InspiracjeOscypek i spółka. Specjały tradycyjnej kuchni góralskiej

Oscypek i spółka. Specjały tradycyjnej kuchni góralskiej

Podhale to region w Polsce, który słynie nie tylko z bliskości gór, licznych szlaków turystycznych, zakątków o unikalnych walorach krajobrazowych oraz charakterystycznej kultury góralskiej. To także miejsce, które zdecydowanie wyróżnia się na tle innych pod względem kulinarnym – kuchnia okolic Zakopanego posiada swoje szczególne cechy i jest od lat coraz bardziej doceniana przez turystów z całej Polski. Podhalańskie specjały są ciężkie, tłuste i sycące, czyli zapewniają wszystko, co niezbędne organizmowi do bytowania w wymagających warunkach górskich.

Oscypki
Oscypki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycyjna kuchnia podhalańska i jej charakterystyka. Czego należy spodziewać się po góralskich potrawach?

Kuchni góralskiej daleko do lekkich dietetycznych dań, którymi tak chętnie zajadają się dziś smakosze z wielu regonów naszego kraju. Zamiast tego, praktycznie każde z serwowanych w okolicach Zakopanego z dań to prawdziwa bomba kaloryczna, która dostarcza sił i energii, niezbędnych do dalszego owocnego eksplorowania górskich zakątków. Dania charakterystyczne dla tych okolic są sycące, pożywne i tłuste – już niewielka ich porcja wystarczy, aby się najeść.

Typowo góralskie dania powstają na bazie dwóch podstawowych składników, często spotykanych także w innych regionach naszego kraju. Są to ziemniaki i kiszona kapusta, które stanowią kluczowy składnik wielu potraw. W oparciu o nie przygotowuje się wiele aromatycznych, smacznych i pożywnych specjałów, którymi od dawien dawna raczą się prawdziwi górale. Dziś okazję do ich wypróbowania mają także wszyscy, goszczący na Podhalu turyści.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny piernik w domowym wydaniu. Robię go co roku i nigdy mnie nie zawiódł

Specjałów tradycyjnej podhalańskiej kuchni skosztować dziś można m. in. w karczmach, restauracjach, a także w obiektach noclegowych oferujących wyżywienie dla gości, zlokalizowanych np. w Zakopanem, Kościelisku i Małem Cichem. Licznymi gospodarstwami agroturystycznymi i pensjonatami oferującymi swoim gościom wyżywienie dysponuje także Chochołów - noclegi w Nocowanie.pl pozwalają na zapoznanie się z ich aktualną ofertą oraz zarezerwowanie pobytu w tym miejscu, które odpowiada turystom zarówno pod kątem charakteru zakwaterowania, jak i dodatkowych usług.

Tradycyjne podhalańskie potrawy i przekąski. Tych przysmaków warto spróbować!

W kuchni góralskiej znajdziemy zarówno typowe dania obiadowe, jak i zupy, przystawki oraz słodkie i słone przekąski. Najbardziej znaną zupą rodem z polskich gór jest oczywiście słynna kwaśnica. Co ciekawe, danie to możemy zamówić dziś już nie tylko na Podhalu, lecz także w innych regionach Polski, w różnych wariacjach. Tradycyjna góralska kwaśnica charakteryzuje się intensywnym smakiem, jest kwaśno-słona i delikatnie ostra – świetnie rozgrzewa organizm od wewnątrz i jest przy tym bardzo sycąca. W oryginalnej recepturze powstaje na bazie kapusty kiszonej i mięsa wieprzowego lub baraniego. Jednymi warzywami, jakie można znaleźć w tradycyjnej kwaśnicy są ziemniaki. Danie to jest najczęściej serwowane ze świeżym chlebem.

Przykładem popularnego góralskiego dania obiadowego jest natomiast placek po zbójnicku – potrawa pod pewnymi względami podobna do placka węgierskiego. Powstaje na bazie ugotowanych i tłuczonych ziemniaków, smażonych na oleju w formie dużych placków. Dodatkiem do placka po zbójnicku najczęściej jest gulasz mięsny lub sos śmietanowy. Podobną do niego potrawą są moskole. Są to nieco mniejsze placki z ziemniaków, które nie są jednak smażone, lecz pieczone na blasze – najlepiej smakują posypane szczyptą soli i podawane z masłem czosnkowym.

Najpopularniejszą przekąską, która każdemu kojarzy się z góralską kuchnią, są oczywiście oscypki. Powstają na bazie mleka owczego i krowiego w odpowiednich proporcjach. Można jeść je same lub grillowane np. z dodatkiem boczku lub żurawiny. Oscypek nie jest jedynym serem góralskim, z jakim możemy się spotkać, spędzając urlop na malowniczym Podhalu – oprócz niego, dużym zainteresowaniem turystów cieszą się także bryndze, gołki, korboce, bundze i inne serki, które można kupić od samych górali.

Kuchnia góralska ma także swoje słodkie oblicze! Do najczęściej spotykanych w Chochołowie, Zakopanem, Małem Cichem i innych podhalańskich miejscowościach słodkości należą np. serowe kołacze, makowce, pierniki, a także hrube baby, czyli babki ziemniaczano-drożdżowe.

Źródło artykułu:nocowanie.pl
produkty spożywczeWPpolecaoscypek

Wybrane dla Ciebie