Nie rób już zwykłych schabowych. Postaw na eleganckie kotlety po szwajcarsku

Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad, który zaskoczy twoje podniebienie i wyjdzie poza schemat tradycyjnego schabowego? Postaw na eleganckie kotlety po szwajcarsku. Soczyste mięso, aromatyczny ser i szynka w chrupiącej panierce – to danie, które zachwyci zarówno w codziennym menu, jak i na specjalne okazje.

Kotlety po szwajcarsku to dobra alternatywa dla schabowychKotlety po szwajcarsku to dobra alternatywa dla schabowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | M.studio
Karol Wiak

Kotlety po szwajcarsku to wyśmienita alternatywa dla tradycyjnego schabowego, który króluje na polskich stołach. Jeśli szukasz pomysłu na elegancki, ale jednocześnie łatwy do przygotowania obiad, to kotlety w takiej formie będą idealnym rozwiązaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich serów nie znajdziesz w supermarkecie. Mistrzyni serowarstwa poleca

Kotlety po szwajcarsku - pyszny i chrupiący pomysł na obiad

To danie łączy w sobie smak soczystego mięsa, wyrazistego sera i delikatnej szynki, a wszystko to otulone chrupiącą panierką. Zamiast tradycyjnego schabowego, postaw na coś wyjątkowego – kotlet po szwajcarsku, znany również jako cordon bleu.

Warto dodać, że kotlet szwajcarski to danie, które może być zarówno pyszną propozycją na codzienny obiad, jak i elegancką potrawą na specjalne okazje. Dzięki swojej chrupiącej panierce i wyśmienitemu wnętrzu, z łatwością zaspokoi gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Co więcej, przygotowanie kotletów po szwajcarsku nie jest trudne, a sam proces smażenia daje świetne rezultaty. Pyszny, chrupiący, a do tego zaskakująco aromatyczny.

Przepis na kotlety po szwajcarsku

Przygotowanie kotletów po szwajcarsku jest prostsze, niż się wydaje, a efekt końcowy zaskakuje smakiem i wyglądem. Dzięki kilku prostym składnikom, takim jak soczysty schab, żółty ser, szynka dojrzewająca oraz klasyczna panierka, możesz stworzyć wyjątkową potrawę, która zadowoli każdego.

Składniki:

  • 500 g schabu środkowego bez kości,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 100 g żółtego sera, np. gruyère,
  • 100 g szynki dojrzewającej szwardzwaldzkiej,
  • 2 jajka,
  • 200 g bułki tartej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego,
  • 1 łyżka masła.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie składników: W trzech naczyniach przygotuj mąkę, bułkę tartą oraz w trzecim rozbij i wymieszaj jajka.
  2. Przygotowanie mięsa: Schab oczyść z tłuszczu i błon, a następnie pokrój w grube plastry (około 1,5 cm). Każdy kawałek mięsa przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem z obu stron.
  3. Formowanie kotletów: Na środku każdego plastra schabu ułóż plaster żółtego sera i szynki. Zawiń boki mięsa do środka, formując kotlet w kształt prostokąta.
  4. Panierowanie: Oprósz kotlety mąką, zanurz w roztrzepanych jajkach, a następnie dokładnie obtocz w bułce tartej, dbając o równomierne pokrycie.
  5. Smażenie: Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące. Na koniec dodaj łyżkę masła, a kotlety smaż jeszcze przez 2-3 minuty pod przykryciem, aby miały czas, by przejść smakiem i stały się delikatne w środku.

I gotowe. Teraz możesz cieszyć się smakiem wyśmienitych cordon bleu. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, np. sałatką, ziemniakami lub warzywami.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend