To podhalańskie danie zdobyło specjalną nagrodę. A w cenę za taką porcję aż trudno uwierzyć

Po górskich wycieczkach trzeba nadrobić stracone kalorie. Jedną z propozycji, która zdecydowanie uzupełni braki, jest schab gaździny. W jednym daniu przemycono wszystkie najpopularniejsze smaki Podhala.

Smaki Podhala - PysznościSmaki Podhala - Pyszności
Źródło zdjęć: © archiwum prywatne
Ewa Malinowska

Kuchnia podhalańska idealnie odzwierciedla góralskie tradycje i surowe piękno tatrzańskiej przyrody. Nie brakuje w niej lokalnych serów, leśnych darów i tłustych mięs, którymi zajadali się strudzeni pracą fizyczną górale. Do tego dochodzą wyraziste przyprawy, jak majeranek czy kminek. To idealna kuchnia dla osób, które schodzą z gór po wielogodzinnej wyprawie i szukają sposobu, na uciszenie grających marsza kiszek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwowano ją na wigilię i po pracy na polu. Jurorzy docenili ją w konkursie

Kuchnia podhalańska

Dawniej Podhale było jednym z biedniejszych zakątków Polski. To właśnie trudne warunki życia sprawiły, że tutejsza kuchnia jest tak prosta i sycąca. Nie brakuje tutaj więc kaszy i ziemniaków czy też prostych placków i sycących zup. Sporo znaleźć można produktów z owczego mleka - w końcu hodowle owiec nieodzownie wpisały się w krajobraz Podhala. Z mleka robi się sery, jak bryndza czy oscypek. Zaradne gospodynie wykorzystują również pozostającą po przygotowaniu sera serwatkę, przygotowując na niej zupę lub robiąc napój zwany żętycą.

Kuchnia podhalańska to również kultowe oscypki, moskole i kwaśnica. Nie można być w górach i nie spróbować przynajmniej jednego z tych smakołyków.

Danie nagrodzono tytułem Marki Tatrzańskiej

Tradycja przyznawania wyróżnienia "Marka Tatrzańska" trwa od lat. Co roku oceniane są produkty i usługi, które najlepiej odzwierciedlają bogactwo i różnorodność podhalańskiej kultury. Certyfikat jakości, przyznawany przez Radę Powiatu Tatrzańskiego, służy promocji lokalnych wyrobów i usług, przyczyniając się do budowania pozytywnego wizerunku regionu i wspierając rozwój lokalnej gospodarki.

Smaki Podhala - Pyszności
Smaki Podhala - Pyszności © Pyszności

Jednym z dań, które uzyskało tytuł Marki Tatrzańskiej, jest schab gaździny, serwowany w zakopiańskiej restauracji. W tym daniu znalazło się wszystko to, co kojarzy się z górami. Mamy kawałek grillowanego schabu, oscypek, boczek i moskola, a całość zwieńczona jest sosem borowikowym. Na talerzu dzieje się dużo i pewnie niejeden dietetyk załamałby nad nim ręce, jednak po wielogodzinnej wyprawie w góry taki posiłek sprawdza się znakomicie.

Obiad w Zakopanem

Zakopane kojarzy się z wysokimi cenami i góralami, którzy w turystach widzą przede wszystkim dutki. Paragonów grozy nie brakuje, jednak w przypadku schabu gaździny nie jest tak źle - za solidną porcję obiadową zapłacić trzeba 43 zł. Daleko tutaj od stereotypowego myślenia na temat przepłaconych restauracji w Zakopanem.

Schab gaździny - Pyszności
Schab gaździny - Pyszności © archiwum prywatne

To właśnie na to danie postawiła pani Basia, nasza czytelniczka.

- Z mężem w góry jeździmy po to, żeby po nich chodzić. Wstajemy o 4 rano, wracamy po 17 i od razu idziemy na obiad. Tego dnia miałam za sobą długą i dość trudną trasę, więc chciałam uzupełnić energię. Skusił mnie napis, że to laureat Marki Tatrzańskiej 2023. Wzięłam, zjadłam i nie żałuję, bo było naprawdę smacznie - zdradza pani Basia.

Jeśli nie wiesz, czy chcesz zjeść oscypka, moskola czy może jednak mięcho - w tym daniu wybierać nie trzeba. Jest dość tłusto, ale przy tym naprawdę smacznie.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy