PrzepisDietaSuszone czy wędzone śliwki? Wybierz mądrze, a twoje jelita będą wzorowo pracować i schudniesz

Suszone czy wędzone śliwki? Wybierz mądrze, a twoje jelita będą wzorowo pracować i schudniesz

Zarówno śliwka wędzona, jak i suszona charakteryzuje się wysoką koncentracją składników odżywczych oraz cennego błonnika, który reguluje pracę jelit. Niemniej występujące między nimi różnice skłaniają do częstszego sięgania po jedną z nich. Którą? I dlaczego?

Które śliwki są zdrowsze: wędzone czy suszone?
Które śliwki są zdrowsze: wędzone czy suszone?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.12.2023 13:06

Suszona śliwka to owoc, który został poddany procesowi odparowania wody, dzięki czemu zwiększa się jego trwałość i koncentracja składników odżywczych. W owocach tych znajdziemy m.in. ważną dla zdrowia oczu witaminę A (5 razy więcej niż w świeżych śliwkach), nazywaną "witaminą młodości" witaminę E, pozytywnie wpływające na układ nerwowy witaminy z grupy B, niezbędną do przyswajania wapnia witaminę K, a także potas, żelazo, fosfor, wapń i magnez. Jednak jedną z najważniejszych zalet suszonych śliwek jest ich korzystny wpływ na układ pokarmowy. Czy wędzone śliwki również mogą poszczycić się tak długą listą prozdrowotnych korzyści?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Suszone czy wędzone - które śliwki są zdrowsze?

Suszone śliwki od wędzonych różnią się nie tylko smakiem, ale także wartością odżywczą i zdrowotną. Owoce wędzone zawierają szkodliwe składniki dymu wędzarniczego, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów. Ponadto śliwki wędzone są obciążające dla układu pokarmowego.

Suszone śliwki uważa się za zdrowsze od wędzonych, o ile nie przesadzamy z ich ilością. Warto bowiem mieć na względzie, że są bardziej kaloryczne od świeżych owoców - dostarczają ok. 300 kcal w 100 g, podczas gdy świeże owoce mają około 50 kcal w tej samej ilości. Suszone śliwki należy jeść z umiarem, najlepiej jako dodatek do jogurtu, owsianki, sałatki lub jako składnik ciasta, deseru lub sosu.

Suszone czy wędzone? Po które ślwiki powinniśmy sięgać częściej?
Suszone czy wędzone? Po które ślwiki powinniśmy sięgać częściej?© Pexels | Oleksandr P

Dla zdrowia jelit i nie tylko. Oto dlaczego suszone śliwki powinny być stałym elementem diety

Jedną z najważniejszych zalet suszonych śliwek jest ich wysoka zawartość błonnika, który ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Błonnik pokarmowy zapobiega zaparciom, usprawniając perystaltykę jelit, a także odgrywa istotną rolę w profilaktyce m.in. chorób układu krążenia. Suszone śliwki zawierają w swoim składzie aż siedem razy więcej cennego błonnika niż ich świeże odpowiedniki. Ponadto są źródłem sorbitolu, który ma działanie przeczyszczające.

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z King’s College London i opublikowanych w styczniu 2018 roku w czasopiśmie "Clinical Nutrition" już 80 gramów suszonych śliwek spożywanych dziennie sprzyja poprawie funkcji jelit. Taka sama ilość powoduje również wzrost liczebności bakterii jelitowych z rodzaju Bifidocaterium (a więc, jak tłumaczą naukowcy, suszone śliwki wykazują działanie prebiotyczne).

Suszone śliwki są również bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które działają antynowotworowo oraz pomagają zachować piękną i zdrową skórę. Naukowcy twierdzą, że suszone śliwki zawierają najwięcej antyoksydantów spośród wszystkich owoców. Przeciwutleniacze chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, które powstają w wyniku stresu, zanieczyszczenia środowiska lub palenia tytoniu. Wolne rodniki przyspieszają procesy starzenia się i sprzyjają rozwojowi wielu chorób.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
suszone śliwkiwędzenieśliwki
Wybrane dla Ciebie