Nie muszę jechać do Zakopanego. Najlepszą góralską zupę odtworzyłam w domu

Kto choć raz spróbował kwaśnicy w górach, wie, że nie jest to zwykły kapuśniak. Dobra kwaśnica doskonale sprawdzi się na jednodaniowy obiad. Zawiera dużą ilość mięsa i mnóstwo kiszonej kapusty. Na Podhalu ziemniaki gotowane są osobno lub podaje się obok miski z kwaśnicą pajdę świeżego chleba na zakwasie.

Na Podhalu kwaśnica składa się z dużej ilości mięsa i kapustyNa Podhalu kwaśnica składa się z dużej ilości mięsa i kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W schroniskach w Tatrach można zjeść kwaśnicę gotowaną na świńskim ryju. Tak tradycyjnie przygotowywano tę potrawę. Nie selekcjonowano mięsa, tylko wrzucano różne partie, również te bardziej tłuste. W połączeniu z zakwasem z kiszonej kapusty wieprzowina nabierała charakterystycznego wyrazistego smaku. Była też doskonale soczysta i krucha.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Kwaśnica i tradycje kulinarne Podhala

Kwaśnica, będąca jednym z najbardziej charakterystycznych dań kuchni podhalańskiej, łączy w sobie tradycję, smak i historię. Ta wyjątkowa zupa, bazująca na kiszonej kapuście i wieprzowinie, stanowi istotny element życia góralskich społeczności, przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Istotnym elementem potrawy jest kapusta kiszona. W tradycyjnych gospodarstwach była jednym z niewielu warzyw, które mogły przetrwać zimę. Górale nie uznają ziemniaków w zupie, rzadko dodają też marchewkę – często jest jej tylko, ile było w kiszonej kapuście.

Tradycje kulinarne Podhala

Podhale to region o bogatych tradycjach kulinarnych, w których wykorzystuje się lokalne produkty, takie jak: owcze mleko, mięso baranie lub jagnięce. Do lokalnych składników dodaje się proste dodatki: ziemniaki, kapustę i grzyby. Kuchnia podhalańska wyrosła na biedzie, ale również na pomysłowości górali, którzy musieli stworzyć coś z niczego, często bazując na małej ilości dostępnych surowców.

Lokalne karczmy oferują nie tylko kwaśnicę, ale także zupy z serwatki, pieczone moskole, czy baraninę z warzywami. Każde z tych dań to kawałek kultury Podhala.

Przepis na kwaśnicę jak z Zakopanego

Do przygotowania kwaśnicy w domu wybieram żeberka i wędzony boczek. Ziemniaki wrzucam do środka.

Składniki:

  • 1 kg surowych żeberek wieprzowych,
  • 0,5 kg żeberek wędzonych,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 5 suszonych borowików,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 5 litrów wody,
  • 40 g masła,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • łyżeczka soli, pieprzu,
  • 1 łyżka suszonego majeranku.

Wykonanie:

  1. Żeberka pokrój na mniejsze porcje, a boczek w kostkę. Do dużego garnka dodaj łyżkę oleju i wrzuć pokrojone mięso. Po krótkim obsmażeniu, wlej 5 l zimnej wody i gotuj z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych przez 1 godzinę.
  2. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i po 15 minutach dodaj razem z zalewą do garnka z zupą. Jeśli na powierzchni wywaru pojawią się szumowiny, usuń je.
  3. Po ok. 30-40 minutach gotowania dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
  4. Na patelni z kolejną łyżką rozgrzanego oleju podsmaż marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach. Dodaj warzywa do zupy.
  5. Wrzuć także cebulę opaloną na palniku lub w piekarniku. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Dodaj kiszoną kapustę razem z zalewą. Gotuj kolejne 30 minut.
  7. Na koniec zagęść zupę zasmażką przygotowaną na patelni z roztopionego masła zmieszanego z mąką. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby