Sałatka hawajska to murowany hit. Pięknie wygląda, smakuje jeszcze lepiej
Sekret jej smaku tkwi w kontrastach. Kurczak doprawiony aromatycznymi przyprawami nadaje całości wyrazistość i dostarcza pełnowartościowe białko, które wspiera mięśnie i daje długie uczucie sytości. Ananas przełamuje smak mięsa lekką słodyczą i soczystością oraz dodaje sałatce tropikalny wyraz. Całość dopełnia aksamitny sos jogurtowo-musztardowy, który łączy składniki w spójną, pełną smaku całość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie
Jogurt naturalny, główny składnik sosu, to nie tylko baza kremowej konsystencji, ale też źródło probiotyków wspierających mikroflorę jelitową. Regularne spożywanie jogurtu wzmacnia odporność oraz pomaga dbać o układ trawienny i zdrowe kości. Dzięki temu ta sałatka to nie tylko kulinarna podróż w tropiki, ale także solidna porcja zdrowia na co dzień.
Obojętnie czy podana jest z chrupiącym pieczywem, ryżem albo samodzielnie, zawsze zachwyca prostotą i smakiem. To danie, które pokazuje, że zdrowa kuchnia nie musi być nudna, a lekka sałatka może przenieść cię myślami na rozgrzaną słońcem plażę. Jeśli lubisz dania w hawajskim stylu – sprawdź również przepis na hawajską tortillę z kurczakiem. Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i ananasem? Poznaj prosty przepis.
Przepis na sałatkę hawajską z kurczakiem i ananasem
Składniki:
- 1 mała pierś kurczaka,
- 1 plaster sera żółtego,
- 2-3 plastry ananasa,
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej,
- 2 garści sałaty lodowej,
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 proc.,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
- chili,
- curry,
- wędzona słodka papryka,
- sól.
Sposób przygotowania:
- W miseczce umieść oliwę. Dopraw do smaku wędzoną słodką papryką, chilli i curry. Wymieszaj.
- Mięso oczyść i pokrój w małe kawałki. Włóż do miseczki i obtocz każdy kawałek w przygotowanej marynacie. Odstaw.
- W małym naczyniu umieść jogurt, musztardę, słodzik i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, aż do połączenia składników.
- Ser zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. Cebulę obierz i drobno pokrój. Sałatę umyj, osusz i pokrój w paseczki lub porwij w małe kawałki.
- Przygotuj ananasa – jeśli użyjesz ananasa z puszki, to go odcedź, a jeśli świeżego to odkrój plaster i go obierz oraz pozbaw twardych części ze środka.
- Nieprzywierającą patelnię rozgrzej na umiarkowanym ogniu. Po chwili włóż ananasa i smaż do lekkiego zarumienienia, czyli przez około 2-3 min na stronę. Ananasa zdejmij z patelni i pokrój w małe kawałeczki. Odstaw.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć zamarynowane mięso. Smaż do prawidłowej obróbki termicznej, czyli przez około 5-10 min (w zależności od wielkości kawałków). Co chwilę mieszaj.
- Gotowe mięso przełóż do miseczki i odstaw. Na talerzu równomiernie rozłóż sałatę, cebulę, ananasa, odcedzoną kukurydzę, mięso, sos i ser.