To podhalańskie danie zdobyło specjalną nagrodę. A w cenę za taką porcję aż trudno uwierzyć

Po górskich wycieczkach trzeba nadrobić stracone kalorie. Jedną z propozycji, która zdecydowanie uzupełni braki, jest schab gaździny. W jednym daniu przemycono wszystkie najpopularniejsze smaki Podhala.

Smaki Podhala - PysznościSmaki Podhala - Pyszności
Źródło zdjęć: © archiwum prywatne
Ewa Malinowska

Kuchnia podhalańska idealnie odzwierciedla góralskie tradycje i surowe piękno tatrzańskiej przyrody. Nie brakuje w niej lokalnych serów, leśnych darów i tłustych mięs, którymi zajadali się strudzeni pracą fizyczną górale. Do tego dochodzą wyraziste przyprawy, jak majeranek czy kminek. To idealna kuchnia dla osób, które schodzą z gór po wielogodzinnej wyprawie i szukają sposobu, na uciszenie grających marsza kiszek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwowano ją na wigilię i po pracy na polu. Jurorzy docenili ją w konkursie

Kuchnia podhalańska

Dawniej Podhale było jednym z biedniejszych zakątków Polski. To właśnie trudne warunki życia sprawiły, że tutejsza kuchnia jest tak prosta i sycąca. Nie brakuje tutaj więc kaszy i ziemniaków czy też prostych placków i sycących zup. Sporo znaleźć można produktów z owczego mleka - w końcu hodowle owiec nieodzownie wpisały się w krajobraz Podhala. Z mleka robi się sery, jak bryndza czy oscypek. Zaradne gospodynie wykorzystują również pozostającą po przygotowaniu sera serwatkę, przygotowując na niej zupę lub robiąc napój zwany żętycą.

Kuchnia podhalańska to również kultowe oscypki, moskole i kwaśnica. Nie można być w górach i nie spróbować przynajmniej jednego z tych smakołyków.

Danie nagrodzono tytułem Marki Tatrzańskiej

Tradycja przyznawania wyróżnienia "Marka Tatrzańska" trwa od lat. Co roku oceniane są produkty i usługi, które najlepiej odzwierciedlają bogactwo i różnorodność podhalańskiej kultury. Certyfikat jakości, przyznawany przez Radę Powiatu Tatrzańskiego, służy promocji lokalnych wyrobów i usług, przyczyniając się do budowania pozytywnego wizerunku regionu i wspierając rozwój lokalnej gospodarki.

Smaki Podhala - Pyszności
Smaki Podhala - Pyszności © Pyszności

Jednym z dań, które uzyskało tytuł Marki Tatrzańskiej, jest schab gaździny, serwowany w zakopiańskiej restauracji. W tym daniu znalazło się wszystko to, co kojarzy się z górami. Mamy kawałek grillowanego schabu, oscypek, boczek i moskola, a całość zwieńczona jest sosem borowikowym. Na talerzu dzieje się dużo i pewnie niejeden dietetyk załamałby nad nim ręce, jednak po wielogodzinnej wyprawie w góry taki posiłek sprawdza się znakomicie.

Obiad w Zakopanem

Zakopane kojarzy się z wysokimi cenami i góralami, którzy w turystach widzą przede wszystkim dutki. Paragonów grozy nie brakuje, jednak w przypadku schabu gaździny nie jest tak źle - za solidną porcję obiadową zapłacić trzeba 43 zł. Daleko tutaj od stereotypowego myślenia na temat przepłaconych restauracji w Zakopanem.

Schab gaździny - Pyszności
Schab gaździny - Pyszności © archiwum prywatne

To właśnie na to danie postawiła pani Basia, nasza czytelniczka.

- Z mężem w góry jeździmy po to, żeby po nich chodzić. Wstajemy o 4 rano, wracamy po 17 i od razu idziemy na obiad. Tego dnia miałam za sobą długą i dość trudną trasę, więc chciałam uzupełnić energię. Skusił mnie napis, że to laureat Marki Tatrzańskiej 2023. Wzięłam, zjadłam i nie żałuję, bo było naprawdę smacznie - zdradza pani Basia.

Jeśli nie wiesz, czy chcesz zjeść oscypka, moskola czy może jednak mięcho - w tym daniu wybierać nie trzeba. Jest dość tłusto, ale przy tym naprawdę smacznie.

Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita