Na Podhalu jadają zamiast fasolki po bretońsku. Tradycyjny przepis krąży w rodzinie od pokoleń

O fasolce po bretońsku słyszeli niemal wszyscy, ale fizoły wciąż brzmią nieco egzotycznie. Znają je mieszkańcy Podhala i chociaż jadają najczęściej w okresie świąt, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je również teraz.

Fizoły  - PysznościFizoły - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Od dawna zastanawiam się, dlaczego po niektóre dania sięgamy tylko wtedy, gdy w kalendarzu pojawiają się święta. Fizole to sycące i smaczne danie, które zdecydowanie zasługuje na uwagę przez cały rok i to nie tylko na Podhalu. Połączenie fasoli, wędzonych śliwek i innych pysznych składników tworzy niepowtarzalny smak i aromat. Fasolka po bretońsku może się po prostu schować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karniowickie szarpańce. Przepis na specjalność kuchni małopolskiej

Podhalańskie fizole - prosty przepis na sycący obiad

Fizole to tradycyjna potrawa góralska, którą doskonale kojarzą mieszkańcy Podhala. To kolejny przykład na to, że smak znajdziesz nie tylko w wyszukanych produktach, ale przede wszystkim w prostocie. Kuchnia regionalna to ważny element dziedzictwa kulturalnego, wiele mówiący o tym, jak dawniej żyli Polacy.

Fasola Wigilia to nieco zapomniane, ale smaczne danie
Fasola Wigilia to nieco zapomniane, ale smaczne danie © canva.com | bm4221

Sekret smaku tkwi w wędzonych śliwkach i boczku. Wędzone śliwki to zupełnie inna historia niż śliwki suszone. Są intensywniejsze, dymne i bardzo charakterystyczne. Całość podkręca dodatkowo miód pitny oraz suszone grzyby. Znajdziesz tutaj wszystko to, co najlepsze - smak, aromat i prostotę.

Składniki:

  • 500 g ugotowanej fasoli Piękny Jaś,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 150 g wędzony śliwek (najlepiej suski sechlońskiej),
  • 100 ml miodu pitnego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 50 g świeżych kurek,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki przełóż do miseczki i zalej miodem pitnym. Odstaw, aby nasiąknęły smakiem.
  2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, aż się zarumieni.
  3. Kurki dokładnie oczyść, większe grzyby pokrój i podsmaż całość na maśle. Dopraw solą oraz pieprzem.
  4. W garnku umieść ugotowaną fasolę, podsmażone grzyby, boczek i namoczone śliwki. Zalej ok. 400 ml wody i zagotuj.
  5. Przykryj pokrywką i duś przez pół godziny. Jeśli woda za bardzo wyparuje, dolej jej więcej.
  6. Na koniec dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Całość możesz dodatkowo zagęścić mąką, aby sos był gęstszy.

Fizoły są już gotowe. Najlepiej smakują z kawałkiem pieczywa lub bułką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"