PrzepisJak poznać, że mąka jest zepsuta? Od razu poczujesz specyficzny zapach

Jak poznać, że mąka jest zepsuta? Od razu poczujesz specyficzny zapach

Jak poznać, że mąka jest zepsuta? Od razu poczujesz specyficzny zapach
Paulina

21.06.2022 09:54, aktual.: 21.06.2022 10:44

Na polskim rynku mamy dostępnych wiele rodzajów mąki. Zaczynając od migdałowej, kokosowej, owsianej, ryżowej, a kończąc na pszennej. To właśnie ta ostatnia jest najczęściej dostępną i używaną w polskiej kuchni. Dodajemy ją do wszelkiego rodzaju ciast oraz dań typu pierogi, które goszczą na naszych stołach bardzo często. Dlatego tym ważniejsze jest, by wiedzieć jak poznać, że mąka jest zepsuta?

Wielu z nas nawet nie myśli o tym, że mąka może być przeterminowana. Mąki mają zazwyczaj długi termin przydatności. Natomiast bardzo często w naszych domach przechowujemy je źle i zbyt długo. Jak rozpoznać czy mąka jest świeża i czy nadaje się do spożycia? Oto kilka wskazówek. 

Trwałość mąki zależy od sposobu jej przechowywania.

Mąkę uważa się za stabilną przy przechowywaniu, co oznacza, że można ją bezpiecznie przetrzymywać w temperaturze pokojowej.

Należy ją jednak umieścić w szczelnym pojemniku. Dobrze sprawdzą się szczelne słoiki lub metalowe puszki, możemy kupić je w każdym sklepie z artykułami do domu. Ważne, by mąka była postawiona w chłodnym, suchym miejscu, aby zachować jej świeżość. Na przykład mąka biała utrzymuje świeżość w temperaturze pokojowej przez 6–8 miesięcy. Ten długi okres przydatności mamy zagwarantowany przez mniejszą zawartość tłuszczu w produkcie. Porównując z mąkami pełnoziarnistymi wypada zdecydowanie lepiej w zachowaniu terminu przydatności niż inne.

Obraz

Jak poznać, że mąka jest zepsuta?

Pierwszą rzeczą, którą możemy zrobić, to sprawdzenie opakowania. Na każdym z nich znajduje się termin przydatności do spożycia. Kolejną cenną informacją dla nas może być zapach mąki. Świeża i dobra do spożycia mąka ma neutralną woń. Natomiast stara będzie miała stęchły lub mocno wyczuwalny kwaśny zapach. Różnicę zauważymy także w jej kolorze, zepsuta mąka będzie odbarwiona, a miejscami lekko żółta. 

Mąka - Pyszności; Foto Canva.com
Mąka - Pyszności; Foto Canva.com

Spleśniała mąka

Źle przechowywana mąka może również zawierać pleśń. W takim przypadku od razu powinniśmy ją wrzucić do kosza. Nie nadaje się ona do spożycia. Spleśniała mąka może być niebezpieczna dla naszego organizmu. Tutaj problemy żołądkowe to jedynie wierzchołek góry lodowej. Zawarte w niej mykotoksyny mogą wywoływać ostre wymioty i biegunki.

Zachęcamy do zapoznania się z naszymi trikami kulinarnym dostępnymi na kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także