Wszyscy już pytają o ten schab. Ma podwójnie owocowe nadzienie
Szynka czy inna wędlina ze sklepu nawet nie ma do niego podejścia. Pieczony schab z owocowym nadzieniem pojawia się u mnie co roku na świątecznym stole. Nikomu się nie nudzi, zachwyca smakiem i oryginalnym farszem.
Schab faszerowany to doskonały pomysł na obiad w pierwszy dzień świąt, kiedy chcemy odpocząć od gotowania. Wybitnie smakuje także na zimno z chrzanem czy sosem tatarskim. Najczęściej do nadziewania takiej pieczeni używa się suszonych śliwek lub moreli. Kilka lat temu stwierdziłam, że można połączyć dwa rodzaje owoców. I taki schab mojej rodzinie smakuje najbardziej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepszy będzie schab środkowy
Wybór odpowiedniego kawałka schabu to pierwszy krok, by pieczeń była smakowita. Najlepiej postawić na schab środkowy, który jest odpowiednio soczysty po upieczeniu. Powinien być jasnoróżowy i jak najświeższy. Na pieczeń nie nadaje się mięso mrożone. Ważna jest też wielkość kawałka mięsa, nie powinien być mniejszy niż kilogram. Dobrze, gdy ma trochę tłuszczu, który zapewni soczystość pieczeni.
Owoce zawsze się sprawdzają
Czym nadziać schab? Pomysłów jest sporo, bo można wykorzystać orzechy włoskie, cebula, czy świeże zioła. Mieszanką tych składników, nie tylko wspaniale smakuje, ale również powoduje, że schab ładnie prezentuje się na stole. Jednak zdecydowanie najpopularniejsze jest faszerowanie mięsa owocami suszonymi. Niezawodne klasyki to śliwki i morele. I właśnie do moreli postanowiłam dołożyć suszoną żurawinę i taki schab zasmakował mojej rodzinie.
Nacinanie i marynowanie
Nacinanie mięsa to ważny krok, podczas przygotowywania pieczeni. Należy zrobić w nim pionowe nacięcia, nie przecinając schabu do końca, co pozwoli na równomierne rozmieszczenie nadzienia. Potem warto schab zamarynować, a jeśli nie masz czasu, po prostu natrzyj go przyprawami. Następnie włóż nadzienie w nacięcie, starając się, aby dobrze wypełniło całą przestrzeń.
Schab z podwójnie owocowym nadzieniem
Składniki:
- co najmniej 1 kg schabu,
- 100 g suszonych moreli,
- 30 g suszonej żurawiny
- pół szklanki białego wina
- olej rzepakowy do marynaty i obsmażenia mięsa,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
- sól i pieprz do smaku,
- gałązka świeżego rozmarynu.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przygotuj marynatę: z oleju, soli, pieprzu, przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku i musztardy. Natrzyj nią mięso i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
- Suszone owoce zalej białym winem.
- Mięso natnij w środku nożem. Owoce odsącz i faszeruj nimi mięso.
- Rozgrzej na patelni olej i z każdej strony podsmaż mięso.
- Następnie schab włóż do rękawa piekarniczego lub naczynia z pokrywką i piecz przez 40 minut w 200 stopniach Celsjusza. Potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz dalsze 40 min. Pod koniec pieczenia uchyl folię lub zdejmij pokrywkę i dołóż rozmaryn.