WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Jak poznać, że mąka jest zepsuta? Od razu poczujesz specyficzny zapach

Na polskim rynku mamy dostępnych wiele rodzajów mąki. Zaczynając od migdałowej, kokosowej, owsianej, ryżowej, a kończąc na pszennej. To właśnie ta ostatnia jest najczęściej dostępną i używaną w polskiej kuchni. Dodajemy ją do wszelkiego rodzaju ciast oraz dań typu pierogi, które goszczą na naszych stołach bardzo często. Dlatego tym ważniejsze jest, by wiedzieć jak poznać, że mąka jest zepsuta?

Obrazek
Paulina

Wielu z nas nawet nie myśli o tym, że mąka może być przeterminowana. Mąki mają zazwyczaj długi termin przydatności. Natomiast bardzo często w naszych domach przechowujemy je źle i zbyt długo. Jak rozpoznać czy mąka jest świeża i czy nadaje się do spożycia? Oto kilka wskazówek. 

Trwałość mąki zależy od sposobu jej przechowywania.

Mąkę uważa się za stabilną przy przechowywaniu, co oznacza, że można ją bezpiecznie przetrzymywać w temperaturze pokojowej.

Należy ją jednak umieścić w szczelnym pojemniku. Dobrze sprawdzą się szczelne słoiki lub metalowe puszki, możemy kupić je w każdym sklepie z artykułami do domu. Ważne, by mąka była postawiona w chłodnym, suchym miejscu, aby zachować jej świeżość. Na przykład mąka biała utrzymuje świeżość w temperaturze pokojowej przez 6–8 miesięcy. Ten długi okres przydatności mamy zagwarantowany przez mniejszą zawartość tłuszczu w produkcie. Porównując z mąkami pełnoziarnistymi wypada zdecydowanie lepiej w zachowaniu terminu przydatności niż inne.

Obrazek

Jak poznać, że mąka jest zepsuta?

Pierwszą rzeczą, którą możemy zrobić, to sprawdzenie opakowania. Na każdym z nich znajduje się termin przydatności do spożycia. Kolejną cenną informacją dla nas może być zapach mąki. Świeża i dobra do spożycia mąka ma neutralną woń. Natomiast stara będzie miała stęchły lub mocno wyczuwalny kwaśny zapach. Różnicę zauważymy także w jej kolorze, zepsuta mąka będzie odbarwiona, a miejscami lekko żółta. 

Obrazek
Mąka - Pyszności; Foto Canva.com

Spleśniała mąka

Źle przechowywana mąka może również zawierać pleśń. W takim przypadku od razu powinniśmy ją wrzucić do kosza. Nie nadaje się ona do spożycia. Spleśniała mąka może być niebezpieczna dla naszego organizmu. Tutaj problemy żołądkowe to jedynie wierzchołek góry lodowej. Zawarte w niej mykotoksyny mogą wywoływać ostre wymioty i biegunki.

Zachęcamy do zapoznania się z naszymi trikami kulinarnym dostępnymi na kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser