Bitki ze schabu będą miękkie jak nigdy. Wykorzystaj ten patent
Ten przepis sprawdza się zawsze, a już zwłaszcza, kiedy nie mamy pomysłu na obiad. Schab w sosie własnym idealnie smakuje z ziemniakami i praktycznie każdą surówką. Jego zaletą jest także to, że praktycznie robi się sam. Jedyne o czym trzeba pomyśleć to żeby mięso nie było zbyt twarde.
06.12.2024 10:15
Bitki to klasyka kuchni polskiej. Bardzo często serwowały je nasze babcie. Soczyste i miękkie mięso w sosie było hitem na wielu rodzinnych obiadach. Wydaje się, że niewiele trzeba, by wszyscy byli zachwyceni smakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wybierz najlepsze mięso
Wieprzowina, a konkretnie schab lub szynka to idealne mięso na bitki. Warto wybrać mięso od lokalnych dostawców. Powinno mieć jasnoróżowy kolor i być po prostu jak najświeższe. Bitki to danie, w którym mięso występuje praktycznie solo, dlatego jego smak i jakość są wyjątkowo ważne.
Łatwa w obróbce, ale...
Przepis na bitki wydaje się prosty. Wystarczy plasterki mięsa obtoczyć w mące, obsmażyć, a potem dusić w sosie własnym. Wszystko się zgadza, ale nawet podczas tych czynności warto zwrócić uwagę na kilka elementów. Dzięki nim mięso będzie niebywale miękkie. Wieprzowina to nie jest mięso trudne w obsłudze, ale gdy ją nieodpowiednio potraktujemy, będzie po prostu twarda. Dlatego warto zwrócić uwagę na dwie kwestie.
Liczą się szczegóły
Po pierwsze podczas obsmażenia mięsa, lepiej się nie śpieszyć. Nie wrzucajmy wszystkich kawałków na raz na patelnię. Najlepiej obsmażać po dwa kawałki jednocześnie, wtedy mięso jest delikatne i kruche. Do każdej partii dobrze jest używać nowego tłuszczu. Kolejne porcje mięsa przekładamy do garnka i tam już dusi się całość.
Klasyczne bitki
Składniki:
- 500 g schabu w plastrach lub szynki,
- sól, pieprz do smaku,
- ziarenka pieprzu do smaku,
- liście laurowe do smaku,
- 4 łyżki mąki,
- 3 łyżki oleju,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
- 200 ml bulionu lub wody.
Sposób przygotowania:
- Plastry mięsa rozbij do odpowiedniej grubości, na około pół centymetra.
- Mięso dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Oprósz je potem mąką pszenną, a następnie strząśnij jej nadmiar.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Kiedy osiągnie już wysoką temperaturę, usmaż plastry wieprzowiny z obu stron na rumiany kolor. Następnie przekładaj je do garnka, w którym będą się dusić.
- Ząbki czosnku pokrój w plasterki, a cebule w cienkie piórka, a potem przesmaż je na tłuszczu.
- Kiedy warzywa się zarumienią, dodaj je do mięsa. Całość zalej bulionem lub wodą, dodaj ziarenka pieprzu i liście laurowe, a potem duś na niewielkiej mocy palnika przez około godzinę.
- Na koniec zagęść sos mąką rozmieszaną z wodą.