Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W kuchni góralskiej nie ma przepychu, ale zawsze można liczyć na najlepsze mięsne kąski i aromatyczne dodatki. Są one obecne również w bigosie z kiszonej kapusty, którym najesz się do syta.
Bigos po góralsku musi być odpowiednio kwaśny i zawierać odpowiednio dużo mięsa. Nie jest to danie dla osób na diecie redukcyjnej, tylko dla wszystkich tych, którzy doceniają smak tradycyjnej kuchni. Obok mięsnych kąsków podsmażonych na smalcu znajdują się grzyby leśne, które wypełniają garnek cudownym zapachem lasu.
Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa
Przysmaki kuchni góralskiej
Treściwa, zdrowa i rozgrzewająca kuchnia, bazująca na lokalnych produktach jest sercem Podhala. Wyraziste smaki oscypków i bryndzy, a także potrawy takie jak kwaśnica czy moskole odzwierciedlają długowieczną historię tego regionu. Przepisy na dania, które dziś zachwycają turystów, często są przekazywane z pokolenia na pokolenie. I nadal wiele góralskich przysmaków powstaje z prostych składników, które dawniej mogły zostać wyprodukowane w ramach jednego gospodarstwa. Dobrej jakości mięso, sery, ziemniaki i kapusta kiszona stanowią bazę dla najważniejszych potraw kuchni góralskiej.
Przepis na kapustę po góralsku
Bigos po góralsku powinien być mocno kwaśny, więc tym razem nie przepłukuj kapusty kiszonej wodą.
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 750 ml lekkiego bulionu warzywnego,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka nasion kminku,
- 60 g suszonych grzybów leśnych,
- 0,5 kg mięsa wieprzowego, na przykład schabu lub łopatki,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki smalcu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę kiszoną od razu przełóż do garnka – nie przepłukuj jej i nie odciskaj z soków.
- Zalej trzema szklankami lekkiego bulionu warzywnego. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek i namoczone grzyby leśne (razem z wodą, której się moczyły).
- Mięso pokrój w kostkę, posyp solą i pieprzem, oprósz mąką i podsmaż na rumiany kolor na patelni z roztopionym smalcem.
- Podsmażone mięso przełóż do kapusty razem z tłuszczem z patelni. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 60 minut.
- Na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem.