Bitki ze schabu będą miękkie jak nigdy. Wykorzystaj ten patent

Ten przepis sprawdza się zawsze, a już zwłaszcza, kiedy nie mamy pomysłu na obiad. Schab w sosie własnym idealnie smakuje z ziemniakami i praktycznie każdą surówką. Jego zaletą jest także to, że praktycznie robi się sam. Jedyne o czym trzeba pomyśleć to żeby mięso nie było zbyt twarde.

Bitki to najprostszy sposób na schabBitki to najprostszy sposób na schab
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photohunter-JanuszRys
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Bitki to klasyka kuchni polskiej. Bardzo często serwowały je nasze babcie. Soczyste i miękkie mięso w sosie było hitem na wielu rodzinnych obiadach. Wydaje się, że niewiele trzeba, by wszyscy byli zachwyceni smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu

Wybierz najlepsze mięso

Wieprzowina, a konkretnie schab lub szynka to idealne mięso na bitki. Warto wybrać mięso od lokalnych dostawców. Powinno mieć jasnoróżowy kolor i być po prostu jak najświeższe. Bitki to danie, w którym mięso występuje praktycznie solo, dlatego jego smak i jakość są wyjątkowo ważne.

Łatwa w obróbce, ale...

Przepis na bitki wydaje się prosty. Wystarczy plasterki mięsa obtoczyć w mące, obsmażyć, a potem dusić w sosie własnym. Wszystko się zgadza, ale nawet podczas tych czynności warto zwrócić uwagę na kilka elementów. Dzięki nim mięso będzie niebywale miękkie. Wieprzowina to nie jest mięso trudne w obsłudze, ale gdy ją nieodpowiednio potraktujemy, będzie po prostu twarda. Dlatego warto zwrócić uwagę na dwie kwestie.

Liczą się szczegóły

Po pierwsze podczas obsmażenia mięsa, lepiej się nie śpieszyć. Nie wrzucajmy wszystkich kawałków na raz na patelnię. Najlepiej obsmażać po dwa kawałki jednocześnie, wtedy mięso jest delikatne i kruche. Do każdej partii dobrze jest używać nowego tłuszczu. Kolejne porcje mięsa przekładamy do garnka i tam już dusi się całość.

Klasyczne bitki

Składniki:

  • 500 g schabu w plastrach lub szynki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • ziarenka pieprzu do smaku,
  • liście laurowe do smaku,
  • 4 łyżki mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
  • 200 ml bulionu lub wody.

Sposób przygotowania:

  1. Plastry mięsa rozbij do odpowiedniej grubości, na około pół centymetra.
  2. Mięso dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Oprósz je potem mąką pszenną, a następnie strząśnij jej nadmiar.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Kiedy osiągnie już wysoką temperaturę, usmaż plastry wieprzowiny z obu stron na rumiany kolor. Następnie przekładaj je do garnka, w którym będą się dusić.
  4. Ząbki czosnku pokrój w plasterki, a cebule w cienkie piórka, a potem przesmaż je na tłuszczu.
  5. Kiedy warzywa się zarumienią, dodaj je do mięsa. Całość zalej bulionem lub wodą, dodaj ziarenka pieprzu i liście laurowe, a potem duś na niewielkiej mocy palnika przez około godzinę.
  6. Na koniec zagęść sos mąką rozmieszaną z wodą.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach