Kulinarna Stolica PolskiW bacówce zajadałam się bez opamiętania. Gospodyni zdradziła przepis na wyjątkowy farsz

W bacówce zajadałam się bez opamiętania. Gospodyni zdradziła przepis na wyjątkowy farsz

Pierogi z nietypowym farszem
Pierogi z nietypowym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dzinnik Darius

08.09.2024 09:19, aktual.: 08.09.2024 11:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Parafrazując tekst znanej piosenki braci Golec, gdy widzę pierogi, to kwiczę, a oczy mi świecą jak znicze. Polski przysmak to jedno z dań, które jeść można przez całe życie, ale wciąż potrafią zaskoczyć. Jedne z najlepszych jadłam w jednej z góralskich bacówek. Nietypowy farsz skradł moje serce od pierwszego kęsa.

Pierogi najczęściej zjadamy z dodatkiem mięsa, kapusty z grzybami lub ruskiego farszu. Latem królują jagody i truskawki, ale w górach sięgają po jeszcze inny przepis. Pyszne połączenie ziemniaków z oscypkiem pokochasz od pierwszego kęsa. To godna konkurencja dla pierogów ruskich, równie prosta w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podhalańskie pierogi z oscypkiem

Gaździna w jednej z góralskich chat poczęstowała nas domowymi pierogami, w których rozkochaliśmy się bez pamięci i po długich namowach podzieliła się z nami przepisem.

Pierogi można podawać na różne sposoby.
Pierogi można podawać na różne sposoby. © Adobe Stock | brent hofacker

Łączą w sobie regionalne składniki w postaci oscypków oraz gruli, czyli ziemniaków. Do tego na wierzch okrasa z boczki i cebuli, chociaż można podać je również z dodatkiem żurawiny. Gaździna podpowiedziała również, by zamiast oleju do ciasta na pierogi dodać masło.

Świetnie smakują zarówno podane z wody, jak i podsmażone na patelni. Gdy skończy się sezon na oscypki, zastąpić go można serkiem góralskim lub bryndzą. To pyszna alternatywa dla pierogów ruskich.

Składniki:


Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki gorącej wody,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duży oscypek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski, zrób w niej wgłębienie.
  2. W gorącej wodzie rozpuść masło.
  3. Do mąki dodaj rozkłócone jajko oraz gorącą wodę z masłem.
  4. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Owiń je folią spożywczą lub przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  5. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  6. Oscypek zetrzyj na tarce.
  7. Cebulę posiekaj i zeszklij na tłuszczu.
  8. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wykrój krążki szklanką.
  10. Na każdy krążek nałóż porcję farszu i zalep brzegi.
  11. Gotuj pierogi we wrzącej, osolonej wodzie przez około 1-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi po góralsku z oscypkiem podaj z okrasą z boczku i cebuli lub z dodatkiem żurawinowej konfitury. Smacznego!

kulinarna stolica Polskikuchnia góralskapierogi