Placki ziemniaczane bez tarcia. Specjał z Podhala wraca do łask

Puszyste jak mało które i smaczne jak żadne inne - takie właśnie są podhalańskie placki ziemniaczane. Wtajemniczeni znają je pod nazwą moskole i doskonale wiedzą, że ich wielkim plusem jest to, że powstają z ugotowanych ziemniaków.

Moskole to specjał kuchni regionalnejMoskole to specjał kuchni regionalnej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

Przygotowanie moskoli, czyli puszystych góralskich placków ziemniaczanych, jest bardzo łatwe, a wielkim plusem jest to, że do ich przyrządzenia nie trzeba trzeć ziemniaków. I jak tu się nie skusić na taki przepis?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Placki ziemniaczane bez tarcia? Skosztuj góralskiej tradycji

Moskole to regionalne określenie na smażone placki ziemniaczane. Przygotowuje się je z ziemniaków oraz mąki jęczmiennej lub orkiszowej. Dawniej robiono je z ciasta przaśnego i jadano samodzielnie lub z kapustą, kwaśnicą, a także popijano żętycą.

Tego regionalnego dania z Podhala powinien spróbować każdy, bo to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ważnym aspektem jest brak konieczności tarcia ziemniaków – można wykorzystać ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego. Moskole serwuje się na kilka popularnych sposobów. Najlepiej smakują w towarzystwie bryndzy, czyli sera owczego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by polać placki ulubionym sosem lub przygotować gulasz.

Moskole, czyli tradycyjne placki góralskie. Przepis

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 250 g mąki pszennej typu 500,
  • 1 jajko,
  • 100 ml maślanki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie zgnieć tłuczkiem.
  2. Następnie wymieszaj je z mąką, jajkiem i maślanką. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Z przygotowanej masy przygotuj kulki.
  4. Kulki kładź na dobrze rozgrzanym tłuszczu, delikatnie je przygniatając szpatułką, by nabrały kształtu placuszków.
  5. Placuszki smaż na złoty kolor z obu stron.
  6. Gotowe moskole odkładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier