Wlej odrobinę do gulaszu, a mięso zmięknie w mig. Będzie kruche i delikatne

Planujesz gulasz w tym tygodniu? O tej porze roku częściej wracamy do tego dania, bo świetnie syci, rozgrzewa i jest smaczne. Kojarzy się także z długim przygotowaniem, zwłaszcza gdy postawimy na wołowinę. Okazuje się jednak, że jest sprytny trik, który sprawi, że mięso będzie miało odpowiednią konsystencję znacznie szybciej.

Gulasz to sycące danie, idealne na jesień i zimę. Gulasz to sycące danie, idealne na jesień i zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dusan Zidar
Dorota Gepert

Gulasz to potrawa, która pochodzi z kuchni węgierskiej. Tradycyjnie była przygotowywana z wołowiny, ale też często sięgamy po wieprzowinę. W trakcie duszenia z mięsa wytwarza się esencjonalny, gęsty sos. To właśnie kwintesencja tego dania. Do dobrego gulaszu nawet nie potrzeba wielu dodatków. Jednak proponujemy jeden, który sprawi, że mięso szybciej będzie idealnie miękkie. Do tego jego smak będzie bardziej wyrazisty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Jakie mięso wybrać na gulasz?

Wołowina jest najczęściej polecana na gulasz, a zwłaszcza takie jej części jak łopatka, pręga czy udziec. Aby to mięso było delikatne i rozpływające się w ustach potrzebne jest długie duszenie. Gdy zaś decydujemy się na gulasz wieprzowy, często wybieramy karkówkę lub łopatkę, co może trochę skrócić czas przygotowania. Niezależnie od gatunku, na jaki się zdecydujemy, lepiej nie wybierać już pokrojonych kawałków, czyli gotowego mięsa na gulasz. Znacznie korzystniej kupić je w całości i samodzielnie pokroić. Najlepiej robić to wzdłuż włókien, dzięki temu zachowa soczystość i lepiej wchłonie przyprawy.

Gulasz będzie gotowy szybciej

Kiedy mamy przygotowane mięso, trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo duszenie do miękkości może potrwać nawet ponad dwie godziny. Jak to usprawnić? Okazuje się, że wystarczy sięgnąć po ocet jabłkowy. Wystarczy 2-3 łyżeczki octu dodać zaraz na początku przygotowywania gulaszu, czyli po przesmażeniu mięsa. Ocet sprawia, że białko zawarte w mięsie szybciej się rozkłada i staje się ono niebywale kruche. Skraca to znacznie przygotowywanie gulaszu. Mięso nie tylko potrzebuje mniej czasu, by stać się apetycznie mięciutkie, ale pozostaje soczyste i jego smak jest wyraźniejszy.

Dlaczego ocet jabłkowy jest skuteczny?

Zmiękcza mięso: ocet jabłkowy rozbija włókna mięsa, dzięki temu jest bardziej kruche.

Uwalnia smak: wydobywa smak mięsa i innych składników gulaszu.

Skraca czas gotowania: sprawia, że mięso szybciej staje się miękkie, co pozwala zaoszczędzić czas.

Klasyczny gulasz

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny lub wołowiny,
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów, opcjonalnie,
  • 500 ml bulionu,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • słodka i ostra papryka do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę. Posól i popieprz, a następnie obtocz w mące.
  2. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż mięso na złoty kolor. Następnie dodaj ocet i podsmażaj jeszcze chwilę na małej mocy palnika pod przykryciem.
  3. Kiedy zapach octu wyparuje, przełóż mięso do garnka. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dodaj pokrojoną paprykę. Smaż, aż warzywa zmiękną.
  4. Dodaj do garnka z mięsem podsmażone warzywa, pomidory i przyprawy (paprykę słodką i ostrą). Wlej bulion, aby przykryć wszystkie składniki.
  5. Duś na małym ogniu, sprawdź czy mięso jest miękkie już po 40 minutach.
  6. Dopraw potrawę do smaku solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku