Moja babcia robiła takie kotlety w każdy piątek. Za kilka złotych naje się cała rodzina

Kiedy ostatnio zastanawiałam się, z czego przygotować wegeteriańskie kotlety, przypomniał mi się ten przepis mojej babci. Są pyszne, lekkie, a potrzebne składniki na pewno masz w lodówce.

Bezmięsne kotlety Bezmięsne kotlety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kotlety? Często pierwsze skojarzenie to klasyczne - schabowe lub mielone. Jednak bardzo łatwo zrobić je także z innych składników. Na pierwszym miejscu są na pewno nasiona roślin strączkowych i warzywa. Kotlety na bazie ziemniaków robiłam nieraz. Ostatnio też świetnie wyszły z ryżu. Moja babcia miała na nie jeszcze inny pomysł.

Zapomniane kotlety bez mięsa

Kotlety z jajek kiedyś były przygotowywane znacznie częściej. Babcia robiła je przede wszystkim w piątek. Teraz trochę o nich zapomnieliśmy i choć jemy sporo jajek, to jednak w innych wersjach. Bazą tych kotletów są jajka na twardo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry ziemniaczane to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych

Dlaczego warto jeść jajka?

Jaka to jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Są nie tylko źródłem białka, ale także witamin takich jak A, D, K czy B12. Nie brakuje w nich też potasu, cynku, czy kwasu foliowego. W jajkach znajdziemy również sporo dobrze przyswajalnego żelaza. Jesz je na śniadanie? Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je także na obiad czy kolację. Dietetycy są zgodni, że można jeść zdecydowanie więcej niż jedno jajko dziennie.

Bazą kotletów są jajka na twardo. Czas ich gotowania dobieramy do ich wielkości: małe – 8 minut, średnie – 9 minut, duże – 10 minut. Warto też pamiętać o tych zasadach:

  • Świeże jajka: im świeższe jajko, tym krótszy czas gotowania.
  • Temperatura wody: wkładaj jajka do już gotującej się wody.
  • Stabilne gotowanie: gotuj jajka na średnim ogniu, aby uniknąć gwałtownego wrzenia.
  • Ochłodzenie: po ugotowaniu szybko schłodź jajka, zanurzając je w zimnej wodzie. To zatrzyma proces gotowania i ułatwi obieranie.


Kotlety jajeczne

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • kilka gałązek koperku lub szczypiorku.
  • 1/2 szklanki bułki tartej plus do panierowania,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. 7 jajek ugotuj na twardo, a potem je wystudź je. Następnie obierz ze skorupek i drobno posiekaj.
  2. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce dużych oczkach.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj marchewkę, przesmaż warzywa, potem lekko podduś, by były miękkie. Wystudź.
  4. Koperek lub szczypiorek drobno posiekaj.
  5. Do rozdrobnionych jajek dodaj zieleninę, podsmażone warzywa oraz surowe jajko i 3-4 łyżki tartej bułki. Całość wymieszaj, dopraw do smaku.
  6. Z masy jajeczno-warzywnej formuj nieduże kotlety. Każdy obtaczaj w tartej bułce. Kotlety smaż na patelni z olejem po 3-4 minuty z każdej strony.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"