W bacówce zajadałam się bez opamiętania. Gospodyni zdradziła przepis na wyjątkowy farsz

Parafrazując tekst znanej piosenki braci Golec, gdy widzę pierogi, to kwiczę, a oczy mi świecą jak znicze. Polski przysmak to jedno z dań, które jeść można przez całe życie, ale wciąż potrafią zaskoczyć. Jedne z najlepszych jadłam w jednej z góralskich bacówek. Nietypowy farsz skradł moje serce od pierwszego kęsa.

Pierogi z nietypowym farszemPierogi z nietypowym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dzinnik Darius
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Pierogi najczęściej zjadamy z dodatkiem mięsa, kapusty z grzybami lub ruskiego farszu. Latem królują jagody i truskawki, ale w górach sięgają po jeszcze inny przepis. Pyszne połączenie ziemniaków z oscypkiem pokochasz od pierwszego kęsa. To godna konkurencja dla pierogów ruskich, równie prosta w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wołowina bulgogi po koreańsku. Pyszna i wyjątkowo krucha

Podhalańskie pierogi z oscypkiem

Gaździna w jednej z góralskich chat poczęstowała nas domowymi pierogami, w których rozkochaliśmy się bez pamięci i po długich namowach podzieliła się z nami przepisem.

Pierogi można podawać na różne sposoby.
Pierogi można podawać na różne sposoby. © Adobe Stock | brent hofacker

Łączą w sobie regionalne składniki w postaci oscypków oraz gruli, czyli ziemniaków. Do tego na wierzch okrasa z boczki i cebuli, chociaż można podać je również z dodatkiem żurawiny. Gaździna podpowiedziała również, by zamiast oleju do ciasta na pierogi dodać masło.

Świetnie smakują zarówno podane z wody, jak i podsmażone na patelni. Gdy skończy się sezon na oscypki, zastąpić go można serkiem góralskim lub bryndzą. To pyszna alternatywa dla pierogów ruskich.

Składniki:


Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki gorącej wody,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duży oscypek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski, zrób w niej wgłębienie.
  2. W gorącej wodzie rozpuść masło.
  3. Do mąki dodaj rozkłócone jajko oraz gorącą wodę z masłem.
  4. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Owiń je folią spożywczą lub przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  5. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  6. Oscypek zetrzyj na tarce.
  7. Cebulę posiekaj i zeszklij na tłuszczu.
  8. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wykrój krążki szklanką.
  10. Na każdy krążek nałóż porcję farszu i zalep brzegi.
  11. Gotuj pierogi we wrzącej, osolonej wodzie przez około 1-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi po góralsku z oscypkiem podaj z okrasą z boczku i cebuli lub z dodatkiem żurawinowej konfitury. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki