Nacieram schabowe przed smażeniem. Wychodzą idealnie miękkie i kruchutkie

Kotlety schabowe ratują sytuację, gdy nie mamy pomysłu na obiad. Dobrze przygotowane nadają się na każdą okazję. Odkąd poznałam ten sposób, już nie martwię się, że wyjdą zbyt twarde.

Tak przygotowane kotlety rozpływają się w ustachTak przygotowane kotlety rozpływają się w ustach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kotlety schabowe to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych dań kuchni polskiej. Mimo że przygotowujemy je często, zdarzają się wpadki. Najczęstsza? Mięso jest po prostu zbyt twarde.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Odpowiednie mięso

Pierwsza zasada dobrych schabowych to odpowiednie mięso. Ma zdecydowanie największy wpływ na smak kotletów. Będą soczyste, gdy kupisz schab środkowy. Lepiej też nie trzymać go długo w lodowce i przygotowywać kotlety w dniu zakupu mięsa. Zwrócić też uwagę na jego kolor, powinien być jasnoróżowy, bez ciemnych plam. Mięso nie musi być za to idealnie chude, bo tłuszcz sprawia, że kotlety będą bardziej soczyste i smaczne. Schab najlepiej kupić w kawałku, a dopiero w domu pokroić na kotlety.

Wypróbuj marynatę

Drugi ważny element to marynata. W przypadku schabowych, ma ona swoich przeciwników, jak i gorących zwolenników. Zawsze rozbijasz mięso i od razu je smażysz? Choć raz przygotuj je w marynacie, a zobaczysz, jaka jest różnica. Na marynatę warto postawić też, gdy nie przygotowujesz kotletów w dniu zakupu mięsa, albo jest ono twarde. Marynowanie wspaniale je rozmiękcza. Zwłaszcza gdy, do marynaty użyjesz majonezu.

Zawsze pod ręką

Majonez to jeden z najbardziej uniwersalnych i lubianych sosów na świecie, a w polskiej kuchni stanowi wręcz podstawowy dodatek do sałatek, kanapek czy jajek. Ponieważ majonez jest tłusty, świetnie nadaje się także do marynat. Czasami można go spotkać też w recepturach ciast. W każdym razie zawsze warto mieć go w lodówce, bo można wykorzystać go na wiele sposobów. Na pewno przyda się do marynaty do schabowych. Sprawdzi się ona także do kotletów z kurczaka.

Kotlety schabowe w marynacie

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych.
  • 1-2 jajka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • kilka gałązek natki pietruszki lub rozmarynu,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • 4-5 łyżek bułki tartej,
  • olej lub smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety rozbij tłuczkiem.
  2. Z jajek, majonezu i soku z cytryny przygotuj marynatę. Wymieszaj składniki i dopraw je do smaku.
  3. W marynacie zanurz kotlety. Na wierzchu ułóż natkę lub rozmaryn.
  4. Przykryj całość i odstaw je do lodówki na kilka godzin.
  5. Kotlety po marynowaniu panieruj w bułce tartej.
  6. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy