Kulinarna Stolica PolskiNa Podhalu jadają zamiast fasolki po bretońsku. Tradycyjny przepis krąży w rodzinie od pokoleń

Na Podhalu jadają zamiast fasolki po bretońsku. Tradycyjny przepis krąży w rodzinie od pokoleń

Fizoły  - Pyszności
Fizoły - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.06.2024 11:06, aktual.: 13.06.2024 09:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

O fasolce po bretońsku słyszeli niemal wszyscy, ale fizoły wciąż brzmią nieco egzotycznie. Znają je mieszkańcy Podhala i chociaż jadają najczęściej w okresie świąt, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je również teraz.

Od dawna zastanawiam się, dlaczego po niektóre dania sięgamy tylko wtedy, gdy w kalendarzu pojawiają się święta. Fizole to sycące i smaczne danie, które zdecydowanie zasługuje na uwagę przez cały rok i to nie tylko na Podhalu. Połączenie fasoli, wędzonych śliwek i innych pysznych składników tworzy niepowtarzalny smak i aromat. Fasolka po bretońsku może się po prostu schować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podhalańskie fizole - prosty przepis na sycący obiad

Fizole to tradycyjna potrawa góralska, którą doskonale kojarzą mieszkańcy Podhala. To kolejny przykład na to, że smak znajdziesz nie tylko w wyszukanych produktach, ale przede wszystkim w prostocie. Kuchnia regionalna to ważny element dziedzictwa kulturalnego, wiele mówiący o tym, jak dawniej żyli Polacy.

Fasola Wigilia to nieco zapomniane, ale smaczne danie
Fasola Wigilia to nieco zapomniane, ale smaczne danie© canva.com | bm4221

Sekret smaku tkwi w wędzonych śliwkach i boczku. Wędzone śliwki to zupełnie inna historia niż śliwki suszone. Są intensywniejsze, dymne i bardzo charakterystyczne. Całość podkręca dodatkowo miód pitny oraz suszone grzyby. Znajdziesz tutaj wszystko to, co najlepsze - smak, aromat i prostotę.

Składniki:

  • 500 g ugotowanej fasoli Piękny Jaś,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 150 g wędzony śliwek (najlepiej suski sechlońskiej),
  • 100 ml miodu pitnego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 50 g świeżych kurek,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki przełóż do miseczki i zalej miodem pitnym. Odstaw, aby nasiąknęły smakiem.
  2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, aż się zarumieni.
  3. Kurki dokładnie oczyść, większe grzyby pokrój i podsmaż całość na maśle. Dopraw solą oraz pieprzem.
  4. W garnku umieść ugotowaną fasolę, podsmażone grzyby, boczek i namoczone śliwki. Zalej ok. 400 ml wody i zagotuj.
  5. Przykryj pokrywką i duś przez pół godziny. Jeśli woda za bardzo wyparuje, dolej jej więcej.
  6. Na koniec dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Całość możesz dodatkowo zagęścić mąką, aby sos był gęstszy.

Fizoły są już gotowe. Najlepiej smakują z kawałkiem pieczywa lub bułką. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także