Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Na tradycyjny bigos nigdy nie brakuje, w szczególności, gdy za oknem pogoda daje się we znaki. Zamiast jednak po raz kolejny szatkować kapustę, postaw na równie smaczne danie prosto ze Szwajcarii.
Czas przenieść się do malowniczego, francuskojęzycznego kantonu Vaud, położonego nad Jeziorem Genewskim. To właśnie tutaj dumą jest papet vaudois, czyli tradycyjny gulasz na bazie ziemniaków i pora. Jest daniem prostym, ale bardzo pożywnym i pełnym smaku, Błyskawicznie dodaje energii i sprawia, że nawet najgłośniejszy marsz grany w naszych kiszkach szybko ucichnie.
Gruszkowa tarta z migdałami. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy skupiają się tylko na niej
Szwajcarki papet vaudois
Papet vaudois opiera się tak naprawdę na dwóch składnikach. Por i ziemniaki duszą się na smalcu lub maśle tak długo, że rozpadają się na gęste, aksamitne purée. Obowiązkowym dodatkiem jest tutaj saucisson vaudois, czyli gruba, wędzona i parzona kiełbasa, gotowana bezpośrednio w warzywnym papet.
To danie jest kwintesencją kuchni chłopskiej, bazującej na prostych, pożywnych i łatwo dostępnych produktach. Por, ziemniaki i kiełbasa to połączenie dające dużo ciepła i energii, idealne po spędzeniu czasu na mrozie, podobnie jak nasz bigos.
Przepis na duszone pory z ziemniakami i kiełbasą
W Polsce saucisson vaudois można śmiało zastąpić dobrą, lokalną kiełbasą. Świetnie sprawdzi się tutaj podwawelska czy śląska. Do tego przepisu wykorzystuje się jedynie jasne części porów. Nie wyrzucaj jednak zielonych liści, możesz je śmiało zamrozić i dorzucać do wywarów i rosołów.
Składniki:
- 1 kg białych i jasnozielonych części pora,
- 1 kg ziemniaków,
- 1-2 kiełbasy,
- 2-3 łyżki masła,
- ok. 200 ml bulionu lub wody,
- sól i biały pieprz do smaku,
- szczypta tymianku.
Sposób przygotowania:
- Pory dokładnie umyj, przekrój wzdłuż i pokrój na cienkie półplasterki.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- W głębokiej patelni lub garnku roztop masło.
- Dodaj pory i duś je na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż zmiękną i się zeszklą.
- Do podsmażonych porów dodaj ziemniaki i zalej bulionem tak, aby przykrył warzywa.
- Dopraw solą oraz pieprzem.
- Na wierzchu warzyw wyłóż całą kiełbasę.
- Przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez minimum 45 minut, aż ziemniaki będą bardzo miękkie.
- Wyjmij kiełbasę. Resztę warzyw ugnieć tłuczkiem na gładkie purée.
- W razie potrzeby dopraw do smaku.
Papet vaudois nakładaj na głęboki talerz, tworząc kopiec, a na nim ułóż pokrojoną w grube plastry kiełbasę. Podawaj na gorąco. Smacznego!