Placki ziemniaczane bez tarcia. Specjał z Podhala wraca do łask
Puszyste jak mało które i smaczne jak żadne inne - takie właśnie są podhalańskie placki ziemniaczane. Wtajemniczeni znają je pod nazwą moskole i doskonale wiedzą, że ich wielkim plusem jest to, że powstają z ugotowanych ziemniaków.
07.10.2024 18:46
Przygotowanie moskoli, czyli puszystych góralskich placków ziemniaczanych, jest bardzo łatwe, a wielkim plusem jest to, że do ich przyrządzenia nie trzeba trzeć ziemniaków. I jak tu się nie skusić na taki przepis?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki ziemniaczane bez tarcia? Skosztuj góralskiej tradycji
Moskole to regionalne określenie na smażone placki ziemniaczane. Przygotowuje się je z ziemniaków oraz mąki jęczmiennej lub orkiszowej. Dawniej robiono je z ciasta przaśnego i jadano samodzielnie lub z kapustą, kwaśnicą, a także popijano żętycą.
Tego regionalnego dania z Podhala powinien spróbować każdy, bo to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ważnym aspektem jest brak konieczności tarcia ziemniaków – można wykorzystać ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego. Moskole serwuje się na kilka popularnych sposobów. Najlepiej smakują w towarzystwie bryndzy, czyli sera owczego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by polać placki ulubionym sosem lub przygotować gulasz.
Moskole, czyli tradycyjne placki góralskie. Przepis
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 250 g mąki pszennej typu 500,
- 1 jajko,
- 100 ml maślanki,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie zgnieć tłuczkiem.
- Następnie wymieszaj je z mąką, jajkiem i maślanką. Dopraw solą i pieprzem.
- Z przygotowanej masy przygotuj kulki.
- Kulki kładź na dobrze rozgrzanym tłuszczu, delikatnie je przygniatając szpatułką, by nabrały kształtu placuszków.
- Placuszki smaż na złoty kolor z obu stron.
- Gotowe moskole odkładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia.