W bacówce zajadałam się bez opamiętania. Gospodyni zdradziła przepis na wyjątkowy farsz

Parafrazując tekst znanej piosenki braci Golec, gdy widzę pierogi, to kwiczę, a oczy mi świecą jak znicze. Polski przysmak to jedno z dań, które jeść można przez całe życie, ale wciąż potrafią zaskoczyć. Jedne z najlepszych jadłam w jednej z góralskich bacówek. Nietypowy farsz skradł moje serce od pierwszego kęsa.

Pierogi z nietypowym farszemPierogi z nietypowym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dzinnik Darius
Ewa Malinowska

Pierogi najczęściej zjadamy z dodatkiem mięsa, kapusty z grzybami lub ruskiego farszu. Latem królują jagody i truskawki, ale w górach sięgają po jeszcze inny przepis. Pyszne połączenie ziemniaków z oscypkiem pokochasz od pierwszego kęsa. To godna konkurencja dla pierogów ruskich, równie prosta w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wołowina bulgogi po koreańsku. Pyszna i wyjątkowo krucha

Podhalańskie pierogi z oscypkiem

Gaździna w jednej z góralskich chat poczęstowała nas domowymi pierogami, w których rozkochaliśmy się bez pamięci i po długich namowach podzieliła się z nami przepisem.

Pierogi można podawać na różne sposoby.
Pierogi można podawać na różne sposoby. © Adobe Stock | brent hofacker

Łączą w sobie regionalne składniki w postaci oscypków oraz gruli, czyli ziemniaków. Do tego na wierzch okrasa z boczki i cebuli, chociaż można podać je również z dodatkiem żurawiny. Gaździna podpowiedziała również, by zamiast oleju do ciasta na pierogi dodać masło.

Świetnie smakują zarówno podane z wody, jak i podsmażone na patelni. Gdy skończy się sezon na oscypki, zastąpić go można serkiem góralskim lub bryndzą. To pyszna alternatywa dla pierogów ruskich.

Składniki:


Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki gorącej wody,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duży oscypek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski, zrób w niej wgłębienie.
  2. W gorącej wodzie rozpuść masło.
  3. Do mąki dodaj rozkłócone jajko oraz gorącą wodę z masłem.
  4. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Owiń je folią spożywczą lub przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  5. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  6. Oscypek zetrzyj na tarce.
  7. Cebulę posiekaj i zeszklij na tłuszczu.
  8. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wykrój krążki szklanką.
  10. Na każdy krążek nałóż porcję farszu i zalep brzegi.
  11. Gotuj pierogi we wrzącej, osolonej wodzie przez około 1-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi po góralsku z oscypkiem podaj z okrasą z boczku i cebuli lub z dodatkiem żurawinowej konfitury. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy