W bacówce zajadałam się bez opamiętania. Gospodyni zdradziła przepis na wyjątkowy farsz
Parafrazując tekst znanej piosenki braci Golec, gdy widzę pierogi, to kwiczę, a oczy mi świecą jak znicze. Polski przysmak to jedno z dań, które jeść można przez całe życie, ale wciąż potrafią zaskoczyć. Jedne z najlepszych jadłam w jednej z góralskich bacówek. Nietypowy farsz skradł moje serce od pierwszego kęsa.
08.09.2024 | aktual.: 08.09.2024 11:40
Pierogi najczęściej zjadamy z dodatkiem mięsa, kapusty z grzybami lub ruskiego farszu. Latem królują jagody i truskawki, ale w górach sięgają po jeszcze inny przepis. Pyszne połączenie ziemniaków z oscypkiem pokochasz od pierwszego kęsa. To godna konkurencja dla pierogów ruskich, równie prosta w przygotowaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podhalańskie pierogi z oscypkiem
Gaździna w jednej z góralskich chat poczęstowała nas domowymi pierogami, w których rozkochaliśmy się bez pamięci i po długich namowach podzieliła się z nami przepisem.
Łączą w sobie regionalne składniki w postaci oscypków oraz gruli, czyli ziemniaków. Do tego na wierzch okrasa z boczki i cebuli, chociaż można podać je również z dodatkiem żurawiny. Gaździna podpowiedziała również, by zamiast oleju do ciasta na pierogi dodać masło.
Świetnie smakują zarówno podane z wody, jak i podsmażone na patelni. Gdy skończy się sezon na oscypki, zastąpić go można serkiem góralskim lub bryndzą. To pyszna alternatywa dla pierogów ruskich.
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki gorącej wody,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła,
- szczypta soli.
Farsz:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 1 duży oscypek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski, zrób w niej wgłębienie.
- W gorącej wodzie rozpuść masło.
- Do mąki dodaj rozkłócone jajko oraz gorącą wodę z masłem.
- Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Owiń je folią spożywczą lub przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 30 minut.
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
- Oscypek zetrzyj na tarce.
- Cebulę posiekaj i zeszklij na tłuszczu.
- Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wykrój krążki szklanką.
- Na każdy krążek nałóż porcję farszu i zalep brzegi.
- Gotuj pierogi we wrzącej, osolonej wodzie przez około 1-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi po góralsku z oscypkiem podaj z okrasą z boczku i cebuli lub z dodatkiem żurawinowej konfitury. Smacznego!