Na Podhalu jadają zamiast fasolki po bretońsku. Tradycyjny przepis krąży w rodzinie od pokoleń
O fasolce po bretońsku słyszeli niemal wszyscy, ale fizoły wciąż brzmią nieco egzotycznie. Znają je mieszkańcy Podhala i chociaż jadają najczęściej w okresie świąt, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je również teraz.
07.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 09:14
Od dawna zastanawiam się, dlaczego po niektóre dania sięgamy tylko wtedy, gdy w kalendarzu pojawiają się święta. Fizole to sycące i smaczne danie, które zdecydowanie zasługuje na uwagę przez cały rok i to nie tylko na Podhalu. Połączenie fasoli, wędzonych śliwek i innych pysznych składników tworzy niepowtarzalny smak i aromat. Fasolka po bretońsku może się po prostu schować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podhalańskie fizole - prosty przepis na sycący obiad
Fizole to tradycyjna potrawa góralska, którą doskonale kojarzą mieszkańcy Podhala. To kolejny przykład na to, że smak znajdziesz nie tylko w wyszukanych produktach, ale przede wszystkim w prostocie. Kuchnia regionalna to ważny element dziedzictwa kulturalnego, wiele mówiący o tym, jak dawniej żyli Polacy.
Sekret smaku tkwi w wędzonych śliwkach i boczku. Wędzone śliwki to zupełnie inna historia niż śliwki suszone. Są intensywniejsze, dymne i bardzo charakterystyczne. Całość podkręca dodatkowo miód pitny oraz suszone grzyby. Znajdziesz tutaj wszystko to, co najlepsze - smak, aromat i prostotę.
Składniki:
- 500 g ugotowanej fasoli Piękny Jaś,
- 150 g wędzonego boczku,
- 150 g wędzony śliwek (najlepiej suski sechlońskiej),
- 100 ml miodu pitnego,
- 1 łyżka majeranku,
- 50 g świeżych kurek,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżeczka mąki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Śliwki przełóż do miseczki i zalej miodem pitnym. Odstaw, aby nasiąknęły smakiem.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, aż się zarumieni.
- Kurki dokładnie oczyść, większe grzyby pokrój i podsmaż całość na maśle. Dopraw solą oraz pieprzem.
- W garnku umieść ugotowaną fasolę, podsmażone grzyby, boczek i namoczone śliwki. Zalej ok. 400 ml wody i zagotuj.
- Przykryj pokrywką i duś przez pół godziny. Jeśli woda za bardzo wyparuje, dolej jej więcej.
- Na koniec dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Całość możesz dodatkowo zagęścić mąką, aby sos był gęstszy.
Fizoły są już gotowe. Najlepiej smakują z kawałkiem pieczywa lub bułką. Smacznego!