Jak poznać, że mąka jest zepsuta? Od razu poczujesz specyficzny zapach

Na polskim rynku mamy dostępnych wiele rodzajów mąki. Zaczynając od migdałowej, kokosowej, owsianej, ryżowej, a kończąc na pszennej. To właśnie ta ostatnia jest najczęściej dostępną i używaną w polskiej kuchni. Dodajemy ją do wszelkiego rodzaju ciast oraz dań typu pierogi, które goszczą na naszych stołach bardzo często. Dlatego tym ważniejsze jest, by wiedzieć jak poznać, że mąka jest zepsuta?

Obrazek
Paulina

Wielu z nas nawet nie myśli o tym, że mąka może być przeterminowana. Mąki mają zazwyczaj długi termin przydatności. Natomiast bardzo często w naszych domach przechowujemy je źle i zbyt długo. Jak rozpoznać czy mąka jest świeża i czy nadaje się do spożycia? Oto kilka wskazówek. 

Trwałość mąki zależy od sposobu jej przechowywania.

Mąkę uważa się za stabilną przy przechowywaniu, co oznacza, że można ją bezpiecznie przetrzymywać w temperaturze pokojowej.

Należy ją jednak umieścić w szczelnym pojemniku. Dobrze sprawdzą się szczelne słoiki lub metalowe puszki, możemy kupić je w każdym sklepie z artykułami do domu. Ważne, by mąka była postawiona w chłodnym, suchym miejscu, aby zachować jej świeżość. Na przykład mąka biała utrzymuje świeżość w temperaturze pokojowej przez 6–8 miesięcy. Ten długi okres przydatności mamy zagwarantowany przez mniejszą zawartość tłuszczu w produkcie. Porównując z mąkami pełnoziarnistymi wypada zdecydowanie lepiej w zachowaniu terminu przydatności niż inne.

Obrazek

Jak poznać, że mąka jest zepsuta?

Pierwszą rzeczą, którą możemy zrobić, to sprawdzenie opakowania. Na każdym z nich znajduje się termin przydatności do spożycia. Kolejną cenną informacją dla nas może być zapach mąki. Świeża i dobra do spożycia mąka ma neutralną woń. Natomiast stara będzie miała stęchły lub mocno wyczuwalny kwaśny zapach. Różnicę zauważymy także w jej kolorze, zepsuta mąka będzie odbarwiona, a miejscami lekko żółta. 

Obrazek
Mąka - Pyszności; Foto Canva.com

Spleśniała mąka

Źle przechowywana mąka może również zawierać pleśń. W takim przypadku od razu powinniśmy ją wrzucić do kosza. Nie nadaje się ona do spożycia. Spleśniała mąka może być niebezpieczna dla naszego organizmu. Tutaj problemy żołądkowe to jedynie wierzchołek góry lodowej. Zawarte w niej mykotoksyny mogą wywoływać ostre wymioty i biegunki.

Zachęcamy do zapoznania się z naszymi trikami kulinarnym dostępnymi na kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟