Placki ziemniaczane bez tarcia. Specjał z Podhala wraca do łask

Puszyste jak mało które i smaczne jak żadne inne - takie właśnie są podhalańskie placki ziemniaczane. Wtajemniczeni znają je pod nazwą moskole i doskonale wiedzą, że ich wielkim plusem jest to, że powstają z ugotowanych ziemniaków.

Moskole to specjał kuchni regionalnejMoskole to specjał kuchni regionalnej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

Przygotowanie moskoli, czyli puszystych góralskich placków ziemniaczanych, jest bardzo łatwe, a wielkim plusem jest to, że do ich przyrządzenia nie trzeba trzeć ziemniaków. I jak tu się nie skusić na taki przepis?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Placki ziemniaczane bez tarcia? Skosztuj góralskiej tradycji

Moskole to regionalne określenie na smażone placki ziemniaczane. Przygotowuje się je z ziemniaków oraz mąki jęczmiennej lub orkiszowej. Dawniej robiono je z ciasta przaśnego i jadano samodzielnie lub z kapustą, kwaśnicą, a także popijano żętycą.

Tego regionalnego dania z Podhala powinien spróbować każdy, bo to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ważnym aspektem jest brak konieczności tarcia ziemniaków – można wykorzystać ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego. Moskole serwuje się na kilka popularnych sposobów. Najlepiej smakują w towarzystwie bryndzy, czyli sera owczego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by polać placki ulubionym sosem lub przygotować gulasz.

Moskole, czyli tradycyjne placki góralskie. Przepis

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 250 g mąki pszennej typu 500,
  • 1 jajko,
  • 100 ml maślanki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie zgnieć tłuczkiem.
  2. Następnie wymieszaj je z mąką, jajkiem i maślanką. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Z przygotowanej masy przygotuj kulki.
  4. Kulki kładź na dobrze rozgrzanym tłuszczu, delikatnie je przygniatając szpatułką, by nabrały kształtu placuszków.
  5. Placuszki smaż na złoty kolor z obu stron.
  6. Gotowe moskole odkładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa