Lepszy wybór od schabu, bo mniej tłusty i delikatny. Idealnie sprawdzi się na świąteczny obiad

Według badań wieprzowina wciąż utrzymuje się w czołówce najchętniej kupowanych mięs. Charakteryzuje się ona sporą zawartością tłuszczu. Jednak jest jedna jej część znacznie chudsza. Warto zwrócić na nią uwagę.

Polędwiczki w sosie pieczarkowymPolędwiczki w sosie pieczarkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sebastian Radu
Dorota Gepert

Schab, karkówka, żeberka, golonka, łopatka, szynka to bardzo popularne rodzaje wieprzowiny. Trudno powiedzieć, że polędwica wieprzowa jest mało znana, ale często nie doceniamy jej właściwości. To mięso jest delikatne, chude i kruche, łatwo je przygotować, bo świetnie łączy się z przeróżnymi składnikami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu

Nie trzeba bać się tłuszczu

Polędwica w porównaniu z innymi częściami wieprzowiny nie jest tłusta. Zawiera 3,51 g tłuszczu w 100 g mięsa. Dlatego nadaje się nawet do dań dietetycznych. Wyróżnia ją też wysoka zawartość białka, które jest łatwo przyswajalne. Ma też potas, magnez, żelazo, wapń. Jej ważnym składnikiem jest też witamina B12. Wspomaga ona produkcję czerwonych krwinek, a także funkcjonowanie układu nerwowego. Warto też zwrócić uwagę na cynk, który ma dobry wpływ na układ krążenia, a także odporność. Co jest szczególnie cenne o tej porze roku. Jednocześnie jedząc polędwiczkę, nie dostarczasz sobie węglowodanów.

Najlepiej upiec ją w całości

Chcesz kupić polędwiczkę na święta? Zwróć uwagę na jej kolor oraz teksturę. Powinna być jasnoróżowa i jędrna. Ciemniejsze mięso może być tłustsze. Lepiej jej nie przechowywać długo w lodówce. Jeśli robisz zakupy wcześniej przed świętami, możesz ją zamrozić. Jak ją najprościej przygotować? Można ją po prostu upiec w całości lub podać w sosie grzybowym. Dobrze wcześniej natrzeć ją przyprawami, które tradycyjnie stosuje się do wieprzowiny. To świetny sposób na pyszny obiad w pierwszy czy drugi dzień świąt, który w dodatku nie wymaga dużo pracy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"