Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie

W kuchni góralskiej nie ma przepychu, ale zawsze można liczyć na najlepsze mięsne kąski i aromatyczne dodatki. Są one obecne również w bigosie z kiszonej kapusty, którym najesz się do syta.

Kapusta po góralsku jest treściwa i aromatycznaKapusta po góralsku jest treściwa i aromatyczna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Bigos po góralsku musi być odpowiednio kwaśny i zawierać odpowiednio dużo mięsa. Nie jest to danie dla osób na diecie redukcyjnej, tylko dla wszystkich tych, którzy doceniają smak tradycyjnej kuchni. Obok mięsnych kąsków podsmażonych na smalcu znajdują się grzyby leśne, które wypełniają garnek cudownym zapachem lasu.  

Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa

Przysmaki kuchni góralskiej

Treściwa, zdrowa i rozgrzewająca kuchnia, bazująca na lokalnych produktach jest sercem Podhala. Wyraziste smaki oscypków i bryndzy, a także potrawy takie jak kwaśnica czy moskole odzwierciedlają długowieczną historię tego regionu. Przepisy na dania, które dziś zachwycają turystów, często są przekazywane z pokolenia na pokolenie. I nadal wiele góralskich przysmaków powstaje z prostych składników, które dawniej mogły zostać wyprodukowane w ramach jednego gospodarstwa. Dobrej jakości mięso, sery, ziemniaki i kapusta kiszona stanowią bazę dla najważniejszych potraw kuchni góralskiej.

Przepis na kapustę po góralsku

Bigos po góralsku powinien być mocno kwaśny, więc tym razem nie przepłukuj kapusty kiszonej wodą.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 750 ml lekkiego bulionu warzywnego,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka nasion kminku,
  • 60 g suszonych grzybów leśnych,
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego, na przykład schabu lub łopatki,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki smalcu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną od razu przełóż do garnka – nie przepłukuj jej i nie odciskaj z soków.
  2. Zalej trzema szklankami lekkiego bulionu warzywnego. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek i namoczone grzyby leśne (razem z wodą, której się moczyły).
  3. Mięso pokrój w kostkę, posyp solą i pieprzem, oprósz mąką i podsmaż na rumiany kolor na patelni z roztopionym smalcem.
  4. Podsmażone mięso przełóż do kapusty razem z tłuszczem z patelni. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 60 minut.
  5. Na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki