To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje

Wiele osób się nad tym nie zastanawia, a potem walczy z molami kuchennymi. Dlatego warto pamiętać o kilku prostych zasadach od razu po zakupach i przechowywać mąkę tak, aby jak dłużej zachowała świeżość.

Odpowiednio przechowywana mąka poleży nawet 12 miesięcyOdpowiednio przechowywana mąka poleży nawet 12 miesięcy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Mąka jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. Nawet osoby, które nie spożywają glutenu, w kuchennej szafce trzymają zapas mąki migdałowej, kukurydzianej lub kasztanowej. W odpowiednich warunkach mąka, z wyjątkiem pełnoziarnistej, zachowa świeżość nawet do 12 miesięcy.

Knedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwa

Jak najlepiej przechowywać mąkę?

Pozostawienie jej w oryginalnym opakowaniu to nie najlepszy pomysł, zwłaszcza gdy zostało już otwarte. Papierowe torebki mogą chłonąć wilgoć, co prowadzi do zbrylania się mąki i przyspiesza je psucie. Najlepiej od razu po rozpakowaniu zakupów, przesypać mąkę do suchego, zamykanego pojemnika i schować do zamykanej szafki.

Sypkie produkty, takie jak mąka, cukier czy kasze, należy przechowywać z dala od źródeł ciepła. Nie wybieraj szafki przy kuchence lub kaloryferze, ponieważ ciepło również może przyczynić się do rozwoju bakterii i pojawienia się moli. Jeśli zobaczysz w mące małe pajęczynki, nie próbuj jej ratować. Żadne przesiewanie nie pomoże – taką mąkę trzeba wyrzucić do kosza.

Tak przedłużysz trwałość mąki

Jeśli kupujesz mąkę na zapas lub rzadko jej używasz, możesz przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku w piwnicy, lodówce lub zamrażarce. Niska temperatura spowalnia proces jełczenia tłuszczów i skutecznie chroni przed molami spożywczymi. Przed użyciem wystarczy wyjąć mąkę wcześniej, by nabrała temperatury pokojowej i nie tworzyła grudek podczas pieczenia.

Mąkę pełnoziarnistą należy spożyć w krótszym czasie (do 6 miesięcy). Szybciej się psuje ze względu na większą zawartość tłuszczu z zarodków i otrębów, które z czasem jełczeją. Dodatkowo taka mąka jest bardziej podatna na chłonięcie wilgoci i zapachów z otoczenia, co może wpływać na jej smak i aromat. Aby przedłużyć jej świeżość, najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu — a przy dłuższym przechowywaniu nawet w lodówce lub zamrażarce.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki