka mąka jest bardziej podatna na chłonięcie wilgoci i zapachów z otoczenia, co może wpływać na jej smak i aromat. Aby przedłużyć jej świeżość, najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu — a przy dłuższym przechowywaniu nawet w lodówce lub zamrażarce.

Wybrane dla Ciebie
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀