Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem

Pamiętam, jak kiedyś zrobiłam domową pinacoladę ze świeżym ananasem. Chciałam, żeby była pełna naturalnego soku i faktycznie wyszła bardzo smaczna, ale z jednym, dość istotnym mankamentem. Po jej spożyciu piekły usta i szczypał język. Już wiem, skąd taki efekt.

Świeży ananas może szczypać w ustaŚwieży ananas może szczypać w usta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Świeży ananas często gości na stołach w charakterze dekoracji, ale jak przychodzi do tego, żeby w końcu go spożytkować, jest trochę zamieszania. Wiele osób nie ma pojęcia, jak go pokroić, aby nie tylko ładnie wyglądał, ale też dobrze smakował. Skutkiem ubocznym jest nieprzyjemne szczypanie, którego można uniknąć.

Kopa ornontowicka. Perełka cukiernicza śląskiej kuchni zachwyca od kilkudziesięciu lat

Dlaczego po świeżym ananasie pieką usta?

Wszystkiemu winna jest bromelaina, czyli enzym, który wchodzi w reakcję z białkiem, rozkładając je na mniejsze cząsteczki. To ona powoduje podrażnienie błon śluzowych, które odczuwamy jako szczypanie. U osób wrażliwych bromelaina może działać drażniąco również na przewód pokarmowy, powodując większy dyskomfort. Jednak jej działanie nie jest jednoznacznie negatywne – w umiarkowanych ilościach wspomaga trawienie i redukuje stany zapalne w organizmie.

Tak zmniejszysz uczucie pieczenia

Żeby ograniczyć zawartość enzymu w porcji owoców, wystarczy obrać ananasa ze skórki i wyciąć rdzeń, w którym jest największe stężenie bromelainy. Pomaga również obróbka termiczna – smażenie na patelni, pieczenie lub grillowanie skutecznie mniejsza aktywność enzymu, a sałatka z grillowanym ananasem, rukolą i kawałkami kurczaka to prawdziwa kulinarna przyjemność.

W deserach i sałatkach możesz uwzględnić składniki, które mają działanie łagodzące, takie jak jogurt, śmietana czy twaróg. Do sałatki przygotuj dressing na bazie jogurtu, a desery owocowe podaj z bitą śmietaną. Jeśli po zjedzeniu świeżego ananasa będziesz odczuwać pieczenie, warto przepłukać usta mlekiem lub zjeść coś tłustego. Nie polecam szczotkowania zębów od razu po zjedzeniu owoców, ponieważ zawarte w nich kwasy mogą uszkodzić szkliwo.

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟