Wszyscy już pytają o ten schab. Ma podwójnie owocowe nadzienie

Szynka czy inna wędlina ze sklepu nawet nie ma do niego podejścia. Pieczony schab z owocowym nadzieniem pojawia się u mnie co roku na świątecznym stole. Nikomu się nie nudzi, zachwyca smakiem i oryginalnym farszem.

Schab faszerowany to klasyk na świątecznym stoleSchab faszerowany to klasyk na świątecznym stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Schab faszerowany to doskonały pomysł na obiad w pierwszy dzień świąt, kiedy chcemy odpocząć od gotowania. Wybitnie smakuje także na zimno z chrzanem czy sosem tatarskim. Najczęściej do nadziewania takiej pieczeni używa się suszonych śliwek lub moreli. Kilka lat temu stwierdziłam, że można połączyć dwa rodzaje owoców. I taki schab mojej rodzinie smakuje najbardziej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Za każdym razem piekę pieczeń w worku. Następnie serwują ją z genialnym sosem

Najlepszy będzie schab środkowy

Wybór odpowiedniego kawałka schabu to pierwszy krok, by pieczeń była smakowita. Najlepiej postawić na schab środkowy, który jest odpowiednio soczysty po upieczeniu. Powinien być jasnoróżowy i jak najświeższy. Na pieczeń nie nadaje się mięso mrożone. Ważna jest też wielkość kawałka mięsa, nie powinien być mniejszy niż kilogram. Dobrze, gdy ma trochę tłuszczu, który zapewni soczystość pieczeni.

Owoce zawsze się sprawdzają

Czym nadziać schab? Pomysłów jest sporo, bo można wykorzystać orzechy włoskie, cebula, czy świeże zioła. Mieszanką tych składników, nie tylko wspaniale smakuje, ale również powoduje, że schab ładnie prezentuje się na stole. Jednak zdecydowanie najpopularniejsze jest faszerowanie mięsa owocami suszonymi. Niezawodne klasyki to śliwki i morele. I właśnie do moreli postanowiłam dołożyć suszoną żurawinę i taki schab zasmakował mojej rodzinie.

Nacinanie i marynowanie

Nacinanie mięsa to ważny krok, podczas przygotowywania pieczeni. Należy zrobić w nim pionowe nacięcia, nie przecinając schabu do końca, co pozwoli na równomierne rozmieszczenie nadzienia. Potem warto schab zamarynować, a jeśli nie masz czasu, po prostu natrzyj go przyprawami. Następnie włóż nadzienie w nacięcie, starając się, aby dobrze wypełniło całą przestrzeń.

Schab z podwójnie owocowym nadzieniem

Składniki:

  • co najmniej 1 kg schabu,
  • 100 g suszonych moreli,
  • 30 g suszonej żurawiny
  • pół szklanki białego wina
  • olej rzepakowy do marynaty i obsmażenia mięsa,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
  • sól i pieprz do smaku,
  • gałązka świeżego rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przygotuj marynatę: z oleju, soli, pieprzu, przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku i musztardy. Natrzyj nią mięso i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
  2. Suszone owoce zalej białym winem.
  3. Mięso natnij w środku nożem. Owoce odsącz i faszeruj nimi mięso.
  4. Rozgrzej na patelni olej i z każdej strony podsmaż mięso.
  5. Następnie schab włóż do rękawa piekarniczego lub naczynia z pokrywką i piecz przez 40 minut w 200 stopniach Celsjusza. Potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz dalsze 40 min. Pod koniec pieczenia uchyl folię lub zdejmij pokrywkę i dołóż rozmaryn.
Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania