Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Pamiętam, jak kiedyś zrobiłam domową pinacoladę ze świeżym ananasem. Chciałam, żeby była pełna naturalnego soku i faktycznie wyszła bardzo smaczna, ale z jednym, dość istotnym mankamentem. Po jej spożyciu piekły usta i szczypał język. Już wiem, skąd taki efekt.
Świeży ananas często gości na stołach w charakterze dekoracji, ale jak przychodzi do tego, żeby w końcu go spożytkować, jest trochę zamieszania. Wiele osób nie ma pojęcia, jak go pokroić, aby nie tylko ładnie wyglądał, ale też dobrze smakował. Skutkiem ubocznym jest nieprzyjemne szczypanie, którego można uniknąć.
Kopa ornontowicka. Perełka cukiernicza śląskiej kuchni zachwyca od kilkudziesięciu lat
Dlaczego po świeżym ananasie pieką usta?
Wszystkiemu winna jest bromelaina, czyli enzym, który wchodzi w reakcję z białkiem, rozkładając je na mniejsze cząsteczki. To ona powoduje podrażnienie błon śluzowych, które odczuwamy jako szczypanie. U osób wrażliwych bromelaina może działać drażniąco również na przewód pokarmowy, powodując większy dyskomfort. Jednak jej działanie nie jest jednoznacznie negatywne – w umiarkowanych ilościach wspomaga trawienie i redukuje stany zapalne w organizmie.
Tak zmniejszysz uczucie pieczenia
Żeby ograniczyć zawartość enzymu w porcji owoców, wystarczy obrać ananasa ze skórki i wyciąć rdzeń, w którym jest największe stężenie bromelainy. Pomaga również obróbka termiczna – smażenie na patelni, pieczenie lub grillowanie skutecznie mniejsza aktywność enzymu, a sałatka z grillowanym ananasem, rukolą i kawałkami kurczaka to prawdziwa kulinarna przyjemność.
W deserach i sałatkach możesz uwzględnić składniki, które mają działanie łagodzące, takie jak jogurt, śmietana czy twaróg. Do sałatki przygotuj dressing na bazie jogurtu, a desery owocowe podaj z bitą śmietaną. Jeśli po zjedzeniu świeżego ananasa będziesz odczuwać pieczenie, warto przepłukać usta mlekiem lub zjeść coś tłustego. Nie polecam szczotkowania zębów od razu po zjedzeniu owoców, ponieważ zawarte w nich kwasy mogą uszkodzić szkliwo.