To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Wiele osób się nad tym nie zastanawia, a potem walczy z molami kuchennymi. Dlatego warto pamiętać o kilku prostych zasadach od razu po zakupach i przechowywać mąkę tak, aby jak dłużej zachowała świeżość.
Mąka jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. Nawet osoby, które nie spożywają glutenu, w kuchennej szafce trzymają zapas mąki migdałowej, kukurydzianej lub kasztanowej. W odpowiednich warunkach mąka, z wyjątkiem pełnoziarnistej, zachowa świeżość nawet do 12 miesięcy.
Knedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwa
Jak najlepiej przechowywać mąkę?
Pozostawienie jej w oryginalnym opakowaniu to nie najlepszy pomysł, zwłaszcza gdy zostało już otwarte. Papierowe torebki mogą chłonąć wilgoć, co prowadzi do zbrylania się mąki i przyspiesza je psucie. Najlepiej od razu po rozpakowaniu zakupów, przesypać mąkę do suchego, zamykanego pojemnika i schować do zamykanej szafki.
Sypkie produkty, takie jak mąka, cukier czy kasze, należy przechowywać z dala od źródeł ciepła. Nie wybieraj szafki przy kuchence lub kaloryferze, ponieważ ciepło również może przyczynić się do rozwoju bakterii i pojawienia się moli. Jeśli zobaczysz w mące małe pajęczynki, nie próbuj jej ratować. Żadne przesiewanie nie pomoże – taką mąkę trzeba wyrzucić do kosza.
Tak przedłużysz trwałość mąki
Jeśli kupujesz mąkę na zapas lub rzadko jej używasz, możesz przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku w piwnicy, lodówce lub zamrażarce. Niska temperatura spowalnia proces jełczenia tłuszczów i skutecznie chroni przed molami spożywczymi. Przed użyciem wystarczy wyjąć mąkę wcześniej, by nabrała temperatury pokojowej i nie tworzyła grudek podczas pieczenia.
Mąkę pełnoziarnistą należy spożyć w krótszym czasie (do 6 miesięcy). Szybciej się psuje ze względu na większą zawartość tłuszczu z zarodków i otrębów, które z czasem jełczeją. Dodatkowo taka mąka jest bardziej podatna na chłonięcie wilgoci i zapachów z otoczenia, co może wpływać na jej smak i aromat. Aby przedłużyć jej świeżość, najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu — a przy dłuższym przechowywaniu nawet w lodówce lub zamrażarce.