Wrocławianie zajadają na potęgę. Te pyszne kotleciki zrobią wrażenie na każdym

Kotleciki, pulpeciki, a może frykadelki? Ta ostatnia nazwa wywołuje uśmiech, a jest teraz dość rzadko używana. Te rarytasy z mięsa mielonego są szczególnie popularne w krajach skandynawskich i w Niemczech. Mają też swoje miejsce w kuchni polskiej, a najpopularniejsza jest ich wersja z Wrocławia.

Kotleciki są popularne także w kuchni niemieckiej i duńskiej.Kotleciki są popularne także w kuchni niemieckiej i duńskiej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Dorota Gepert

Frykadelki wrocławskie to małe kotleciki, dosłownie na raz, które przygotowuje się z mieszanego mięsa mielonego. Najlepiej kiedy po połowie jest to wieprzowina i wołowina. Wtedy ich konsystencja jest najlepsza, nie rozpadają się podczas smażenia. Nie podaje się ich tak jak klasycznych mielonych z ziemniakami, ale najczęściej w bułce. Jednak to już zależy od nas, bo nadają się też na klasyczny obiad. Pasuje do nich każda surówka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Jakie mięso mielone wybrać do frykadelek?

Co jeszcze różni frykadelki od dobrze znanych kotletów mielonych? Te w wersji wrocławskiej powinny być konkretnie doprawione. Przyda się świeży czosnek, zielenina czy papryka. Jednak podstawowa zasada, która dotyczy przygotowywania potraw z mięsa mielonego, jest ta sama. Najlepiej samodzielnie je zmielić lub poprosić o to w sklepie. Takie mięso zapewni lepszy smak kotlecików niż mięso mielone paczkowane. Powinno być ono także dobrze wyrobione.

W przypadku tej potrawy bardzo ważne jest też smażenie. Kluczowy jest tu wybór tłuszczu. Można to zrobić na oleju, po który sięgamy najczęściej. Jednak gdy zdecydujemy się na smalec lub masło klarowane, kotleciki będą miały apatycznie przyrumienioną skórkę, a w środku pozostaną soczyste.

Frykadelki wrocławskie

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • 300 g mięsa mielonego wołowego, 
  • cebula, 
  • czerstwa kajzerka namoczona w wodzie lub w mleku,
  • jajko, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • posiekana natka pietruszki do smaku, 
  • łyżeczka ostrej musztardy, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • majeranek do smaku, 
  • papryka słodka i ostra do smaku.

Dodatkowo:

  • olej, smalec lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno poszatkuj. Przesmaż ją na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  2. Połącz oba rodzaje mięsa, dodaj cebulę, przyprawy, posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Wyrabiaj, aż masa będzie miała gładką i jednolitą konsystencję. Na koniec dodaj odciśniętą bułkę i jeszcze raz krótko wyrób masę.
  3. Z mięsnej masy formuj małe kotleciki.
  4. Kotleciki smaż na rozgrzanym tłuszczu lub upiecz w piekarniku. Jeśli wybierzesz drugą metodę, przełóż je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około pół godziny.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯