Nacieram schabowe przed smażeniem. Wychodzą idealnie miękkie i kruchutkie
Kotlety schabowe ratują sytuację, gdy nie mamy pomysłu na obiad. Dobrze przygotowane nadają się na każdą okazję. Odkąd poznałam ten sposób, już nie martwię się, że wyjdą zbyt twarde.
Kotlety schabowe to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych dań kuchni polskiej. Mimo że przygotowujemy je często, zdarzają się wpadki. Najczęstsza? Mięso jest po prostu zbyt twarde.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odpowiednie mięso
Pierwsza zasada dobrych schabowych to odpowiednie mięso. Ma zdecydowanie największy wpływ na smak kotletów. Będą soczyste, gdy kupisz schab środkowy. Lepiej też nie trzymać go długo w lodowce i przygotowywać kotlety w dniu zakupu mięsa. Zwrócić też uwagę na jego kolor, powinien być jasnoróżowy, bez ciemnych plam. Mięso nie musi być za to idealnie chude, bo tłuszcz sprawia, że kotlety będą bardziej soczyste i smaczne. Schab najlepiej kupić w kawałku, a dopiero w domu pokroić na kotlety.
Wypróbuj marynatę
Drugi ważny element to marynata. W przypadku schabowych, ma ona swoich przeciwników, jak i gorących zwolenników. Zawsze rozbijasz mięso i od razu je smażysz? Choć raz przygotuj je w marynacie, a zobaczysz, jaka jest różnica. Na marynatę warto postawić też, gdy nie przygotowujesz kotletów w dniu zakupu mięsa, albo jest ono twarde. Marynowanie wspaniale je rozmiękcza. Zwłaszcza gdy, do marynaty użyjesz majonezu.
Zawsze pod ręką
Majonez to jeden z najbardziej uniwersalnych i lubianych sosów na świecie, a w polskiej kuchni stanowi wręcz podstawowy dodatek do sałatek, kanapek czy jajek. Ponieważ majonez jest tłusty, świetnie nadaje się także do marynat. Czasami można go spotkać też w recepturach ciast. W każdym razie zawsze warto mieć go w lodówce, bo można wykorzystać go na wiele sposobów. Na pewno przyda się do marynaty do schabowych. Sprawdzi się ona także do kotletów z kurczaka.
Kotlety schabowe w marynacie
Składniki:
- 6 kotletów schabowych.
- 1-2 jajka,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- kilka gałązek natki pietruszki lub rozmarynu,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku,
- 4-5 łyżek bułki tartej,
- olej lub smalec do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kotlety rozbij tłuczkiem.
- Z jajek, majonezu i soku z cytryny przygotuj marynatę. Wymieszaj składniki i dopraw je do smaku.
- W marynacie zanurz kotlety. Na wierzchu ułóż natkę lub rozmaryn.
- Przykryj całość i odstaw je do lodówki na kilka godzin.
- Kotlety po marynowaniu panieruj w bułce tartej.
- Smaż je na rozgrzanym tłuszczu.