Placki ziemniaczane bez tarcia. Specjał z Podhala wraca do łask

Puszyste jak mało które i smaczne jak żadne inne - takie właśnie są podhalańskie placki ziemniaczane. Wtajemniczeni znają je pod nazwą moskole i doskonale wiedzą, że ich wielkim plusem jest to, że powstają z ugotowanych ziemniaków.

Moskole to specjał kuchni regionalnejMoskole to specjał kuchni regionalnej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

Przygotowanie moskoli, czyli puszystych góralskich placków ziemniaczanych, jest bardzo łatwe, a wielkim plusem jest to, że do ich przyrządzenia nie trzeba trzeć ziemniaków. I jak tu się nie skusić na taki przepis?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Placki ziemniaczane bez tarcia? Skosztuj góralskiej tradycji

Moskole to regionalne określenie na smażone placki ziemniaczane. Przygotowuje się je z ziemniaków oraz mąki jęczmiennej lub orkiszowej. Dawniej robiono je z ciasta przaśnego i jadano samodzielnie lub z kapustą, kwaśnicą, a także popijano żętycą.

Tego regionalnego dania z Podhala powinien spróbować każdy, bo to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ważnym aspektem jest brak konieczności tarcia ziemniaków – można wykorzystać ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego. Moskole serwuje się na kilka popularnych sposobów. Najlepiej smakują w towarzystwie bryndzy, czyli sera owczego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by polać placki ulubionym sosem lub przygotować gulasz.

Moskole, czyli tradycyjne placki góralskie. Przepis

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 250 g mąki pszennej typu 500,
  • 1 jajko,
  • 100 ml maślanki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie zgnieć tłuczkiem.
  2. Następnie wymieszaj je z mąką, jajkiem i maślanką. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Z przygotowanej masy przygotuj kulki.
  4. Kulki kładź na dobrze rozgrzanym tłuszczu, delikatnie je przygniatając szpatułką, by nabrały kształtu placuszków.
  5. Placuszki smaż na złoty kolor z obu stron.
  6. Gotowe moskole odkładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy